cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Šeriatsko vjenčanje!?

clock-img

30.07.2009, 15:49

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

Inače se ne javljam na ove teme (da me ne daj Bože ko ne bi pogrešno shvatio), ali me zanima kako definišete situaciju gdje je prvo bilo šerijatsko vjenčanje, a sat kasnije svi u restoranu derneče i opijaju se?
Bila sam na takva dva!
Poštujem one koji se vjenčaju šerijatski a onda nakon par dana prave klasičnu svadbu.
I da, mislim da ima i mode, nemojmo se praviti ludi. Ima ih koji se vjenčaju šerijatski a Fatihe proučiti ne znaju.

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

30.07.2009, 15:54

clock-img

Dinkica

pencil-img

1038

Ja to definisem: svakom svacijeuser posted image

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

clock-img

30.07.2009, 15:59

clock-img

mamin sin

pencil-img

440

Hmmmm, ne bih ni ja da budem pogrešno shvaćena, ali za mene je u redu vjenčati se šerijatski ako neko zaista u potpunosti poštuje šerijatske zakone, i slažem se sa Suzanom, da ih se dosta danas vjenčava šerijatki iz mode. Čast izuzecima i istinskim vjernicima...

Ali za mene nije u redu da se vjenčaš šerijatski a ovamo piješ alkohol, ne klanjaš svaki vakat, ne postiš mjesec Ramazan itd...A vjerujte mi znam dosta takvih ljudi...

clock-img

30.07.2009, 16:46

clock-img

Misica84

pencil-img

174

Ja i mm nismo se htjeli vjencati serijatski, psotso smo obadvoje smatrali da to nije ispravno, potome sto bi posle toga na nasoj svadbi bilo alkohola. A kao drugo ja nisam bila nevina i mislim da nemogu stati pred boga i lagati.
A znam mnogo slucajeva gdje se to radi. Ali svakom svoje. Za mene to nije dolazilo u obzir

clock-img

30.07.2009, 17:01

clock-img

leli§

pencil-img

1201

IZVORNA PORUKA: Misica84

A kao drugo ja nisam bila nevina i mislim da nemogu stati pred boga i lagati.

jao legende sto me nasmija... pa ko te to pita?

svaka cast pa si ti iskrena bila prvo prema sebi i Bogu pa to tako odlucila. ja sam isto protiv tih nekih serijatskih vjencanja i onda vjencanje proslavljas uz alkohol...ali svakom svacije. mi se jesmo serijatski vjencali, nije bilo alkohola na svadbi, ja za mehr tarzila jedan zlatnik. eh sad kako je neko objasnio da imaju dva mehr-a ja sam zato poslije cula. do svog vjencanja sam znala samo za onaj sto mladozenja mladoj daje po sklapanju braka. i ja trazila jedan zlatnik...uz uslov da to bude neki orginalan, unikatni zlatnik ili zlatnicic... eh sad posto je to zavedeno na vjencanom listu, haman da je to taj mehr po razvodu braka...moram coeku reci da me ne isplacuje jos:) valja provjeriti:):):)

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

clock-img

30.07.2009, 17:11

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

I ja sam se vjencala serijatski(obavezno),nikako
radi mode,vec sam posve svjesna da bez vjerskog
vjencanja nisam u bracnoj vezi sa svojim draganom.
Mehr je iskljucivo pravo zene i zena ima pravo
da odbije poceti intimni odnos dok joj muz ne
isplati mehr.Ja sam svom trazila prsten i 100 maraka,
prsten sam uzela,a pare sam mu halalila.
A Misica,bas si mi iskrena user posted image i
nasmijala si me user posted image .Ipak,trebas znati
da Allah prima pokajanje,i da si mogla sklopiti
serijatski brak cak iako nisi djevica,naravno uz
pokajanje.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

