Ni meni taj doktoricin savjet nije imao smisla, al dobro!
Elem, mene zanima nešto pa da odmah pitam: Kad se dijete navikne na taj jedan obrok(dakle kad to postane cijeli obrok a ne kašikica dvije kao u početku) da li je to zamjena za jedan obrok dojenja ili nastavljamo dojiti po djetetovim potrebama.
Zapravo bi moje pitanje bilo(al ga ispetlja ) da li recimo kad je vrijeme za papanje, prvo nudim memu, pa onda dajem 'kašicu' ili kašicu dajem prije meme kad je beba gladna i samim time imam jedno dojenje manje?
Vjerovatno uvođenje dohrane i nije toliko špansko selo koliko se meni sada iz ove perspektive čini, mada ja još nisam ni počela,al rekoh da se na vrijeme informišem.
Hvala!
To pustiš djetetu da odluči i ravnaš se opet prema zahtjevu.
Da li prvo da daš podoj ili poslije zavisi da li želiš da obrok zamjeni u potpunosti podoj. Meni je na samom početku bilo najlakše da te eksperimentalne obroke ponudim u nekom među podojnom trenutku, kad uobičajeno ne ide podoj. Još će ti biti lakše ako beba ima neki svoj način na koji traži dojiti, onda se ravnaš prema zahtjevu.
Dohrana nije nikakovo špansko selo, a istovremeno je nuklearna fizika. I najlakše ide ako se prepustiš djetetu i njegovim signalima, a to se najteže postiže :)
U principu ti nudiš ono što smatraš da dijete treba da proba i nauči jesti, a dijete prihvata ono što želi i to je sve ispravno.
P.S. Ja sam totalni zagovornik maksimalno moguće zdrave ishrane. To ne znači da moja djeca ne jedu pizzu ni ćevape, niti smoki ni čips, ali to im se ponudi jako jako rijetko. A moj sin jede isključivo pite i jela ispečana u rerni
Uz svo strpljenje i slušanje njegovih signala (koji su dijametralni od mojih postavki i principa) našli smo kompromis pa kod mene sad svašta bude upakovano u jufku
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja