IZVORNA PORUKA: abh
E hvala na odgovorima. Ja sam pronasla recept za taj caj na ovoj temi. 3 kasike secera uprziti, dodati pola litre vodei dva luka i kuhati pola sata. Kako vi pravite?
evo jedan moj stari post koji kruši temama sa prehladom...
nažalost...ja bih voljela da s ene miče...al eto ima nsa stalno malih bolesnih
4 glavice luka crvenog prokuhati sa 4 jabuke ( luk oguliti jabuke ne) kad prokuha kuhati još 8-10 min i procjediti i dati djetetu da pije 2-3 puta dnevno. Preliti sa cca. pola litra vode. Ovim cajem su u bolnici u Igalu ljecili djecu i mojoj curici je bolje. Kod nas doduše ima genetskih predispozicija za te plucne i brohijalne probleme pa sam ja pažljiva i u odabiru prirodnih lijekova radi alergija i astme sa muževe strane ali pored ovoga jako dobar sirup koji smiruje kašalj bolje od svakog kupljenog ( 100%) je
8 listova lovorovog lista + 250 gr smedeg šecera prokuhati sa onoliko vode koliko treba da se šecer pokrije u šerpici i to kuhati nakon prokuhavanja 3-5 min. procjediti i piti supenu kašiku ujutro i navece. Odrasli mogu i 3-4 puta dnevno,. u ovaj sirup se može umješati i med ali u vecini prirodnih sirupa koji su na bazi meda a za djecu su je zamjena smedi šecer.
razrezan luk u sobi je jako dobar olakšava disanje a pored toga obavezno ako vam je centralno grijanje u kuci-stanu na radijator staviti posudicu sa vodom najbolje kamilicom. za malu djecu nema potrebe kapati etericna ulja a za onu stariju do 1 godine eukaliptus, ulje mente i lavandino ulje je najbolje za osvježenje isšenog prostora u sobi.
Nosici koji sure - nama pomaže baby -vac ali od svih kapi koje smo koristili najbolje je koristiti otopinu šljeza u mlakoj vodi ( samo se potopi i odstoji bez kuhanja) s tim da ovo nesmije biti korišteno više od 4-5 dana pa se radi pauza jer šljez može
osštetiti sluznicu.