30.07.2009, 17:12

clock-img

dojbinica

pencil-img

350

IZVORNA PORUKA: Aminad

Da dana3, znam jako puno o vjeri jer sam je 4 godine izučavala u srednjoj školi.
Da, šerijatski zakon u Bosni ne vrijedi ali ne zbog šerijata nego zbog našeg državnog uređenja takvog kakvo je dok je npr. šerijatsko vjenčanje u Hrvatskoj sasvim priznato kao i kršćansko. Dakle nije do šerijatskog vjenčanja nego do nas. 
I šta ako šerijatsko vjenčanje ne vrijedi!
Sve se uglavnom svodi na isto a to je objava bračne zajednice na ovaj ili onaj način.

Meni kao vjernici je to vjenčanje itekako važno jer je na njemu proučena dova pri kojoj su moji prijatelji, rodbina, gosti idr. svi skupa govorili amin i svi skupa na jednom mjestu zajedno zamolili Boga da MM i meni podari hairli brak. Tih nekoliko minuta dove za mene su bili najvažniji momenti u mom životu. A to sve dalje je stvar vjere o kojoj ovdje nema potreba raspravljati.

Ipak kako Nunichi reče nikakav papir nikome ne može pomoći i upravu je.

Ja sam ipak ubijeđena da mi jedino Bog u životu može pomoći pa mi je svaka dova koju Njemu upućujem itekako važna.
Za mene je to glavna svrha šerijatskog vjenčanja a ako ono jednog dana bude i kod nas priznato tim bolje imat ćemo manje papirologije i to je sve.

Iskreno dana3 ne bih voljela da se raspravljamo jer zaista nema potreba. Ne cijenim ljude po tome jesu li šerijatski vjenčani ili ne ali ih volim i poštujem onoliko koliko i oni mene.

Lp

potpisujem, i potpunosti si upravu.Ako si musliman i muslimanka, i pošuješ vjeru, tj. ne nosiš sam muslimansko ime, nego u srcu osjećaš Islam, naravno da ćeš se vjenčati šerijatski, jer je to od Boga.

clock-img

06.08.2009, 10:18

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

I mi smo se vjenačli šerijteski isti dan kada je obavljeno i opštinsko vjenčanje. Nismo to uradili radi drugih niti radi tzv mode nego iz svog vjerskog opredjeljenja. Kako smo imali većinu običaja tokom svadbe, pri dolasku po mladu i kod mlade tj. mene alkohol služen nije. U restoranu smo obavili opštinsko vjenčanje ( i dozvoljeno nam je da prvo obavimo šerijetko pa pnda opštinsko) i alkohol je mogao uzeti za šankom i tamo ga piti onaj ko ga želio, u sali u kojoj su bili svatovi alkohol nije služen. Savko ima svoje, niti smo ja niti mm konzumirali alkohol, ja ga i nepijem a on ponekad pivo...nisam sretna zbog toga ali njemu to u ljetnim danima pričinjava zadovoljstvo...a na tobe nikad kasno nije doći.

Mehr koji sam tražila je 1 kg zlata i 1000 KM. Dobila sam ga odmah po dolasku u kuću po obavljenom vjenčanju, doduše hodža nam je rekao da je 1 kg zlata tada u vrijednosti novca 24.000 KM i ja sam dobila taj novac. On je oročen ostavljen za neke dane kada ja odlučim da ga predam svojoj ženskoj djeci. Mogu i kad ih budem ako Bog da udavala to je moje pravo.

I još da izrazim svoje odušebljene šerijetskim vjenčanjem, više sam emocija osjetila i topline i ljubavi kada sam hodžu slušala i potvrđivala šerijtski brak nego pri opštinskom vjenačnju.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

06.08.2009, 10:40

clock-img

Anoniman

I mi smo se isti dan vjencali i serijatski i opstinski.

