Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Da se i ja javim na ovu temu.I mi smo se takodje serijatski vjencali,to je bila moja zelja,a mm se nije protivio tome,iako on nije bas neki vjernik.Takodje se ponosim sto smo tako vjencani.Glupo mi je sto se mora prvo obaviti opstinsko vjencanje,pa tek onda vjersko!!!
to jeste na prvi pogled.... to je pravilo uvedeno iz prostog razloga - da se sprijeci visezenstvo.... znaci maticni uredi su uvezani, a vjerski nisu.... i tako bi neko mogo da se s jednom zenom vjenca u jednoj dzamiji, a sa drugom u drugoj.... i tako redom.... e sad je pravilo da se u dzamiji mozes vjencat samo sa zenom s kojom si se vjenco u opcini.... eto zato je to pravilo nista drugo.....
meni i mm-u je to bilo na prvom mjestu da smo pred Allahom vjencani, a ovo ostalo nam je stvarno bilo sporedno.... to je naravno nasa zelja i nas dogovor.... nas nacin zivota...
drage to mozda zavisi od mjesta do mjesta gdje ko zivi ali ja sam se vjencala prvo serijatski pa tek nakon dvije godine opstinski jer nisam imala potrebe ranije tako da kod nas vamo u mom kraju nevazi taj zakon prvo opstinski pa onda serijatski!
10.03.2010, 12:03
Niina
977
Mi smo se isti dan i sherijatski i opstinski vjencali i to prvo sherijatski pa onda opstinski. Znam da je pravilo da se kao prvo ostinski vjenca ali smo mi objasnili da zelimo prvo ovo vjencanje pa onda opstinsko i donijeli samo potvrdu da smo zakazali vjencaje taj dan u koliko sati sto su nam dali u maticnom uredu i sve je bilo bez problema.
10.03.2010, 12:04
Emica_sa
1463
Ja se nisam šerijatski vjenčala niti namjeravam,
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 17:55:32 >
10.03.2010, 12:06
jasmin
4600
Prisustvovala sam svom vjencanju,ali nisam sjedila pred efendijom :).Muskarci su sjedili u jednom dijelu kuce,zene u drugom,ja sam bila na stepenistu da ne sjedim bas sa svim tim muskarcima,ali da cujem tok vjencanja :).
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 17:55:57 >
10.03.2010, 12:33
jasmin
4600
Ma bilo je mila svugdje,evo ja licno iz usta moje nene slusala,ona je bila u drugoj sobi,sredjivale je djevojke za svatova,a muski su obavili vjencanje u drugoj prostoriji.Napomenucu da je nenin svekar,dakle djed moga babe zavrsio medresu. Mislim da nas se jos dosta sjeca takvih slucajeva,jer je prije upravo ovakav bio adet na nasim prostorima.
10.03.2010, 12:34
SailorMoon
1300
Sto se mene tice, mi se nismo seriatski vjencali, i to i nezelimo. A to sto trebaju da budu razdvojeni muskarci i zene nije ispravno. Moj rodjak kad se zenio stajao je tacno pored svoje zene i efendije. Uz njih su bila citava famelija. A moj rodjak je vekili vjernik, i on i zena su isli na hadz, tako da mislim da to nije ispravno!
10.03.2010, 12:57
shejla
1136
IZVORNA PORUKA: SailorMoon
Sto se mene tice, mi se nismo seriatski vjencali, i to i nezelimo. A to sto trebaju da budu razdvojeni muskarci i zene nije ispravno. Moj rodjak kad se zenio stajao je tacno pored svoje zene i efendije. Uz njih su bila citava famelija. A moj rodjak je vekili vjernik, i on i zena su isli na hadz, tako da mislim da to nije ispravno!
i ja sam bila na jednom serijatskom vjencanju i isto smo svi bili zajedno. Mladenci su sjedili jedno do drugog, ispred efendije, a oko njih (cini mi se) 3 kuma/svjedoka...a mi svi okolo sjedili i muski i zenske.
mm i ja se nismo vjencali serijatski, nekako nam nije ni palo na pamet... Postujem ko to zeli, ali ja to nisam nikad pozeljela...
