Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
meni pomaže jabuka i bademi ali nekad je toliko jaka kiselina da slabo šta pomogne :(
25.03.2010, 23:11
Husic10
364
Ma evo danas me pici kiselina hocu da crknem !!! Mislim da sam 1000 puta prodrignula. i samo mi gore svaki sekund!!!
25.03.2010, 23:14
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: Husic10
Ma evo danas me pici kiselina hocu da crknem !!! Mislim da sam 1000 puta prodrignula. i samo mi gore svaki sekund!!!
nema spasa vjeruj mi, mene je mucila skoro citavu trudnocu, pred kraj sam se budila u po noci da povratim toliko je bilo grozno. prijala mi je kisela voda gazirana, pila sam je u nenormalnim kolicinama, nista drugo mi nije pomagalo...
25.03.2010, 23:18
taurus
3578
Meni su pomagale svijeze mrkve i nemasne kokice. Probaj i vidjeces da djeluje. A pred kraj sam spavala sa dva-tri jastuka ispod glave jer kad legnem kompletan zeludac mi dode do usta
25.03.2010, 23:22
teacher75
5394
kokice su dobre, i njih sam tamanila i bademe,al bademi mi nisu bas pomagali, al sve mi je to bilo super u poredjenju sa periodom od 2.-5.mjeseca kad sam konstantno povracala i dan i noc
25.03.2010, 23:26
Husic10
364
Ma probacu kiselu vodu, mucila je mene kiselina i prije kad sam bila trudna sa Ailom ali nje brate ovako!! Prijale su mi Orbit Spearmnint zvake...one zelene, al sad ni one ne pomazu. Ovo je nepodnosljivo , u prsima mi haman stalo i tacno me gusi!! Vidjecu sutra imam zakazan pregled kod doktora pa cu i nju upitati ako zna sta dobro a prirodno, ne bi tablete nikakve uzimala...
25.03.2010, 23:29
taurus
3578
I meni bademi nisu pomagali ali ovo sa mrkvom mi je zvucalo nevjerovatno ali kad sam probala uvjerila sam se.
25.03.2010, 23:36
lely
1265
IZVORNA PORUKA: Hu''c10
Ma probacu k''elu vodu, muc'la je mene k''el'na ' pr'je kad 'am b'la trudna 'a A'lom al' nje brate ovako!! Pr'jale 'u m' Orb't Spearmn'nt zvake...one zelene, al 'ad n' one ne pomazu. Ovo je nepodno'lj'vo , u pr''ma m' haman 'talo ' tacno me gu''!! V'djecu 'utra 'mam zakazan pregled kod doktora pa cu ' nju up'tat' ako zna 'ta dobro a pr'rodno, ne b' tablete n'kakve uz'mala...<'mg 'rc="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'le'/'m'ley/'m'ley13.g'f">
Ja sam povracala cijelu trudnocu,a i zgaravicu sam strasnu imala mada se ona pogorsala pred kraj trudnoce. Probala sam sve sto su mi govorili,jer stvarno vise nije bilo izdrzljivo,mada me je vise nerviralo povracanje i bila sam strasno iscrpljena. Meni iskreno nista nije pomagalo ,a i sto jeste to bi bilo na 15-tak minuta.Na kraju mi je i dr. dao neke tabletice ali nista Tek poslije trudnoce kada sam imala zgaravicu pozalila sam se jednoj nani i ona mi je rekla da popijem solju malakog mlijeka.E posto ja ne volim toplo mlijeko probala sam sa hladnim i vjerujte da djeluje i to ne samo kod mene kome god sam rekla pomoglo je.Naravno ko voli mlako mlijeko neka tako proba. Nadam se da ce nekome pomoci.
25.03.2010, 23:43
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: lely
IZVORNA PORUKA: Hu''c10
Ma probacu k''elu vodu, muc'la je mene k''el'na ' pr'je kad 'am b'la trudna 'a A'lom al' nje brate ovako!! Pr'jale 'u m' Orb't Spearmn'nt zvake...one zelene, al 'ad n' one ne pomazu. Ovo je nepodno'lj'vo , u pr''ma m' haman 'talo ' tacno me gu''!! V'djecu 'utra 'mam zakazan pregled kod doktora pa cu ' nju up'tat' ako zna 'ta dobro a pr'rodno, ne b' tablete n'kakve uz'mala...<'mg 'rc="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'le'/'m'ley/'m'ley13.g'f">
Ja sam povracala cijelu trudnocu,a i zgaravicu sam strasnu imala mada se ona pogorsala pred kraj trudnoce. Probala sam sve sto su mi govorili,jer stvarno vise nije bilo izdrzljivo,mada me je vise nerviralo povracanje i bila sam strasno iscrpljena. Meni iskreno nista nije pomagalo ,a i sto jeste to bi bilo na 15-tak minuta.Na kraju mi je i dr. dao neke tabletice ali nista Tek poslije trudnoce kada sam imala zgaravicu pozalila sam se jednoj nani i ona mi je rekla da popijem solju malakog mlijeka.E posto ja ne volim toplo mlijeko probala sam sa hladnim i vjerujte da djeluje i to ne samo kod mene kome god sam rekla pomoglo je.Naravno ko voli mlako mlijeko neka tako proba. Nadam se da ce nekome pomoci.