Nikad necu zaboraviti taj osjacaj kada sam stajala pred Bogom sa svojim odabranikom za citav zivot i molila dragog Allaha da nam spusti svoju milost.... I svi ti dobri ljudi koje smo pozvali da nam svedoce nasoj sreci...svi su zajedno s nama molili Allaha za nasu srecu. To je za mene nesto veliko i neopisivo.
Na svadbi, naravno, nije bilo alkohola.
Nikad nisam zeljela da se nesto meni sveto zalijeva haramom (nije ni diploma, ni brak, kao ni rodjenje Farah).

I jos da dodam, da me ne bi neko nepotrebno citirao, ne cijenim ljude po tome da li SU ili NISU serijatski vjencani.  Blago onima koji jesu na onom svijetu...ali opet to je licna stvar svakog pjedinca. Nikad nisam "solila pamet" drugima, niti volim da to meni neko radi. Svak za sebe.!

PS. A mehr....1 000eura.

< Poruku je uredio pahuljica farah -- 6.8.2009 10:44:07 >

clock-img

06.08.2009, 10:45

clock-img

Latinka

pencil-img

650

Mi smo se prvo vjencali u dzamiji pa onda u opstini tek nakon gotovo 4 mjeseca. Kupili stan, uredili, skontali da pocnemo sa zajednickim zivotom i kad smo otisli u opstinu, oni hladno rekose: nema slobodnog termina, morate cekati 1,5 mjeseci. E mi onda odemo u dzamiju i vjencamo se tamo za 2 danauser posted image .
Hvala Bogu, sretni smo, volimo se, samo nam jos fali beba, ali, bice ako Bog da, kad ON kaze.

I. srce mamino 16.01.2012.
A. mamin dobrica 21.02.2014.

clock-img

06.08.2009, 10:46

clock-img

Lulu_

pencil-img

1444

vjencali smo se naravno serijatski jer je za mene to jedino validno vjencanje(ili u crkvi tko je druge vjere).
trazila sam iznos novca u vrijednosti hadza...i hodza je onda dodao na to -ali ne autobusom vec avionom !-
i cak je to upisao ....malo mi je bilo smjesno ali on je bas mislio ozbiljno.u zagradi je napisao avionomuser posted image

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

clock-img

06.08.2009, 10:59

clock-img

ali84

pencil-img

129

mislim da neki od nas i pretjeruju sa mehrom, i mislim da bi svaka od nas trabala  da zna sta u stvari znaci mehr i kad se daje zeni,i da se to ne daje kad zena hoce, vec po serijatu po razvodu braka. Znam jedan slucaj gdje zena pojma nema sta znaci mehr, ona zna da mu mora nesto traziti na tom serijatskom,a sto i kako ona pojma nije imala i trazila mu 70 kg zlata e sad skontaje kolko je to para.....meni uopste nije bilo bitno koliko cu traziti,jer se udajem iz ljubavi a ne iz interesa.

clock-img

06.08.2009, 12:26

clock-img

Lulu_

pencil-img

1444

IZVORNA PORUKA: alesija

mislim da neki od nas i pretjeruju sa mehrom, i mislim da bi svaka od nas trabala  da zna sta u stvari znaci mehr i kad se daje zeni,i da se to ne daje kad zena hoce, vec po serijatu po razvodu braka. Znam jedan slucaj gdje zena pojma nema sta znaci mehr, ona zna da mu mora nesto traziti na tom serijatskom,a sto i kako ona pojma nije imala i trazila mu 70 kg zlata e sad skontaje kolko je to para.....meni uopste nije bilo bitno koliko cu traziti,jer se udajem iz ljubavi a ne iz interesa.

da upravu si
a neki cak i ne znaju da se prije toga MORAJU dogovoriti sa mladozenjom i on mora pristati na to...
dakle to zlato i tak...bezveze