10.03.2010, 13:16
jasmin
4600
Drage moje,tema je serijatsko vjencanje.
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 18:00:27 >
10.03.2010, 13:18
mamica87
518
Ja sam se isti dan vjencala i serijatski i u opcini,meni licno je smetalo sto mi nisu dozvolili prvo serijatski da se vjencam jer bi svakako taj dan i u opcini se vjencala.I kod nas su svi bili zajedno,svekar je pitao hodzu sta i kako treba znaci nije nam rekao da idu svi odvojeno muskarci i zene kako u koga haman hodza se potrefi .Ja sam kao mehr trazila da me odvede na umru htjela sam da to povezem s necim vjerskim.A ima vala zena kad bubnu cijenu to da ti se zavrti u glavi
10.03.2010, 13:20
jasmin
4600
IZVORNA PORUKA: mamica87
Ja sam se isti dan vjencala i serijatski i u opcini,meni licno je smetalo sto mi nisu dozvolili prvo serijatski da se vjencam jer bi svakako taj dan i u opcini se vjencala.I kod nas su svi bili zajedno,svekar je pitao hodzu sta i kako treba znaci nije nam rekao da idu svi odvojeno muskarci i zene kako u koga haman hodza se potrefi .Ja sam kao mehr trazila da me odvede na umru htjela sam da to povezem s necim vjerskim.A ima vala zena kad bubnu cijenu to da ti se zavrti u glavi
Jako lijep mehr mamice,nadam se da ces ga skoro ostvariti ako vec nisi :).
10.03.2010, 13:21
mamica87
518
Hvala jasmin nisam jos ali nadam se uskoro
10.03.2010, 13:45
snijeg
754
Vjenčala sam se i općinski i šerijatski, mehr mi je 2000 KM, ali zato što je pravilo da se odredi mehr, a ne zato što smatram da mi to neko treba isplatiti prije ili kasnije. Prisustvovala sam šerijatskom vjenčanju i to mi je predivno iskustvo....
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 17:50:44 >
10.03.2010, 14:28
lila25
638
seriatsko vjencanje kod nas bosanski muslimana nije ni ublizu kao kod turaka,arapa .mi smo se odmah poslije opstine vjencali u dzamiji nismo bas neki vjernici ali to mi se nekako samo po sebi nadovezalo jer su i moji roditelji vjencani pred hodzom a i od muza,uslo je sa nama samo par osoba blizih kumovi i braca...i nekako mi je mirnija dusa sto smo vjencani i pred Bogom.
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 12.4.2010 17:51:47 >
10.03.2010, 16:32
Visnja RR
15102
Bez tenzija molim!
Hvala!
10.03.2010, 18:53
Husic10
364
Ja za mehrem, nisam nista ni trazila niti me je ko pitao. Valjda mije brak zbog toga ovako bericetan.
Znam da su se moj babo i muz zezali kao kad je hodja pitao "mog muza" sta ce da mi da u slucaju razvoda on se samo smjesko...i reko mu po dogovoru. hehe
St znaci meni sipak, ali ne do Bog da dodje do toga.
12.04.2010, 18:05
Amelaa RR
3309
Post s duple teme
IZVORNA PORUKA: naja17
Rodjena i odrasla sam u Sloveniji, a imam sestru u BiH, koja je vjernica i odlučila se vjenčati, naravno šeriatski. E sad mene muče neke stavri, koje ču ja i sa sestrom, al bi ipak vas zamolila, da mi malo napišete oko toga. Ja imam i partnera koji je druge vjere, pa kad sebe podučim, moram i njega malo .
Znači u đamiji znam, da se ide muški naprijed, žene pozadi, tako da ču njega sa didom i bratom, a ja ču sa mamom.
