cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi

clock-img

31.01.2009, 09:29

clock-img

bezelye

pencil-img

301

U procesu pravljenja jogurta, pavlake i sira (dakle kada mlijeko "kisne"uz pomoz bakterija) dolazi do drasticnog smanjenja kolicine laktoze. Kazu laktoza se razbija. Znaci ovi proizvodi se ne mogu porediti sa cistim kravljim mlijekom.
Sto se tice masnoce, nama smeta holesterol a bebama je jako potreban. Pa i majcino mlijeko je jako masno a bebe uzivaju. Znaci bebama samo punomasni jogurt, a nama light user posted image Nama je pedijatar na prosloj kontroli napomenuo da u kasice koje spremamo kod kuce obavezno dodamo malo putera jer je izuzetno vazan za razvoj nervnog sistema.

Jos nesto. Majke koje pocinju sa uvodjenjem kravljeg mlijeka, samo pasterizirano mlijeko (UHT) dolazi u obzir . Ne postoji niti jedan "kucni" postupak koji cini svjeze mlijeko sigurnim za djeciju upotrebu. Isto vazi i za puter, samo od pasteriziranog mlijeka. Bez obzira koliko mi volimo svjeze mlijeko (pa fino prokuhati i skinuti onaj fiiini slatki kajmak) i koliko je ono ukusno za nas, ono nije za djecu. Isto vazi za domacu pavlaku, nazalost.

clock-img

01.02.2009, 21:52

clock-img

Anoniman

Ja sam pocela davati pavlaku, jogurt i mlijeko. Svega po malo, u hapu ili od mlijeka pravim hapice.
Do sad sam prokuhavala mlijeko, da li vi prokuhate mlijeko ili samo ugrijete ? Mislim na mlijeko tetrapak.

clock-img

01.02.2009, 21:55

clock-img

mukica

pencil-img

274

Ja ne prokuhavam samo ga malo umlacim, a pavlaku i jogurt nismo jos probali, al mislim da cemo brzo

Mamini djecaci
12.03.2001
25.07.2008

clock-img

01.02.2009, 21:55

clock-img

bebano

pencil-img

759

Maida vidim da je tvoj Davud malo mladji od mog Luke, a ti si mu vec pocela davati mlijeko iz tetrapaka. Pa od kada se ono smije davati, ja nemam pojma. A i mene zanima jer ne dojim nego mu dajem AD. Zar im nije jos rano?
A pavlaku i jogurt sam mu pocela davati, sto rado papauser posted image  i pedijatrica mi je rekla da smijem i mrvicu putera.

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))

clock-img

01.02.2009, 21:59

clock-img

Anoniman

Pa ja sam pitala pedijatricu i rekla je da moze, samo da bude 2,8 %. A Davud doji, tako da to mlijeko ide samo nekad.

clock-img

01.02.2009, 22:09

clock-img

bebano

pencil-img

759

E ok hvala na odgovoru, onda ja necu zuriti sa uvodjenjem jer Luka ne doji..

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))

clock-img

02.02.2009, 00:12

clock-img

Vizionarka

pencil-img

53

hvalauser posted image

Moli kao da djelovanje nije dovoljno.
Radi kao da molitva nije dovoljna.

clock-img

02.02.2009, 16:07

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

Juče sam prvi put dječacima dala žumance - manje od pola im ubacila u teleću supicu za povrćem, znači pojeli su manje od 1/4...
Za sada sve OK i nadam se da će tako i ostati.
Narednih 7 dana im ne bih trebala davati više, zar ne?

Bebano, ja puter odavno ubacim u neku slanu verziju ručka, ne uvijek, ali ponekad, kada ocijenim da im treba dodatne masnoće, ili u puru ako ne stavim maslinovo..

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

03.02.2009, 10:52

clock-img

haidy

pencil-img

549

Ja puter uvijek ubacim u slanu kasicu.
a od skoro sam pocela da dajem pavlaku i jogurt. mlijeko iz tetrapaka od prije sedam dana koristim kad pravim mlijecne kasice.
a zumance sam dva puta davala, jednom kuhano, drugi put ispeceno na mlijeku.
a interesuje me kako vi zumance ubacite kad kuhate hranu, je li ga prethodno skuhate li ona zivouser posted image

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

03.02.2009, 11:05

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Koliko puta doji u toku dana ( uključujući i noćne podoje )?

Ukoliko imaš više od tri podoja, on vjerovatno unese u sebe količinu od 300 ml tvoga mlijeka, što nije malo za taj uzrast.

Ako misliš da ipak unosi malo mlijeka, jesi li probala da mu daš sutliju?
Napraviš puding? Ili napraviš hapu ( 150 ml običnog mlijeka + dva petita + voće - jabuka izrendana, banana, kruška, nektarina u ljeto )?

Jesi probala da mu daš adaptirano mlijeko?

hanabanana on doji vise od pet puta na dan to je sigurno, ali to nisu vise oni podoji kao dok je bio manji. Najduze doji pet minuta i to je to. A sutlije, puding i hape sve sam to brobala, pa i razna lina i pahuljice - nista nece....

