cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Jevmu - Ašure

  
clock-img

04.01.2009, 18:05

clock-img

Anoniman

ma bujruma uvijek ima:)))

clock-img

04.01.2009, 20:45

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Ovo je moj spisak i na njemu su sastojci koje ja imam namjeru staviti u ašuru koju ću ove godine prvi put praviti. Inače moja mama ašuru pravi već godinama a ja već godinama vrlo rado pojedem sve što mi dođe do ruku.user posted image
Primijetila sam u Tuš-u a i u nekim dr. većim trgovačkim centrima pakovanja onog suhog voća(papaja, ananas, kokos, banana itd.) Ja sam nekad to kupovala i ubacibvala u kompot a baš je zgodno za ovu priliku jer ima više vrsta različitog voća u jednom pakovanju. Sutra ću aBd malo opet razgledati police da vidim šta bi se još moglo staviti.user posted image
 
1.karanfilcic
2.cimet
3.nar
4.grejpfrut
5.med
6.suhe šljive
7.suhe kruške
8.suhe smokve
9.suhe kajsije
10.groždice
11.brusnice
12.muškatni oraščić
13.hurme
14.šumske jagode
15.višnje
16.maline
17.kupine
18.jagode
19.borovnice
20.ribizle
21.jabuke
22.banana
23.orasi
24.badem
25.lješnjak
26.kikiriki
27.kruška
28.leca
29.riža
30.grah
31.jecam
32.pšenica
33.zob
34.kukuruz
35.narandza
36.limun
37.mandarina
38.klementina
39.mango(suhi)     
40.papaja(suhi)
41.ananas
42.breskva
43.kokos
44.zrno-dva bibera
45.zrno kahve
46.susam
47.kim
48.mak
49.sjemenke suncokreta
50.mrkva
51.krompir
52.grašak
53.kakao

< Poruku je uredio Aminad -- 4.1.2009 20:47:53 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.01.2009, 21:10

clock-img

Anoniman

Ne mozes stavljat suhe kruske i kruske, to ti je isto. hehehe

Mislim mozes ali ne mozes dva puta racunat

< Poruku je uredio Maida28 -- 4.1.2009 21:11:05 >

clock-img

04.01.2009, 21:27

clock-img

Aminad

pencil-img

687

user posted image ok, mijenjam kruške za kiviiiiiiiiiuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.01.2009, 21:40

clock-img

mamyca

pencil-img

1657

Nisam nikad ovo pravilauser posted image ali mi je drago sto postoji ovakva temauser posted image user posted image ,iduce godine probam obavezno napravitiuser posted image .Ako ima bujruma i za mene bilo bi dobro.user posted image user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

clock-img

04.01.2009, 21:45

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Bujrum, bujrum!

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.01.2009, 21:53

clock-img

triplemama

pencil-img

1097

Hajde ba tačno objasnite kako pravite Hašure molim vas.
Kako sa koštunjavim voćem? I kako se to detaljno pravi pliiiiiz


_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

clock-img

04.01.2009, 21:57

clock-img

lejlašh

pencil-img

698

amna, biće bujrum od mene, javiću ti da mi svratiš na posao po teglicu, mada ne vjerujem da će biti baš 77 sastojaka :-)

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

clock-img

04.01.2009, 21:58

clock-img

lejlašh

pencil-img

698

A i za ostale forumašice koje žele da ga isprobaju - samo neka jave - bujrum

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

clock-img

04.01.2009, 22:12

clock-img

Aminad

pencil-img

687

 
Triplemama ašura je zapravo nešto kao kompot samo sa velikim brojem sastojaka. Možeš praviti onako kako praviš i kompot obični ali one sastojke koji se duže kuhaju pripremaš odvojeno i malo duže pa onda sastaviš s ostalim npr. grah, kukuruz isl.

Ja ću u jednu veliku šerpu staviti da mi se kuhaju jabuke, mrkva i ostal sl.voće. Tu ću dodati šećera i dodavati ostalo voće isto kao kad pravim kompot npr. maline dodajem na kraju da se ne rasapadnu kuhanjem isl. a možeš i onako u agdi kako je pisala Maida. Posebno ću kuhati grah, posebno kukuruz pa kad bude kuhano samo ću dodato jabukama i ostalom voću isto tako je i sa ostalim sastojcima, suho voće ću isto tako samo dodati.
Znači kad svi sastojci budu spremni sve ću sastaviti i pustiti da prokuha ili da "prebaci ključ". i to je to. Mislim da je to touser posted image
Evo jedan tekst o pripremanju našla sam ga na : http://www.coolinarika.com/recept/hasure-bosanska-sofra
Ako sam šta pogriješila neka me Maida i one koje su već pravile isprave ja sam gledala kako moja mama pravi pa je ovo po sjećanju.


"...Ovo je recept za sve one koji bi hašure željeli praviti na Dan hašure, ali ne znaju kako :)
Hašure (ili Ašure) je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća Treba biti najviše 70 vrsta, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta.

