Melly2 ovo što opisuješ je veoma česta, i mogu slobodno reći normalna situacija. Mislim naravno na situaciju kad pred večer beba pojačano traži da doji, ljuti se na dojci, a majka umorna, i zbog bebinog ponašanja nervozna ima osjećaj da nema dovoljno mlijeka.
Znači, to je nešto uobičajeno što će se vremenom stabilizovati i što ne treba da te brine.
Koliko dojke proizvode i koliko u njima ima mlijeka nikad ne pokazuje tvrdoća dojki, da li mlijeko izlazi, štrca iz njih ili ne, niti da li majka može izdojiti koju kap ili ne. Ne znam koliko si upućena, postoji nešto što se zove refleks otpuštanja mlijeka, a to je pojava da se pod stimulacijom bebinog sisanja mliječni kanalići stežu i pokrenu tok mlijeka koje onda teče bebi u usta. Kad beba doji, ona za početak brzo sisa bez gutanja da izazove otpuštanje mlijeka, kad mlijeko krene beba pušta da joj se pune usta, proguta, pune se usta, guta itd, tj. sporije siše. Periodi brzog i sporog sisanja sa gutanjem se smjenjuju. Na refleks otpuštanja jako utiće majčino raspoloženje i opuštenost. Kad je majka nervozna refleks otpuštanja se nešto kasnije pokreće. Čak u nekim jako stresnim situacijama zna potpuno izostati oderđeni vremenski period (situacije u kojima majke znaju reći da im je nestalo mlijeka zbog stresa).
Ovdje se ne radi o proizvodnji mlijeka i njegovom prisustvu u dojkama već samo o nemogućnosti da se ono potakne na izlazak vani.
Bebe također normalno budu nervoznije predvečer, kad su već prepune dnevnih doživljaja, podražaja iz okoline i više nemaju strpljenja čekati taj, u tom periodu možda usporen i zakašnjeli refleks otpuštanja. Neke mame se, kao i ti, žale da u tom periodu zaista proizvode nešto manje nego tokom dana što također može biti posljedica umora i nervoze pa se i proizvodnja uspori.
Kad se sve ovo sabere, javljaju se ovakve večernje nervoze, koje su, kao što sam ti rekla, dosta uobičajene kod malenih beba, čak i onih koje ne doje.
Ako želiš izbaciti dohranu i vratiti se isključivom dojenju, a ja vidim da vi imate odlične šanse za to, trebaš to uraditi postepeno.
Najprije trebaš fiksirati dnevnu količinu dohrane. Znači, ako daješ jednom dnevno 90ml u nekom vremenu, fiksiraj to i nemoj mjenjati ni povećavati količinu. Svaka tri dana ćeš onda smanjivati količinu dohrane za 10-20ml (ti pripremi preporučenu mjericu, ali bebi daj samo određenu količinu). Nemoj se plašiti zelene stolice, naročito sada nakon mjesec dana. Zelena stolica sad može signalizirati da je u bebinoj prehrani nešto izmjenjeno, no ne i glad. Zele stolice su veoma nepouzdan znak gladi samo u prvim sedmicama (problem je ako su nakon rođenja danima tamne i zelene). Bitno je jedino kako reaguje tvoja beba.
Ostale stvari koje mogu pridonijeti bržem i jednostavnijem izbacivanju dohrane bi bile:
- ako ti je to izvedivo, obavezno spavaj dok beba spava makar jedno dnevno spavanje prije ovog "kritičnog perioda". Ako će beba duže i kvalitetnije spavati uz tebe, lijepo se namjestite blizu, čak je možeš dojiti u ležečem položaju i tako zajedno spavati.
- kada dojiš u "kritičnom periodu" probaj bebi pomoći sisati tako da dok još mirno doji blago masiraš grudi kao da istiskuješ mlijeko od korjena dojke prema bradavici u okolo koliko ti je dostupno.
- kad se beba uznemiri probaj je umiriti nekim odgovarajućim načinom, pa pokušati još malo dojiti na istoj dojci prije nuđenja druge; sve isto važi i kad pređete na drugu dojku.
- nakon što završite taj "kritični podoj", pošto pretpostavljam da imaš izdajalicu, izdajaj obje dojke po nekih 4-5 minuta makar ništa ne izlazilo vani.
I ono što je najvažnije, probaj se opustiti i ne brinuti, jer nemaš razloga. Kako god se taj "kritični" podoj završi, ti imaš rezervu i beba neće ostati gladna, tako da zaista nemaš potrebe da mu pristupaš sa stresom i u strahu od bebine nervoze. Kad si ti opuštena, tijelo je opušteno, kanali nisu stisnuti, mlijeko lakše teče koliko god da ga ima.
Još razloga za optimizam je da se dojenje uspostavlja tokom prva 3 mjeseca, da beba raste, jača i uči kako da do mlijeka dođe na najlakši i najefikasniji način, tako da ćete vi sigurno izbaciti tu jednu flašicu prije ili kasnije.
Bebu treba dojiti na zahtjev. U ovom ranom periodu to se podrazumjeva pod nuđenje dojke za svaki plač, makar je beba jela prije dvije minute. Ako bebi nije do dojenja ona neće prihvatiti. Bebe ne doje samo da bi jele, one se na dojci osjećaju sigurno, utješeno i blizu majke.
U svakom slučaju dobro nam došla, i nadam se da ćeš se lijepo družiti sa nama.
Ako ti bilo šta nije jasno, imaš drugih pitanja ili bilo šta od ovog što sam ti napisala nije za vas izvedivo, javi se pa ćemo pokušati drugačije.
i moje Dojenje nakon dojenja