cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Jevmu - Ašure

  
clock-img

05.01.2009, 16:34

clock-img

Anoniman


IZVORNA PORUKA: Aminad

user posted image To bi bila moderna ašura dinouser posted image user posted image user posted image user posted image


joj sto me nasmija user posted image user posted image
pa sta ja znam... reko ako moze tako sve u jednom, sto da ne user posted image user posted image
a guava... ruzno voce, al bas (mislim na ukus).. izgleda ko kruska user posted image

clock-img

05.01.2009, 17:01

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Moderne moje asura kuharice user posted image Moze musli, zasto da ne? Hej ovdje se cak ima kupiti instant asura Dr. Öetker. Pa kome je mrsko za cas bude gotovo user posted image

clock-img

05.01.2009, 17:41

clock-img

Anoniman

super ideja za musli dino.:)
Ma i ja sam odlucila da pravim sutra abd... temelj ce mi biti ovaj aidin recept samo sto cu staviti manje graha i ovih sirovih leblebija jer mi se ne svidja kad naidjem na koju:) a nadopunicu uglavnom vocem, svjezim, suhim, kuhanim, i planiram da to bude vise neka jaca verzija kompota, manje zasladjeno, jer mi se od one klasicne zamanta u glavi, jos kad neko napravi maltene slatki grah...user posted image

clock-img

06.01.2009, 02:30

clock-img

stella

pencil-img

1360

Imam namjeru sledece godine da probam.Ove nemam vremena.Nisam nikada pravila al sam cula za to.

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

clock-img

06.01.2009, 02:32

clock-img

stella

pencil-img

1360

IZVORNA PORUKA: bezelye

Moderne moje asura kuharice user posted image Moze musli, zasto da ne? Hej ovdje se cak ima kupiti instant asura Dr. Öetker. Pa kome je mrsko za cas bude gotovo user posted image


Opet ja,ima li u Sa i gdje?Onda bi stigla i ove godine napravitiuser posted image

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

clock-img

06.01.2009, 02:41

clock-img

stella

pencil-img

1360

Sada procitah predhodne postove,i mozda u badem butiku imaju neku mjesavinu spremnu???

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

clock-img

06.01.2009, 02:42

clock-img

triplemama

pencil-img

1097

Ja ću praviti sa svekrvom. Ona se sturila što ću ići da joj to nabavim da ima što više sastojaka user posted image   user posted image   user posted image

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

clock-img

06.01.2009, 06:54

clock-img

Anoniman

 
Evo malo ukratko šta je to Jevmul ašure i zašto je značajan datum za nas Muslimane:

Jevmul-ašure 20. januar 2009.g. / 10.muharrem 143.hidžretske godine.

Ovaj mubarek dan je značajan zbog događaja koji su presudno utjecali na tok ljudske povijesti. Muhammed, a.s., postio je ovoga dana i preporučio i drugim muslimanima da to čine. Post na ovaj dan vezan je i za tradicije sljedbenika drugih vjeroispovijesti.
Između značajnih događaja izdvajamo:
1. Musa, a.s., s Izraelićanima prešao preko Crvenog mora,
2. Nuh, a.s., sa svojim sljedbenicima se iskrcao iz lađe na brdu Džudijj nakon potopa,
3. Junusa, a.s., izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,
4. Allah, dž. š., oprostio Ademu, a.s., prekršaj u Džennetu,
5. Trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je Jusufa, a.s., iz bunara u kojeg su ga bacila njegova braća,
6. Rođen je Isa, a.s., a na isti dan i uklonjen sa ovoga svijeta,
7. Rođen je Ibrahim, a.s.,
8. Jakubu, a.s., vraćen vid (izgubljen od plača za sinom Jusufom),
9. Ejjubu, a.s., vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo,
10. Sulejman, a.s., preuzeo vladarsku upravu nad Izraelcima.

Tradicija naših muslimana je post na Dan Ašure i pripremanje posebnog jela koje se zove ašura, a spravlja se od raznih žitarica, plodova i začina koji se koriste u svakodnevnoj ishrani.
p.s. ja sam došla do broja 21 a mislim još danas potražiti, dobra ideja za musli,thanksuser posted image

clock-img

06.01.2009, 07:54

clock-img

Anoniman

Moze li mljevena kafa, umjesto zrna kafe?

clock-img

06.01.2009, 08:30

clock-img

medica

pencil-img

220

Tema je za 10 user posted image user posted image user posted image   svaka vam cast cure ko god je postaviouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.01.2009, 08:33

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Moze mljevena, isto ti je. Ako moze cimet u prahu za dekoraciju, moze i mljevena kafa.

Sto se tice posta, nije dobro da se posti samo na dan Asure. Treba jos 1 dan, ili dan prije ili dan poslije. Muhamed a.s. je preporucio da se posti pored dana Asure jos jedan dan. Razlog: Jevreji poste samo na dan Asure.

clock-img

06.01.2009, 08:36

clock-img

Aminad

pencil-img

687

IZVORNA PORUKA: Maida28

Moze li mljevena kafa, umjesto zrna kafe?

user posted image  I ja sam ovo htjela pitati ali mislim da može jer i ostalo isijeckamo, skuhamo pa dodamo samo što je kahva već pržena i mljevena a ne kuhana. Ja ću staviti a i kakao.

Čula sam da neke žene stavljaju i puding. Šta vi mislite o tome?