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

clock-img

06.08.2009, 12:36

clock-img

ljubičica 28

pencil-img

289

IZVORNA PORUKA: Lulu_

trazila sam iznos novca u vrijednosti hadza...i hodza je onda dodao na to -ali ne autobusom vec avionom !-
i cak je to upisao ....malo mi je bilo smjesno ali on je bas mislio ozbiljno.u zagradi je napisao avionomuser posted image

pa bona, hodža te spasio user posted image user posted image user posted image user posted image
I ja sam, naravno, imala šerijatsko vjenčanje, i to mi je važnije od općinskog, mada ni njega ne podcjenjujem jer nam je ono u životu potrebnije od šerijatskog.Za mene je šerijatsko vjenčanje bilo nešto najljepše, posebno jer me vjenčao moj otac user posted image Iskreno, ne znam kako je izdržao, ali nekako jeste...
A, mladoženja me zeznuo za mehr user posted image user posted image user posted image user posted image , nagovorio me prije braka da mu halalim, lopuža jedna user posted image , znao mlada i zaljubljena, na sve će pristati user posted image user posted image . Ali, ne kajem se zbog toga, najvažnije je da i pored mehra ne dođe do isplate istog, pa onda nije ni bitno da li je halaljeno ili ne user posted image

clock-img

06.08.2009, 12:37

clock-img

Lulu_

pencil-img

1444

da jeste spasio me
pa bona sto halali...e c c c
sala,ja mu vala ne bih halalilauser posted image

clock-img

06.08.2009, 12:42

clock-img

ljubičica 28

pencil-img

289

user posted image user posted image ja eto halalih, gotovo je sad user posted image user posted image

clock-img

06.08.2009, 12:53

clock-img

Leva

pencil-img

4538

Za koji dan ce cetiri godine naseg braka i do dana danasnjeg se nismo vjencali serijatski. Da li cemo to jos uvijek ne znam jer su mi rekli da nikada nije kasno user posted image . Ljudi oko mene su mi zgadili taj cin jer su to uglavnom radili da se ne bi pricalo kao zive u vanbracnoj zajednici a sa druge strane nisu zeljeli da izgube novcane povlastice opcinskim vjencanjem. Moj djed je hadzija i nakon nanine smrti se serijatski zenio dva puta pa razilazio, zenio bi se on jos da mu daidze nisu rekle DOSTA! Onda mi je opet muka od onih koji se zbog mode uzimaju serijatski...
Po meni to treba uciniti ako covjek zaista vjeruje u to sto serijatski brak pretstavlja a ne ato sto to neko ocekuje od tebe ili ne daj Boze zato sto lijepo zvuci pri prepricavanu prica prijateljima.

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

clock-img

06.08.2009, 13:01

clock-img

nita

pencil-img

550

IZVORNA PORUKA: ljubičica 28

user posted image user posted image ja eto halalih, gotovo je sad user posted image user posted image

Ma, neka si mu i halalila! Važno je da ti taj mehr neće ni trebati, ne misliš se razvoditi. A koji kilogram zlata gore-dolje, kome je to sad bitno user posted image user posted image

clock-img

06.08.2009, 13:04

clock-img

Leva

pencil-img

4538

IZVORNA PORUKA: nita
Važno je da ti taj mehr neće ni trebati, ne misliš se razvoditi. A koji kilogram zlata gore-dolje, kome je to sad bitno