Obuči ču se u neke šire hlače (pantole ) i neku majicu gore, e sad... Znam, da moram biti primjerno obučena iz poštovanja do sestre, a i ostalih, al mogu li barem imati na sebi nešto uže ili ako dam užu košulju, ne bi smio biti problem
Kako se čestita? Valjda se suprotni spol ne rukuje Kako je s tim?
ej draga... ja ti savjetujem da nabavis neku veliku maramu, koja ce ti kad prekrijes glavu prekriti i ramena, i cak do ispod grudi, tako da ti nije bas narocito bitno jel na tebi kosulja ili majica... dole mozes obuci siroke hlace ili mozes ponijeti neku suknju na gumu i samo je navuci preko hlaca.... tako bar ovdje kod nas zene rade...
sto se tice cestitanja kaze se Allah mubarek, ili Allah mubarek olsun, a ako je upitanju neko druge vjere moze samo reci i cestitam.... muskarci i zene se NE RUKUJU osim ako su u srodstvu....
evo ti slika s mog ser. vjencanja, vidis kako je kod mene velika marama, skroz mi prekriva i ruke....
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
12.04.2010, 22:03
salmy
5830
Sada je drugacije nego prije, imaju posebne prostorije u djamijama sa stolicama moze se lijepo sjesti ....bitno je samo da si pokrivena kao i prisutne zene! Nedavno se moja seki vjencala u djamiji na Otoci i prelijepo je sve uredjeno za vjencanje! cak imaju marame ispred ulaza u djamiju i moze se uzeti ko nema. Normalno se slikalo snimalo bez problema! cak je efendija bio jako duhovit i zezao je mladence! A sto se tice mehra MM mehr dade u devama! samo znam koliko sam se zbunila kad je efendija pitao "pristajem li" ja rekoh NUDIM U svakom slucaju sretno
12.04.2010, 22:09
frenkoza
1200
eto zavisi gdje se vjencajes... u dzamiji na Otoci se ni ne ulazi u molitveni prostor, oni imaju onaj prostor ispred kancelarija koji koriste za vjencanja....
kod nas je isto bilo jako opusteno... doduse, malo je mjesto pa nam je i efendija ko jaran , ja sam za mehr trazila 500 km
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
13.04.2010, 10:01
Hanady RR
18727
Draga evo nekiliko savjeta,
kako sam shavtila iz tvoga posta ti nebi željela ispakazti neki vid nepoštovanja, pa ti ja sugerireš sljedeće... garadoba koju obučeš u svatove treba biti umjerena jer ipak ljudi će se i šerijteski vjenčavati. Ako oblačiš hlače i košulju nije bitno koliko je usko ali za ulazak u džamiju predlažem ti da poenseč veliki šal tzv. pašminu ili da kupiš komad materijala koji je u skladu sa metijalom odjeće i bojom pa fino se pokriješ tako da ti šal prekrije i ruke i padne dužinom tjela. Da u principu muškarci sjede naprijed a žene pozadi. A pored toga kod čestitanja muškarci čestitaju muškarcima a žene ženama...bar je tako na svakom vjenačnju na kome sam ja bila.
Allah murake olsun je izraz za čestitanje a svakako ako neko ko je duge vjere nije baš sguran da želi biti prisustvom ovoga čina onda nije problem da pred džamijom sačeka ostale svatove. također poštuje se pravilo da svi oni koji su ušli u džamiju nisu konzumirali alkohol, dosta parova se odluči da se alkohol kod mlade ne služi kad se dođe po nju jer se ide na šerijetsko ali imaš more onih koji to baš ne poštuju pa popiju jednu-dvije...rakvi nisu za džamiju.
13.04.2010, 11:46
naja17
4
IZVORNA PORUKA: Hanady
Draga evo nekiliko savjeta,
kako sam shavtila iz tvoga posta ti nebi željela ispakazti neki vid nepoštovanja, pa ti ja sugerireš sljedeće... garadoba koju obučeš u svatove treba biti umjerena jer ipak ljudi će se i šerijteski vjenčavati. Ako oblačiš hlače i košulju nije bitno koliko je usko ali za ulazak u džamiju predlažem ti da poenseč veliki šal tzv. pašminu ili da kupiš komad materijala koji je u skladu sa metijalom odjeće i bojom pa fino se pokriješ tako da ti šal prekrije i ruke i padne dužinom tjela. Da u principu muškarci sjede naprijed a žene pozadi. A pored toga kod čestitanja muškarci čestitaju muškarcima a žene ženama...bar je tako na svakom vjenačnju na kome sam ja bila.