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 08:38

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Za post se slažem sa bezeyle, mi ćemo postiti aBd srijedu i četvrtak.user posted image

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 08:43

clock-img

Anoniman

Ja puding necu jer je preradjevina i ima jos sastojaka u njemeu

clock-img

06.01.2009, 08:45

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Ma kakav puding, jos vise da zgusne user posted image A sta je u pudingu? Skrob (najcesce od psenice ili kukuruza), malo umjetne arome i umjetne boje. To slobodno prekrizi!

E i nase zene svasta izmisljaju cccc, samo da imaju vise sastojaka nego kona. Onda ispadne "buckuris" Hoce na silu da dodaju jos koji sastojak. Jos kad nabroje i psenicu i brasno i griz. Jedno te isto. Fali im jos nisesta user posted image

Ja aBd fino napravim ovu tursku sto je jednostavna pa se sa merakom i pojede. Ha ja...


< Poruku je uredio bezelye -- 6.1.2009 8:49:20 >

clock-img

06.01.2009, 08:51

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Ma to sam i ja rekla.
Ok super, slažu mi se kockice samo još samo ne znam jednu cifru koja mi je bitna, nikako da saznamuser posted image
Maidaaa user posted image

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 09:04

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Ma ja ne mislim da naše žene tu griješe ali mi ne odgovara puding jer će ionako biti gusto.
S druge strane poenta i jese u tome da ima što više sastojaka i naše se hanume baš potrude oko toga pa makar i duplirale. Ipak se pravi jednom u godini pa se vala mogu zasukati rukavi makar taj dan.

"Hašure je jelo od raznih vrsta voća i zrnastog povrća koje se pravi samo jedanput godišnje, desetog dana mjeseca muharrema, i dijeli se rodbini, prijateljima, komšijama.
Deseti dan muharrema, Allahov poslanik Nuh a.s. i njemu odani sastavljaju sve što je ostalo od artikala i prave jedno jelo, koje će postati simbolom zajedništva male grupe vjernih i odanih, simbolom jela koje će im Allahovom voljom omogućiti da prežive i na taj dan ugledaju kopno..."

 
Nešto kontam da je Nuh imao puding sigurno bi ga stavio a opet što prirodnije mi je nekako ljepše.user posted image

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 09:18

clock-img

Aminad

pencil-img

687

IZVORNA PORUKA: Mersy

 

Jevmul-ašure 20. januar 2009.g. / 10.muharrem 143.hidžretske godine.



Ove godine je 10. muharrem 1430. hidžretske godine
 
u
 
 srijedu 7. januara 2009. godine!


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 09:22

clock-img

Anoniman

Amina, ne brini, saznaces cifru cim ja stavim tacku, sutra oko aksama. user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.01.2009, 09:25

clock-img

Anoniman

hvala za musli...
ja sam prosle godine svaku ovu zitaricu posebno nasla, psenicu, jecam i zob... al u musliju ih ima jos vise koliko znam :)

a i ja sad htjedoh upitati Mersy otkud joj da je 20.01. user posted image

hajmo drage moje...broj namirnica na vidjelo, da vas cujem user posted image

clock-img

06.01.2009, 09:26

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Ma ne znam Amina sta bih ti rekla za to dupliranje. Meni je to nekako laganje prvo same sebe pa onda i ostalih. Po toj logici se komotno moze staviti i komad hljeba (nema veze sto se pravi od brasna) i malo makarona, a makarona koliko vrsta ima ihiiiii... user posted image

Hašure je jelo od raznih vrsta voća i zrnastog povrća



Eto ovdje si fino citirala sta je asure. Ja mislim da ne treba pretjerivati. Bitan je nijjet da se to napravi, da se podijeli, da sto vise ljudi okusi i da se fino pojede a ne baca.
Uhh jedva cekam da kusnem user posted image

clock-img

06.01.2009, 09:37

clock-img

Aminad

pencil-img

687

IZVORNA PORUKA: bezelye

Po toj logici se komotno moze staviti i komad hljeba (nema veze sto se pravi od brasna) i malo makarona, a makarona koliko vrsta ima ihiiiii... user posted image  




user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Baš!


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

06.01.2009, 12:34

clock-img

merima_s

pencil-img

398

A je li se mora do aksama zavrsiti, ja u tom slucaju ne bih stigla napraviti. user posted image


clock-img

06.01.2009, 12:44

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Cijeli mjesec Muharrem je poseban pa tako da mozes napraviti asure bilo koji dan. Naravno da je najbolje 10-ti dan kada je bas dan Asure.
Ma mozes ga praviti cijelu godinu. Meni se prosle godine bas "uredilo" ovo koje sam ja pravila i tako sam za lako napravila da sam rekla: "cim se ovo pojede ja pravim novo" user posted image poguzija pa eto user posted image
Sad uvijek imam bijele psenice u kuci, pa se moze napraviti makar pola mjere user posted image
Doduse ima ga u skoro svim slasticarnama, bas kao lijep vocni puding, tako da nema krize user posted image

clock-img

06.01.2009, 16:14

clock-img

Anoniman

zene drage, treba mi jedan odgovor ali malo brze.... Ovaj nohut, kad je gotov, skuhan, kako da znam? Sad je otprilike kao slabije skuhan grah, a grah se pravo raskuha, pa je mekan.Pa da li i ovo ide jos ili treba ovako. Ja bih mogla ovako jesti.
A divno mi mirise kuca, njam njam!

Zadnji članci

article-img