ah da, zaboravih napisati da ni ja nisam tek tako prihvatila sve to, upravo iz razloga što znam svoja prava, ali, uvijek postoji ono ali...
naime, radila sam skoro tri godine u ovoj firmi i ugovor je bio na neodređeno, no, ovi moji su me uslovili da, ako želim da nastavim da radim tamo, dođem poslije 6 mjeseci, što sam ja budala i uradila.. oni su fino čekali da se prijavim kantonu da sam stupila ponovno u radni odnos i da stigne riješenje od istih... kad je riješenje stiglo, ovi me šutnuli... nisu ni oni baš travu pasli... znaju oni kako se igra prljavo...
unajmila ja advokata, prije nego sam išta potpisala... advokat rekao: tužba-može; ali proces min. tri godine; a za tri godine - ne kreplji magarče dok trava poraste... kaže pretrpani sudovi. dok mi njih utužimo, dok to dođe do sudije prođe godina. sudija donese presudu, ovi tvoji napišu samo rečenicu žalbe i onda još godina... dok presuda bude pravosnažna prođe vječnost, a koliko se vama sve to ispalti..." ja samohrana majka sa kirijom i režijama... šta mislite koliko se meni to isplati??? još kaže: "inspekcija za rad-može... koliko sutra ste ponovno na poslu, moraju vas vratiti, ali opet ima ono "ali"... koliko je vaš dir moćan??? da ne nazove dir inspekcije i ne kaže da mu taj i taj inspektor pravi izvjesne probleme - i onda i vi i inspektor ostadoste bez posla... sve vam je, draga moja, danas u ovoj državi na prodaju, pa čak i nečija savjest i duša, tako da vam ne preostaje gotovo pa ništa... nego, gledajte da pokušate da se nekako dogovorite i da izvučete što bolje i što više za sebe (jer su mi ponudili i sporazumni otkaz) i od dva zla da izaberete ono manje..." i šta ću, tako sam i uradila...
toliko o zakonu i mogućnosti da nešto napraviš ovdje... da sam Bog d'o bila bar manje finansijski neovisna, ne bi im ovo prošlo tek tako; ali ovako kako kod mene stvari stoje nisam imala baš puno izbora... poklopi se i ćuti...
a slažem se sa svim ženicama koje su za da se nešto radi po ovom pitanju... danas ja, sutra ko zna koja od vas, a državu boli dupe jer i mi svakako ćutimo...
bilo kako bilo ja se držim one moje stare: "sve će ovo jednog dana biti jučer"...
ljubim vas...
< Poruku je uredio proud mom -- 24.1.2009 17:46:37 >