E adaptirano nisam ali mogla bih pokusati
svejdeno hvala na savjetu

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

03.02.2009, 11:06

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

IZVORNA PORUKA: ElmaB

Jasmina, slobodno mu mozes u obicno mlijeko dodati malo Neskvika ili nesto slicno. Pokusaj, mozda bude htio. Ili mozes mu staviti jednu kasiku cokolina u casu mlijeka! Nece se zgusnuti, tako da ce moci popiti!

elma probacu i ovo sa nesquikom i cokolinom jos mi je to ostalo ili da probam adaptirano mlijeko...

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

04.02.2009, 22:21

clock-img

Romali

pencil-img

2753

Evo i moj Omar napokon jede jogurt,a posebno voćniuser posted image

Jeste li probale dati svojim bebama Dukatino voćni jogurt? Čini se jako dobar i ukusan, piše da je namijenjen baš za djecu.

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)

clock-img

05.02.2009, 12:13

clock-img

mamyca

pencil-img

1657

Ja sam bas nedavno dala Hamzi i jako mu se svidiouser posted image .a sad razmisljam da mu dam Jogobellu,jeli je iko davao djetetu ovog uzrasta?Jucer sam je ja jela,a on mljackao samnomuser posted image ,pa sam mu dala dvije kasike i nije odbio,pa sad kontam da mu i to dajem.Sta mislite?

Hamza 11.3.2008.

clock-img

05.02.2009, 12:23

clock-img

hanabanana

pencil-img

4435

Ja ne bih davala.

clock-img

05.02.2009, 12:45

clock-img

Suzana

pencil-img

1698

I ja nisam za davanje industrijskih jogurta bebama - radije bih im pravo voće pomiješala sa običnim jogurtom, što ću i praktikovati.
A kažu da su ZOTT-ovi voćni jogurti (Jogobella) puni aditiva - iako priznajem da su ukusni i da ih i sama vrlo često jedem.

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

clock-img

05.02.2009, 12:57

clock-img

Gigana

pencil-img

695

Ja bih dala Jogobella jogurt i bilo koji drugi jogurt, voćni ili obični.  Ne vidim nikakvu prepreku u tome.

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

clock-img

07.02.2009, 15:00

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

Danas smo prvi put probali zumanjak (trecinu) user posted image ubacila ga u pasirani karfiol s par ksicicia Hipp purece kasice... smazala je sve...

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

07.02.2009, 16:42

clock-img

adannn

pencil-img

946

IZVORNA PORUKA: mamyca

Ja sam bas nedavno dala Hamzi i jako mu se svidiouser posted image .a sad razmisljam da mu dam Jogobellu,jeli je iko davao djetetu ovog uzrasta?Jucer sam je ja jela,a on mljackao samnomuser posted image ,pa sam mu dala dvije kasike i nije odbio,pa sad kontam da mu i to dajem.Sta mislite?

Ja svojoj Nejri dajem voćni desert Hippov za djecu a dajem joj i voćne jogurte koji su bez konzervansa i super su dobri samo ne znam kako se zovu trenutno ih nemam...A ako Hamzić hoće slobodno mu daj,i ja sam Nejri davala i jogobelu ali je ovaj jogurt duplo bolji i gušćiuser posted image Ljubi nam Hamzu...Sad će njima uskoro rođendanuser posted image user posted image

Nejra 28.02.2008

clock-img

07.02.2009, 16:47

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

gdje nades taj Hipov desert 

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.02.2009, 16:54

clock-img

adannn

pencil-img

946

Pa u svim većim trgovačkim centrima,evo pošto si iz gračanice a ja sam nonstop tu,možeš vidjeti u Etni ili Bingu....gdje su hapice i sokovi hipp tu je i voćni desert eto baš tako piše i stvarno je lijepog ukusa,Nejri se sviđa...Ljubi svoju pahuljicu

clock-img

07.02.2009, 17:09

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

aha.pretpostavlja sam sa su to obicne one teglice.ma ova moja nevoli te gotove kasice al probacemo tu

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.02.2009, 19:43

clock-img

mamyca

pencil-img

1657

Znam na koji hip desert mislis,i Hamza ga jako voli,a mogu ti reci ni mami nije ruzanuser posted image user posted image .Danas sam mu bas dala jogobellu sa breskvom,pojeo je pola,a ja polauser posted image ,svidilo mu se pravo.

Hamza 11.3.2008.

clock-img

07.02.2009, 19:48

clock-img

andji

pencil-img

1215

mamyce i sergej jede voćni jogurt,ja ne vidim problem....i kad bi mu pravila sa voćem i dodavala onaj obični jogutr,opet je to isto...i onaj jogurt se industrijski pravi baš kao i voćni,ali opet ko kako želi naravno,Sergej pojede po čitav mali,a nekad mu udrobim hljena(one sredine u njega)i to pojede,to ga drži malo više i sitije je

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

clock-img

10.02.2009, 16:10

clock-img

kana

pencil-img

457

Tariku vec odavno,od 8 mj dajem jaje a mlijeko( 3,2) sam pocela i ranije.Voli i pavlaku ,ali nista kao cijelo jaje na mlijeku :) Naravno topa je neprevazidjena:)

"ako ne znaš voliti sebe,nećeš znati voljeti ni druge.."
TARIK 03.03.2008. mamina ribica:)

clock-img

10.02.2009, 16:50

clock-img

Gigana

pencil-img

695

ih, topa je zakon, u svaka doba.  Još kad je hlheb vruć i domaći...njam..njam...

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

Zadnji članci

article-img