    One vrste voća i povrća koje se teže kuhaju (riža, zob, ječam, kukuruz, badem, orah…) trebaju se posebno kuhati i ta se voda ocijedi i malo propere. Ili se samo natope u vodi preko noći. Zatim se sastave sa ostalim vrstama i kuhaju.
    Različito voće se može kuhati sve zajedno u jednom loncu ili svaka vrsta posebno, pa da se poslije sve sastavi, uz dodatak šećera. U toku kuhanja se dodaju cimet i karanfilčić i ko želi malo, vrlo malo soli.


U pravilu se ne smije raspadati (a mora biti kuhana) ni jedna vrsta voća, odnosno povrća.
Ukoliko ne želite da vam hašure bude tamno onda trebate izbjegavati da stavljate bobičasto, crveno voće, ponajprije mislim na borovnice.
Agrume, naranča, limun, grejfut – ako su neprskani, treba skuhati sa korom u jakoj agdi..."



A šta sa koštunjavim voćemuser posted image

< Poruku je uredio Aminad -- 4.1.2009 22:15:16 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

04.01.2009, 22:17

clock-img

triplemama

pencil-img

1097

Hvala Amina user posted image   user posted image
ma kod mene to bude gusto (ne pregusto) a i treba jel tako.
Šta je ovo Maida govorila o sirupu od cimeta?

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

clock-img

05.01.2009, 00:17

clock-img

Anoniman

Ja uzmem jednu veliku serpu i tu istresem, grah, kukuruz, sjemenke, i sl. Onda sve ostalo skuham u agdi, sve jedno po jedno i istresam u tu serpu, i to onda nije ni nalik kompotu, jer je gusto, nigdje vode, U jednu drugu serpu uspem vode i dodam cimeta, muskatnog orascica i klincica i kad to prokuha dodam u asure.
Svako ima neki svoj sistem, ali u svakom slucaju mora ispast dobro.

Ja sam suhe sljive kuhala, pa tu vodu prosula, bas sto kaze Amina zbog boje, da ne potamni.

clock-img

05.01.2009, 12:27

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Diiivna tema user posted image

Aminad Kostnjicavo voce se samo nasjecka na kraju i doda.

U Turskoj se asure ne sprema od 77 namirnica. I nekako mi je ukusnije. Slican recept sa malo sastojaka sam dobila od ljudi koji to spremaju u Sarajevu u jednoj derviskoj tekiji. Asure se vise moze nazvati pudingom nego kompotom. Psenica se fino raskuha pa sve to fino "zgusne" user posted image

Kome se ne skuplja 77 namirnica neka saceka malo. Dok mi Eren zaspi, napisacu vam recept.

Bitno! Za asure se ne koristi obicna psenica nego bijela. Obicnu je skoro nemoguce dobro skuhati (mooozda u pretisu) a bijela se skuha za pola sata.Bijelu psenicu mozete naci u Bademu na Bascarsiji. Cini mi se da je prije bila 5 KM, ali vam treba 100 gr ili 500 gr, zavisi od recepta, tako da nije puno.


< Poruku je uredio bezelye -- 5.1.2009 12:30:05 >

clock-img

05.01.2009, 13:00

clock-img

Anoniman

Stranica: << < Prethodna stranica 1 [2]

Pa ne mora biti 77, ide od 7 do 77, bitno je da je neparan broj namirnica, znaci, 7, 9 itd.
Bas me zanima taj turski recept, ja sam prosle godine probala tursku asuru, na carsiji dijelili Turci, hajd posalji nam

clock-img

05.01.2009, 13:56

clock-img

Anoniman

hajde aidice .... i ja cekam turski recept user posted image
voljela bih i ja tacne mjere, da ne ispadne previse slatko, gusto ili rijetko :)
ljubim

clock-img

05.01.2009, 14:10

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Evo ga receptic. Prosle godine sam po ovom receptu asure skuhala jako brzo i nije mi trebala velika serpa kao za ajvar. Bila mi je dovoljna najveca serpa iz svakodnevne upotrebe (mislim da je 5 litarska).

2 case bijele psenice
1 casa nohuta (nohut ili slanutak, sirove leblebije)
1 casa bijelog graha
1/2 case rize
5 casa secera
15 casa vode (3 litra)
1 casa grozdjica
1 casa suhih kajsija (isjeckanih na kockice)
1 casa suhih smokvi (isjeckanih na kockice)
1 narandja

Ja volim ljesnjake pa dodam i casu kupno sjeckanih ljesnjaka.

Za ukrasavanje:
Nar, cimet, orasi, ljesnjaci, pistacije.

