Porodila sam se prije godinu dana,ali ne prodje dan a da se ne sjetim svoje trudnoce,porodjaja i dana kada sam upoznala ljubav mog zivota...
Voljela sam je i mnogo prije nego je zaceta...uvijek sam zamisljala malenu vrckavu curicu,maminih zelenih ociju i malog orcastog nosica,koju cu zvati Sarah...konacno i zatrudnih...uzivala sam u trudnoci,iako sam strahovala svakog trena jer jee trudnoca bioa rizicna od samog pocetka...
Desetak dana prije termina,kao i obicno,morile su me lazne kontrakcije,samo ovaj put su nekako bile cudne,ne bolne vec jako neugodne...oko 2 h iza ponoci ustanem u wc...
Sjedim na wc skoljki i cekam da prodje kontrakcija,odavno vec ne mokrim,ali osjetim kako nesto curi...pomislim plodna voda,to je to! rasirim noge,protrljam oci,ne vjerujem sama sebi.solja puna krvi... osjetim kako ugrusci izlaze...zavristim,zovem mm,govorim kako hitno moramo u bolnicu...ne osjetim vise ni pokrete,tresem stomak,zovem je kroz plac,ali nema odgovora..ucim sto znam i molim Boga da nije kraj...konacno stizemo u Sarajevo...ulijecem bez kucanja u akusersku ambulantu i trazim da me stave na ctg,usput objasnjavam situaciju...prislanja mi sestra sondu,i cujem najljepse otkucaje,odahnem konacno...na uzv sve ok,ne znaju odakle tolika krv...stavljaju me u pripremnu i citavu noc provodim na ctg-u,prate stanje bebe...ujutro se kontrakcije smirile i posalju me na patologiju...tu lezim jos 7 dana,i dalje krvareci,strahujuci na svakom ctg-u...
02.07. Ujutro dobijem neke sitne bolcice...prijavljujem dr...pregleda me i govori da necu jos roditi,grlic tvrd...medjutim bolovi se pojacavaju...oko 14 h postaju bas jaki,ponovo zovem dr da me pregleda,otvlrena samo 1 prst,kaze mi da cu tek ujutro roditi...mama me zove,lazem joj da je sve ok i da ce mi inducirati porod na dan termina,necu da je sikiram...
Oko 16h bolovi nepodnosljivi,kontrakcije na minutu...zovem mog dr na mob jer je otisao kuci,trazim carski,kontam takve kontrakcije a tek 1 prst,ko ce izdrzati 24 sata tako...on kaze da ce nazvati dr Imsiriju pa neka me ona pregleda i vidi sta ce sa mnom...Imsirija dolazi u 17h i odmah me bez pregleda spusta u pripremnu sobu...dole me napadaju zasto sam dosla jedan prst otvorena...sestra me vrijedja,naziva me razmazenom cmizdravicom,stipa mi stomak i govori kako je mekan i kako nema nista od mog poroda...smisljam psovke u sebi,zelim i ja nju da uvrijedim,krenem da opsujem a nova kontrakcija me sastavi sa zemljom,zanijemim...samo disem i slusam njeno zvocanje...
Disem,disem,moram izdrzati...stavlja me na ctg a ja grizem ruku od muke,kaze mi ona mora da si se i na patologiji tako bacala pa su te dole poslali,nisu te vise mogli gledati...sabura,samo sabura.....osjetim kako se beba vrti,rasteze me usred kontrakcije...i dalje disem,pocnem se tresti,izdrzavam...
18:56 disanje mi postaje plitko,ustanem,pocnem lupati glavom od zid,nagon da tiskam ...kazem da moram tiskati,govori mi dr ne tiskaj tek si jedan prst otvorena,molim ga da me pregleda,kaze evo sad cemo strpi se malo... prekrizim noge i stisnem se,uzasno boli,moram da tiskam,ponovo se stiscem....lupam glavom od zid,tresem se...
Posaljem sve dovraga...kleknem rasirim noge i osjetim kako klizi iz mene,zaderem se IZLAZIIII IZLAZIII ...dotrca dr i sa njim sestra,vuku me za ruke,trcim kroz hodnik do porodjajne sale...lijezem na sto,proucim bismilu na glas,ne stizu ni drip da mi ukljuce...dr me pregleda,kaze dijete ne znas koliko si sretna,nisam u karijeri vidio da se prvorotka ovako otvorila...prvi napon,tiskam,osjetim rez,osjetim da glava izlazi,drugi napon citava je vani...cujem blag plac...daju mi je,gledam je,ljubim je onako mokru i toplu,preestala je plakati,pokusava da otvori oci...gledam svoj prcasti nosic i muzeve usne...citav svijet mi je u rukama...
Uzimaju je da je izvagaju,3450 gr,kazem molim??? svi su mi govorili da je beba sitna slijedi sivanje koje mi je bilo gore nego porod,nisu zeljeli da mi kazu koliko imam konaca...beba je imala popucane kapilare u ocima mjesecima nakon poroda zbog mog stiskanja,sto niko nije bio u stanju da me pregleda...
I tako sam ja rodioa dijete jedan prst otvorena
Nikad od Boga nissam trazila lagan porod,uvijek sam govorila neka se poradjam i pet dana samo da je rodim zivu i zdravu ..i eto dobila sam oboje,lagan porod,i zivu i zdravu kcerkicu....
02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....