ja sam imala iste probleme kao i ti, al sam bila probala i mlijeko i slabo mi je pomagalo, jos sam bila uzasno gadljiva tokom trudnoce i malo sta sam mogla jesti i piti, tako da nisam imala neki apetit ni za mlijekom. al vrijedi probati, ko zna, mozda nekom upali
25.03.2010, 23:48
lely
1265
Nadam se da ce pomoci bilo sta od predlozenog nasim koje muci strasna zgaravica. Nedajte se sve ce to brzo proci...
25.03.2010, 23:51
teacher75
5394
i sto mi je bilo najzanimljivije, cim sam se porodila sve je to proslo, iste sekunde. do poroda nisam mogla smislit voce ni vocne sokove, odmah mi stvaralo kiselinu i povracalo mi se, a cim sam rodila, u porodilistu navalila na sok od jabuke, lijep mi sok, ukusan ,povratilo se normalno culo mirisa, ljepota. popila odmah 2 velika soka od jabuke:)))
25.03.2010, 23:56
Husic10
364
IZVORNA PORUKA: lely
Nadam se da ce pomoci bilo sta od predlozenog nasim koje muci strasna zgaravica. Nedajte se sve ce to brzo proci...
IZVORNA PORUKA: teacher75
i sto mi je bilo najzanimljivije, cim sam se porodila sve je to proslo, iste sekunde. do poroda nisam mogla smislit voce ni vocne sokove, odmah mi stvaralo kiselinu i povracalo mi se, a cim sam rodila, u porodilistu navalila na sok od jabuke, lijep mi sok, ukusan ,povratilo se normalno culo mirisa, ljepota. popila odmah 2 velika soka od jabuke:)))
Hvala vam ste. Evo pijem toplo mlijeko. Vidjecemo hoce li biti kakve fajde. Javim vam.
25.03.2010, 23:58
Husic10
364
Teacher75 ne mogu ni pomisliti na sok od jabuke u ovom trenutku, a inace mi je omiljeni.
26.03.2010, 00:01
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: Husic10
Teacher75 ne mogu ni pomisliti na sok od jabuke u ovom trenutku, a inace mi je omiljeni.
on ti je super za poslije poroda, navodno pojacava mlijeko, pa se naoruzaj sokom od jabuke
29.03.2010, 14:02
Nana84
224
mene kiselina muci kada popijem kafu kafa mi se pije i popijem ju ali je povratim s kiselinom zajedno u roku od 5 minuta. pokusala sam s bademima, slanim stapicima, nije pomoglo. evo sada vidim da treba probati s mlijekom ?? pa pokusat cu i to pa cu se javiti da kazem kakvo je iskustvo. ja inace ne pijem mlijeko jer imam osjecaj da sam kamen progutala, ali u drugom stanju se sve mijenja pa i to, nadam se
29.03.2010, 17:38
tajcika
629
od svega oprobanog protiv kiseline samo uspjelo sa hladnim mlijekom,znam popiti i po 2l dnevno
29.03.2010, 21:35
mama Nataša
354
ne znam sta ste do sad pobrojale al kod mene je ovako bilo:
u prvoj trudnoci me spasavao samo Rennie, a u drugoj samo zvake.
Oba puta sam probala sve, od mlijeka do badema al nista nije pomagalo :(
22.04.2010, 11:00
dikii
10
IZVORNA PORUKA: teacher75
eh blago tebi.I ja sam na istom, jedva cekam da se rijesim i svoju bebicu rodim pa da se najedem i napijem kako treba. Imam cak i od vode fobiju a znam da moram unositi tecnost.Ma strahota prvo sam povracala 3 mjeseca i sad me zgaravica utusi al hajde vrijedi se ponekad malo strpit.Dijete je ipak nesto najsladje na svijetu.Samo nek bude zivo i zdravo.Meni svi kazu da imam zgaravicu zbog toga jer kod bebe raste puno kosa hheeh
03.05.2010, 17:20
š t a
524
ja sam probala sve prirodne metode od gutanja riže, mlijeka, limuna, žvaka, badema i ništa mi nije omoglo odoh u apoteku jer čim legnem meni to krene iz stomaka i kao da se razlije po plućim ubi me....