user posted image user posted image user posted image user posted image

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

clock-img

06.08.2009, 13:16

clock-img

Hocu bebu

pencil-img

703

Uz sve duzno postovanje, to je ispravna odluka, tvoja. Ja evo nisam bila nevina, spavala sam sa svojim muzem prije braka.On mi je jedini i posljednji, akobogda. Znaci, to je bilo, nesto veliko u mom zivotu. Eh, sad znam da je to grijeh. Blud.
ali se onda pitam, zar ja ne bi smjela se vjencat serijatski?
Nemogu ja Boga lagati, on to zna. Zar ja ne bi smjela vise nu klanjati, niti postiti, jer sam spavala s njim prije braka? Je li bi se trebala skroz odreci vjere, radi tog. A to je onda najlakse.
Naravno da ne mislim da je isto kad zena koja radi neznam ti sta sa neznam koliko muskaraca, ha da se zamota i eto misli to je to, sve je to oprosteno, a mozda i u braku nastavi tako.
Niko od nas ne zna da li i sta nam je primljeno a sta oprosteno. Kaze se, jedan hadis:
'' Neka ne bude siguran onaj koji rano se budi, da mu je taj sabah primljen, niti onaj koji lijeze s jacijom da mu je primljena.'' Allah dz.s. zna najbolje. Sto hoce reci, da se nama sudi prema namjeri, a ne koliko ce te svijeta vidjeti u dzamiji. Izvinite, sto sam se ovako raspisala. To je stvar koja vjecno stoji u mojoj dusi. Al ja ne odustajem od svog Islama, i da s ponosom i suzama sam se vjencala serijatski, jer sam osjetila tu toplinu, i povezanost zene i covjeka, kroz vjeru...
Kakva su vasa razmisljanja, o tome?

Ti si zelja iza koje druge zelje nema

clock-img

06.08.2009, 13:25

clock-img

ledy blue

pencil-img

2641

Ja sam se vjencala serijatski isti dan kada je bilo  i opcinsko vjencanje.
Ucinili smo to zato sto smo tako zeljeli i smatrali da je to ispravno,, a sto se tice mehra, vise se i ne sjecam koliki je bio, znam samo da sam rekla njajnizu svotu novca,,, jer mi je to  apsolutno nevazno...
user posted image user posted image user posted image ako se budem nedaj boze razvodila...uzet cu mu pola imovine ..a ne samo vrijednost koju sam navela user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.08.2009, 13:27

clock-img

Ella_H

pencil-img

1264

Hocu bebu u potpunosti se slazem s tobom, ali
nazalost nase Islamsko drustvo u Bosni ima jako
puno problema i cak sam skontala da je lakse
biti musliman na Zapadu nego u nasoj zemlji
mene niko niti dira niti pita sta o nacinu nosnje, hidzabu itd
svi to pozdravljaju cak i komplimente ima nekih negativnosti
ali rijetko...Serijatsko vjencanje jeste jako vazno i obavezno i Allah ce oprostiti
sta On hoce i kome On hoce, ali mi je smjesno kad ljudi to obave
i poslije naprave pijanku i neku svadbu a maloprije trazili od
Allaha dz.s da blagoslovi taj brak...Znaci ima puno kontraefekata
i prekretnica u ljudskom zivotu ali elhamdulilah i od svojih
prijateljica koje nisu pokrivene vidim puno promjena na bolje
i drago mi je jer neznaci samo iako je zena pokrivena da je postena i vjernica
to samo Allah dz.s zna i On upucuje koga On zeli
Tako da drage moje sve mi i pokrivene i ne-pokrivene imamo
poraditi na mnogo tome a ako je serijatsko vjencanje nas put ka
ispravnom vjerovanju i pokajanju za nase grijeh u svakom slucaju
mislim da je to divan put...Puno srece vam zelim i da vam Allah dz.s
ucini vase brakove blagoslovljenim...

clock-img

06.08.2009, 13:32

clock-img

Doraa

pencil-img

445

Slažem se potpuno! Niko od nas nije bezgriješan ako nije u pitanju nevinost ima milion drugih stvari koje smo zgriješili bitna je težnja da budemo ispravni koliko je moguće i da se kajemo...i na mojoj se svadbi naprimjer pilo ali ja sam otišla na bračno već nakon sat dva.To nije bila ni moja ni suprugova ideja i ne smatram da se zbog tog mi nismo trebali šeriatski vjenčati njegov otac je plaćao tu proslavu jer se njegov sin ženi i nisam mogla ni htjela da se mješam njemu njegovo nama naše.