Allah murake olsun je izraz za čestitanje a svakako ako neko ko je duge vjere nije baš sguran da želi biti prisustvom ovoga čina onda nije problem da pred džamijom sačeka ostale svatove. također poštuje se pravilo da svi oni koji su ušli u džamiju nisu konzumirali alkohol, dosta parova se odluči da se alkohol kod mlade ne služi kad se dođe po nju jer se ide na šerijetsko ali imaš more onih koji to baš ne poštuju pa popiju jednu-dvije...rakvi nisu za džamiju.
Draga Hanady,
Hvala ti na postu. Ok, u đamiji mi je više manje jasno sve, to da trebam biti pokrivena znam, hlače če biti definitivno široke i nešto gore. Tu definitivno neče biti nikakvog alkohola, jer mi je sestra pokrivena, tako da i kasnije u svatovima bit če sve više manje umireno. Kako je to onda poslije? Kažu da sa njene strane familija ne bi smila ni biti pored Ja želim biti uz svoju seku, al opet želim poštovati sve to što uključuje vjersku svadbu .
13.04.2010, 11:55
frenkoza
1200
sto se tice toga sa familijom to trebas s njom vidjeti... jer ovdje svako selo ima neke svoje obicaje, negdje prisustvuju njeni negdje ne... najbolje ti je to da ti seka objasni kako i sta....
moji su bili pored mene svakako... imala sam svoju pratnju i oni su sve vrijeme bili samnom.... ali sam cula i to da u nekim mjestima pratnja i ne ide uz mladu... ma najbolje ti je da pitas seku koje su tvoje obaveze i kako ce se stvari odvijati...
i ja sam ti isto rekla kao i hanady... neku veliku pashminu ili sal ili mahramu, koja ce ti pokriti i glavu i prsa i ne brines....
13.04.2010, 12:35
Mirkica
6978
moj brat je bio s moje desne strane ljubi ga seka i narvno nebih se bez njega ni udala :)) koliko ja znam svugdje ide i zenina famelija ja taj obicaj niakda cula
13.04.2010, 12:47
sara.at
2183
IZVORNA PORUKA: frenkoza
ej draga... ja ti savjetujem da nabavis neku veliku maramu, koja ce ti kad prekrijes glavu prekriti i ramena, i cak do ispod grudi, tako da ti nije bas narocito bitno jel na tebi kosulja ili majica... dole mozes obuci siroke hlace ili mozes ponijeti neku suknju na gumu i samo je navuci preko hlaca.... tako bar ovdje kod nas zene rade...
sto se tice cestitanja kaze se Allah mubarek, ili Allah mubarek olsun, a ako je upitanju neko druge vjere moze samo reci i cestitam.... muskarci i zene se NE RUKUJU osim ako su u srodstvu....
evo ti slika s mog ser. vjencanja, vidis kako je kod mene velika marama, skroz mi prekriva i ruke....
e bas fino vjencanje a i ti si isto ovo je stvarno lijep primjer i za mene nesto normalno
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
13.04.2010, 12:49
Hanady RR
18727
drag moja tvoje pitanje za poslije je sasvim logično ali o tome trebaš razgovarati sa sekom. naime svaka svadba ima svoj portokol i svako mjesto svoje običaje ugrađene u protokol. naime kod na u sarajevu kod bošnjaka običajni protokl izgleda ovako: svatovi sa mladoženjine strane dolaze po mladu, mladu prate familija i rpijatelji mlad odlazi a uz svatove odlazi i pratnja satavnjen od jednog broja prijetlja i familije naravno. Po mene je došlo 60 svatova a moje pratnje je bilo još 15 u toj pratnji bila je moja sestra ali nije mama, nije baš uobičajno da otac i majka idu od kuće za mladom jer ipak tamo kući ostaju gosti familija i prijtelji. e sad zavisi kako je kod tvoje seke protok. recimo moja mam je došla pred kraj svadbe u restoran sa mojojm tetkom da nas isprati na bračno putovanje. Sve ove podedinosti trebaš vidjeti sa sekom ipak ona najbolje zna kad gdje i kako.