Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Jelena hocu, ali ujutro kada se Majda probudi Inace davno sam skontala da smo probali med u plazmi, nisam na vrijeme vidjela da ima meda u njoj, Majda nikakvu reakciju nije imala. Mislila sam u mlijeko ili caj, prije caj jer jos dojimo pa eto krenucemo sa malom kasikicom.
10.12.2010, 21:28
puma
478
hej draga moja mila Meri, jel to i vi hocete meda da ruckate??? ja stvarno ne znam kada treba dati meda, jer je poprilicno jak, a nesto sam bas kontala ovih dana da mu malo zasladim caj medom, pogotovo zato sto je vec zima i treba malo jacati imunitet...
10.12.2010, 21:31
Hanady RR
18727
ja sam ga djeci nakon godine uvela... međutim...treba biti pažljiv ako niste sigurni po porijelo meda, ako neko u porodici ima reakcije na med ili ako su vam djeca imala berohitis ili pokazala neku preosketljivost.
mmoje cure du ga dorbo prihvatile i svako jutro im dam kašiku ( obavezno plastičnu koristim) i one sa nje pojedu.
Kada stavelljet med u mlijeko ili čaj vodiete računa da nije toplo jer tada med gubi svoja ljekovita svojstav.
10.12.2010, 21:35
Meri29
1045
Ja sam iskreno jedva cekala da nam prode rodendan da pocnemo sa uvodenjem. Pa bolje je stavljati njega i caj, limunadu, mlijeko i svugdje gdje bi inace stavili bebama secer. Zao mi je, pogotovo kada pije sokice koje joj napravim, kada ne stavim secer zao mi je sto joj je kiselo, a kada ga stavim sve se pitam je li previse. Ovako med i zdrav i obavlja funkciju koju treba
10.12.2010, 21:37
Meri29
1045
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Kada stavelljet med u mlijeko ili čaj vodiete računa da nije toplo jer tada med gubi svoja ljekovita svojstav.
to sam bas procitala na nekoj temi sinoc, med i limun ne treba stavljati u vruce nego u mlako, korisna informacija, nisam znala
10.12.2010, 22:06
Adana
2777
Negdje sam procitala da je dovoljno 1-2 kasikice meda dnevno dati djetetu.
I mi smo med uveli u prehranu nakon prvog rodjendana.
Sada, vec nekih 2-3 mjeseca, svaki dan pojede 2 kasikice mjesavine med + propolis kapi + na tanke listice izrezan bijeli luk. Razmisljala sam da joj u slijedecoj turi izblendam i jedan cijeli limun, onako sa korom i stavim u ovu mjesavinu.
I ja joj ovu mjesavinu, a i med, dajem uglavnom plasticnom kasikicom... I nikada med ne stavljam u vruce napitke.
10.12.2010, 22:18
Mya_81 RR
5531
IZVORNA PORUKA: Meri29
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
to sam bas procitala na nekoj temi sinoc, med i limun ne treba stavljati u vruce nego u mlako, korisna informacija, nisam znala
Da, zaista korisna info.
Mi isto pijemo po kašikicu meda s mlijekom, ujutro i navecer. Isto vadim plastičnom kašikicom, to sam već odavno saznala, samo ne i zašto.
11.12.2010, 07:52
Meri29
1045
Ja nisam ni znala da ima razlike kojom se kasikicom med vadi
11.12.2010, 09:33
Mya_81 RR
5531
Meri, ja sam negdje pokupila tu info. i naravno odmah je usvojila. Sve mi se čini da može i drvena, ali ove klasične nikako. Zašto? Ne znam, nadam se da će nam napisati neko ko zna, ako i same ne saznamo u medjuvremenu.
11.12.2010, 09:46
bebacha
1170
moze drvena i plasticna.a metalna ne jer metan "ubija" te neke zdrave stvari joj objasnjenja
11.12.2010, 12:00
bebbe RR
2004
Ni ja ne znam tačno objašnjenje, ali možda je to kao da C vitaminom i meetalnim noževima - preporučuje se, recimo, da se zelena salata reže plastičnim nožem jer metan iz noža veže na sebe C vitamin... Možda i med sadrži neki od tih sastojaka koji na taj način reaguju s metalima?! A, neki dan sam vidjela kod pčelara pravu "kašiku" za med. Drvena je i uopće ne izgleda kao kašika... Inače, moram se požaliti da, uprkos mom silnom trudu, moja djevojčica ne voli med i neće da ga jede i osjeti ga u svemu, osim u nekim varijantama kada je termički obrađen, a onda, svakako, više ni nema smisla...
11.12.2010, 12:07
Trnoruzica
478
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Ni ja ne znam tačno objašnjenje, ali možda je to kao da C vitaminom i meetalnim noževima - preporučuje se, recimo, da se zelena salata reže plastičnim nožem jer metan iz noža veže na sebe C vitamin...
Kakav metan crni?