Ja sam bogata žena hB

clock-img

06.08.2009, 13:37

clock-img

Lulu_

pencil-img

1444

IZVORNA PORUKA: Hocu bebu

Uz sve duzno postovanje, to je ispravna odluka, tvoja. Ja evo nisam bila nevina, spavala sam sa svojim muzem prije braka.On mi je jedini i posljednji, akobogda. Znaci, to je bilo, nesto veliko u mom zivotu. Eh, sad znam da je to grijeh. Blud.
ali se onda pitam, zar ja ne bi smjela se vjencat serijatski?
Nemogu ja Boga lagati, on to zna. Zar ja ne bi smjela vise nu klanjati, niti postiti, jer sam spavala s njim prije braka? Je li bi se trebala skroz odreci vjere, radi tog. A to je onda najlakse.
Naravno da ne mislim da je isto kad zena koja radi neznam ti sta sa neznam koliko muskaraca, ha da se zamota i eto misli to je to, sve je to oprosteno, a mozda i u braku nastavi tako.
Niko od nas ne zna da li i sta nam je primljeno a sta oprosteno. Kaze se, jedan hadis:
'' Neka ne bude siguran onaj koji rano se budi, da mu je taj sabah primljen, niti onaj koji lijeze s jacijom da mu je primljena.'' Allah dz.s. zna najbolje. Sto hoce reci, da se nama sudi prema namjeri, a ne koliko ce te svijeta vidjeti u dzamiji. Izvinite, sto sam se ovako raspisala. To je stvar koja vjecno stoji u mojoj dusi. Al ja ne odustajem od svog Islama, i da s ponosom i suzama sam se vjencala serijatski, jer sam osjetila tu toplinu, i povezanost zene i covjeka, kroz vjeru...
Kakva su vasa razmisljanja, o tome?

kroz kur an se provlaci konstantno jedno a to je
...ako se istinski pokajete jer on je samilostan i voli prastati...
(ne znam dali tacno ovako ali u tom smislu zar ne?)

clock-img

06.08.2009, 13:39

clock-img

Lulu_

pencil-img

1444

IZVORNA PORUKA: Ella_H

Hocu bebu u potpunosti se slazem s tobom, ali
nazalost nase Islamsko drustvo u Bosni ima jako
puno problema i cak sam skontala da je lakse
biti musliman na Zapadu nego u nasoj zemlji
mene niko niti dira niti pita sta o nacinu nosnje, hidzabu itd
svi to pozdravljaju cak i komplimente ima nekih negativnosti
ali rijetko...Serijatsko vjencanje jeste jako vazno i obavezno i Allah ce oprostiti
sta On hoce i kome On hoce, ali mi je smjesno kad ljudi to obave
i poslije naprave pijanku i neku svadbu a maloprije trazili od
Allaha dz.s da blagoslovi taj brak...Znaci ima puno kontraefekata
i prekretnica u ljudskom zivotu ali elhamdulilah i od svojih
prijateljica koje nisu pokrivene vidim puno promjena na bolje
i drago mi je jer neznaci samo iako je zena pokrivena da je postena i vjernica
to samo Allah dz.s zna i On upucuje koga On zeli
Tako da drage moje sve mi i pokrivene i ne-pokrivene imamo
poraditi na mnogo tome a ako je serijatsko vjencanje nas put ka
ispravnom vjerovanju i pokajanju za nase grijeh u svakom slucaju
mislim da je to divan put...Puno srece vam zelim i da vam Allah dz.s
ucini vase brakove blagoslovljenim...

samo jedno...ali ti to vjerovatno vec znas posto vidim da si upucena...
ti nisi kadija i ne trebas se  zamarati sa stvarima koji te se ne ticu...zar ne?
ima neko ko pise a neko  ko ce sudit a to sigurno nisi ni ti ni ja ni bilo tko drugi sem dragog Allaha...ne vidim zasto filozofirate bezveze

Zadnji članci

article-img