03.05.2010, 17:25
frenkoza
1200
mene je kiselina mucila od pocetka do kraja trudnoce.... sve sam pokusala i samo mi je rupurut malko pomagao - zivila sam od njega....
"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke" 10.11.2009. 30.0
03.05.2010, 17:28
milenium
6133
IZVORNA PORUKA: š t a
ja sam probala sve prirodne metode od gutanja riže, mlijeka, limuna, žvaka, badema i ništa mi nije omoglo odoh u apoteku jer čim legnem meni to krene iz stomaka i kao da se razlije po plućim ubi me....
mislim da je marinči na trećoj stranici spominjala da te tablete nisu poželjne piti u trudnoći. imaš 100 prirodnih metoda.probaj sve.evo neke spominju mrkvu,neke jabuku itd.
evo napisat ću vam jedan tekst o žgaravici,malo će potrajat dok otipkam...
< Poruku je uredio milenium -- 3.5.2010 17:30:50 >
03.05.2010, 17:30
sporty mamaa
3211
Meni je tonik super pomogao u vezi toga!!! Svaki dan sam ga morala popiti...
03.05.2010, 17:53
š t a
524
sporti mama ja čula da si moja mostarka pa jel to tačno pa još ako si trudna DA SE MQALO PRIČAMO!!!! Pukla me luda danas izvinite
03.05.2010, 17:59
milenium
6133
Uzroci nastanka žgaravice u trudnoći
Na samom početku trudnoće,glavni krivac za probavne tegobe je progesteron,hormon koji stvara prvo žuto tjelo u jajniku,a zatim i posteljica. S napredovanjem trudnoće povećana maternica pritišće sve više na želudac povećavajući probavne tegobe.Radi se o vraćanju hrane i želičanih sokova iz želudca u jednjak. ispoljava se jakim osjećajem pečenja iza prsne kosti.
što treba učiniti? izbjegavajte preobilne obroke.oni opterećuju proces probave. savjetije se uzimanje više malih broka tokom dana.
pravila prevencije
za vrijeme jela
-ograničite uzimanje alkohola(ne više od 1 čaše vina uz obrok),gaziranih piće i pića koji sadrže kofein(ne više od 1 šalice kave ili čaja dnevno) -izbjegavajte teško probavljivu hranu poput masne hrane,pržene ili jako začinjene hrane,umaka i jako kisele hrane(agrumi ili rajčice) -uzimat više hrane bogate vlaknima(voće ,povrće,žitarice) i bjelančevinama(meso,riba,jaja,mlijeko,mliječni proizvodi) -uzimat mlijeko i mliječne proizvode jer je njihov sastavsuprotan onome kiselom želičanom sadžaju. -izbjegavat obilne obroke(bolje jesti češće a manje)
svakodnevno
-ne pušiti -nemojte leći nakon jela -nosite udobnu odjeću koja ne steže u struku -bavite se tjelovježbom(kretanje potiče probavu)
kada pribjeći lijekovima?
u trudnoći je najbolje izbjegavat uzimanje lijekova u najvećoj mogućoj mjeri. probavne tegobe treba liječit odgovarajućim načinom prehrane i odgovarajućim životnim navikama. međutim ,ako poremećajne prolazi ili ne slabi može se pribjeći lijekovima koji se smiju uzimati samo u slučajevimastvarne i velike potrebe i uvjek samo pod strogom kontrolom liječnika. u osnovi se kod tegoba tipa žgaravice prvo propisuju alginati,zatim antacidi i tek napokon lijekovi koji mogu imati ozbiljne kontraindikacije.
dozvoljeni su :
Alginati: tvari na bazialginata,prirodnog pripravka dobivenog iz algi. oni sprečavaju refluks mehaničkim putem što znači i da nemaju pravo djelovanje poput lijeka. u želucu se otapa stvarajući žele koji zapriječuje vraćanje hrane u jednjak.
Antacidi:sadrže tvari koje neutraliziraju kisele tvari iz želuca.ne smije ih se uzimati u količinamaiznad dozvoljenihjer mogu izazvati suprotan učinak.
Antagonistihistaminskih H2 receptora:spriječavaju stvaranje kiseline u želucujer zauzimaju mjesta na koje se inače veže tvar histaminkoji reguliraju stvaranje želučane kiseline.
Inhibitori vodikove pumpe:koji sprečavaju stvaranje želučane kiseline,smiju se koristiti uz najveći oprez i liječnički nadzor, oni u odnosu na antagoniste H2 receptora imaju puno izrazitije djelovanje, anjihova je primjena u pravilu ograničena na treće tromjesečje trudnoće.