Mislim da ne smije metalnom kasikom, jer oksidi metala vjerovatno uniste pojedine enzime, i dovode do odgovarajucih enzimskih procesa u medu, te med gubi svoja svojstva. I ja curici dajem plasticnom kasikom, ali bih voljela naci onu drvenu za med
< Poruku je uredio Trnoruzica -- 11.12.2010 12:11:42 >
11.12.2010, 13:33
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Trnoruzica
Ni ja ne znam tačno objašnjenje, ali možda je to kao da C vitaminom i meetalnim noževima - preporučuje se, recimo, da se zelena salata reže plastičnim nožem jer metan iz noža veže na sebe C vitamin...
Kakav metan crni?
Mislim da ne smije metalnom kasikom, jer oksidi metala vjerovatno uniste pojedine enzime, i dovode do odgovarajucih enzimskih procesa u medu, te med gubi svoja svojstva. I ja curici dajem plasticnom kasikom, ali bih voljela naci onu drvenu za med
ja ovo imam...kupila u madjarskoj...a mislim da sam vidjela u merkatoru
to s kasikama metalnim je istina...da se mijenja hemisli sastav...bla, bla...samo sto to vise ne pije vode...jer se danas med vrca u metalnim posudama
12.12.2010, 00:28
bebbe RR
2004
Mislila sam na metal, ne na metan, zatipkala sam se, sorry. I, da, o toj sam "kašičici" pisala.
12.12.2010, 00:30
bebbe RR
2004
Dadada, hvala za tu zanimljivu informaciju. Hm...
22.12.2010, 23:23
Dida79
3252
Nisam ni znala za ovu temu..Hvala Meri29
Sve sam procitala alinigdje ne pise rok trajanja domaceg meda i da li uopste ima Med koji ja imam je star najmanje godinu dana nisam sigurna da li mu smijem taj poceti davati
22.12.2010, 23:28
dinaa
2141
Mislim da smijes,ja med kupujem od pcelara i u redovnoj je upotrebi kod moje djece.Dida mogu se raspitati za rok trajanja samo ja mislim da dugo moze stajati!
22.12.2010, 23:29
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dida79
Nisam ni znala za ovu temu..Hvala Meri29
Sve sam procitala alinigdje ne pise rok trajanja domaceg meda i da li uopste ima Med koji ja imam je star najmanje godinu dana nisam sigurna da li mu smijem taj poceti davati
smijes jer to je pravi med ako ti smeta sto je useceren potopi teglu malo u vrucu vodu i sve ce biti ok.
N_N
1860
Kopiram post od meri sa druge teme:
Ja bas na temi "Med" citala da se med moze koristiti tj. da je najbolje da se potrosi za dvije godine, a to sto je useceren je dobro jer je domaci pravi, a mozes ga otopiti na blagoj temperaturi do 40 stepeni, nece izgubiti nista od svoje vrijednosti
Interesuje me ovo boldirano jer ja kupujem med pod domaći a nikad se nje ušećerio Da li to znači da ustvari nije domaći??
Medić*
29
IZVORNA PORUKA: dadada
IZVORNA PORUKA: Trnoruzica
Kakav metan crni?
ja ovo imam...kupila u madjarskoj...a mislim da sam vidjela u merkatoru
to s kasikama metalnim je istina...da se mijenja hemisli sastav...bla, bla...samo sto to vise ne pije vode...jer se danas med vrca u metalnim posudama
imam i ja ovo, tacno da se med ne treba stavljati metalnom kasikom, vec drvenom ili plasticnom,
a sto se tice ove spravice za med bit ce i kod nas, odnosno kod mene u radnji pa cu vas obavjestiti ako kome bude trebalo, cim stigne nekad poslije nove godine
22.12.2010, 23:30
Dida79
3252
Ma i ja mislim kako je domaci da moze dugo stajati ali opet postoji sumnja
22.12.2010, 23:32
Anoniman
N_N vi ga vjerovatno pojedete prije nego sto se useceri evo ja otvorila teglu prije 15 dana i vec se usecerio al kuhinja mi je brrrrrrrrrrrrrrr hladna pa mozda i zbog toga.
22.12.2010, 23:34
N_N
1860
IZVORNA PORUKA: noa
N_N vi ga vjerovatno pojedete prije nego sto se useceri evo ja otvorila teglu prije 15 dana i vec se usecerio al kuhinja mi je brrrrrrrrrrrrrrr hladna pa mozda i zbog toga.
E kod nas je i toplo u kuhinji. Nadam se da je domaći a ne da mi prodaje pod domaći inače bi
22.12.2010, 23:34
dinaa
2141
N-N domaci med treba dugo da stoji da bi se usecerio i ovo sto Noa kaze da stoji u hladnom,bar ja tako mislim.
22.12.2010, 23:35
N_N
1860
Super!! Hvala vam za odgovore. Kod nas tegla meda traje najduže 1 mjesec - svi ga koristimo