REDOSLIJED PRIPREMANJA:
Psenicu, nohut, grah i grozdjice oprati, te ih u posebnim zdjelama potopiti u vodu da odstoji preko noci.
Naredni dan ocijediti psenicu i staviti da se kuha sa 3 litra vode. Skidati pjenu koja se stvara na povrsini. Poklopiti poklopcem i ostaviti da kuha 30 minuta.
U posebnim serpicama skuhati nohut i grah.
Oprati rizu i dodati je u serpu sa psenicom. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno mijesanje. Kada psenica dooobro omeksa i voda postane bijela dodati secer, nohut i grah. Narandjinu koru oprati, izrezati na tanke sipkice i dodati.
Na kraju dodati grozdjice i suhe kajsije. Kuhati 1-2 i skloniti sa vatre.
Tek kada je asure sklonjeno sa vatre i prestane kuhati dodati suhe smokve. Po zelji ljesnjake i orahe.

Vruce sipati u zdjele. Kada je skoro hladno posuti orasima, ljesnjacima, pistacijama, cimetom i komadicima nara.

clock-img

05.01.2009, 14:32

clock-img

bezelye

pencil-img

301

E jos nesto iz iskustva sa ovom mjerom. S obzirom da psenica, riza, grah, nohut imaju puno skroba, i nakon kuhanja jos vise zgusnu asure, vodite racuna da ne bude previse gusto dok je vruce. Posto kuhanjem voda isparava po potrebi dodajte vrele vode. Kad je sve skuhano i jos uvijek vruce treba da bude bas kao puding dok je jos vreo. Znaci ne pregusto. Bolje da je rjedje, pa kada se ohladi bice dovoljno gusto.

Dino ako neces da ti je preslatko ti stavi 3 case secera pa probaj, ako treba jos ti dodaj.

Ja cu aBd veceras kupiti sta mi nedostaje pa u akciju. Ja kupujem sve sastojke posebno, a u marketima se mogu naci i paketi u kojima je sve pripremljeno u kolicinama koje su potrebne. Samo malo dobre volje, serpa, voda i sve ostalo iz paketa user posted image

clock-img

05.01.2009, 15:21

clock-img

Anoniman

hvaaaaaaala aidaaaa user posted image user posted image

clock-img

05.01.2009, 15:33

clock-img

bezelye

pencil-img

301

Nema na cemu Dino. Zavrnite rukave i lagano... A onda PRIJATNOOO user posted image
Upavo sam saznala divnu vijest. Dolaze mi roditelji aBd u srijeduuser posted image Tako sam sretna. Eto probace moje asure user posted image



Za ove koji skupljaju 77 sastojaka da dodam pinjole (sjemenke bora), bamija, leca zelena, leca zuta i leca crvena (paznja: crvena se  brzo raskuha).
Ne koristiti leblebije jer su vec pecene pa se ne mogu skuhati. Bolje je nohut (koji kad se ispece postane leblebija)

clock-img

05.01.2009, 15:37

clock-img

Anoniman

hej bezelye, hvala ti za recept, mislim da cu i ja ovo moci uklopiti u svoje planove, jer je bas jednostavno.user posted image I drago mi je za roditelje ti.user posted image

clock-img

05.01.2009, 15:42

clock-img

Aminad

pencil-img

687

Hvala Aida, baš djeluje jednostavno!

Meni je ćejf ove godine da sakupim što veći br. sastojaka koje ću staviti naravno a da opet bude ukusno tako da će voće dominirati ali ću još svega ubaciti po malo.
Nekako mi je to baš neki ćejf, danas sam malo kupovala i sad u kući imam 37 sastojaka koje ću staviti a sutra idem kupovati još nekog svježeg voća i par sitnica. Mama mi je danas dala komad ćurte da ubacim.user posted image


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

05.01.2009, 15:49

clock-img

Aminad

pencil-img

687

user posted image user posted image user posted image user posted image Aida drago mi je za tvoje roditelje.


Ja sam danas kupila leću čini mi se da je zelena a nisam znala da je ima više boja. Za bamiju sam zaboravila a imam je a za pinjole prvi put čujem.

Eh sutra odoh s dječicom u potraguuser posted image



_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

clock-img

05.01.2009, 15:54

clock-img

Anoniman

Znaci Amina imas 37!!! Aha, dobro, da znam!!!
Hehehehe. Ja sam napravila spisak, sad cu zaokruzit sta imam a sta ne i sutra cu do badem butika po sjemenke.

A sto svi misle da je ovo tesko napraviti?
Pa zene za sevap stavite 7 vrsta, ja ni kompot ne pravim s manje. Malo sjemenki i to je to. Samo mora bit grah, riza i psenica.
Ovo samo malo da vas ohrabrim, da ne mislite da je problem, opet svako svoje vrijeme najbolje zna.

clock-img

05.01.2009, 16:12

clock-img

Anoniman

a sta mislite moze li se staviti musli gdje ima svih vrsta zitarica?
psenica, raz, jecam, zob...
vidjela sam ovdje jedno pakovanje, vrecica 17 km...

clock-img

05.01.2009, 16:26

clock-img

Aminad

pencil-img

687

user posted image To bi bila moderna ašura dinouser posted image user posted image user posted image user posted image
Nemam pojma za žitarice ali sam danas kupila kompot u kojem se nalazi čak i guava, iako ne znam ni šta je touser posted image .


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

Zadnji članci

article-img