IZVORNA PORUKA: bananica
moja isto pije 3,2
to sto je receno za anemiju uopste ne vjerujem,niti vidim bilo kakve povezanosti mlijeka sa anemijom
anemija je nedostatak gvozdja,a niti u jednom mlijeku nema gvozdja, tako da je postotak masnoce po tom pitanju potpuno nebitan, od kada su se na nasem trzistu pojavila mlijeka sa dodatkom vitamina???sta su djeca pila prije tog izuma
zeljezo se u organizam unosi drugim namirnicama, kao sto su crveno meso, salata, dzigerica, jaja
Draga bananice,ukoliko dijete konzumira vece kolicine mlijeka i istovremeno odbija druge vrste hrane moze sasvim lahko doci do anemije.Dakle,uopce i ako jede raznoliko,a pije puno mlijeka moze doci do anemije,jer prisustvo kalcija usporava apsorbiranje zeljeza tako da se mlijeko nikako ne preporucuje uz obrok bogat zeljezom,vec salata bogata vitaminom C i nesto slicno.
Ja nisam za uvodjenje kravljeg mlijeka sa 6 mjeseci,mozda da sa nekih 10 ili pak od godine,a ukoliko dijete doji nema potrebe za mlijekom mozda cak i duze od godine.Uglavnom,nije bas tacna ona recenica kojom su se nase nane i bake koristile,a to je da je mlijeko izvor zdravlja.Mlijeko i mlijecni proizvodi jesu neophodni za pravilan razvoj organizma,medjutim ni sa cim ne treba pretjerivati,ne uvoditi ga prerano i ne davati ga u vecim kolicinama.