Prije svega, drage moje, sretna vam Nova...
A sada moj "problemčić". Nadam se da cete mi i ovaj put moci pomoci, do sada uvijek vam je uspjelo:) Moja Ema ima 5 sedmica i tri dana. Kako je rodjena veoma sicusna, odmah su joj u bolnici, u Damasku, davali mlijeko na flasicu poslije podoja, da, kao, ne bi smrsala vise i zaglavila u inkubatoru. Pedijatar je i meni savjetovao da je dojim i poslije podoja uvijek ponudim polovincnu od preporucene doze adaptiranog mlijeka. Tamo, u Siriji, bilo je to mlijeko NAN Pre, neko Nestleovo, nemam pojma ni da li ga ima kod nas. Ema super napreduje, i ja ne odustajem od dojenja. Zanima me samo da li mogu sada kada je u prvom mjesecu dobila 1 300 grama, konacno poceti da je samo dojim i polako iskljucujem dodavanje?! Sta vi mislite?! Ona ne pravi problem - svejedno da li joj dam siku ili flasu, jer sam na pocetku zbog mastitisa uglavnom izmuzala... Inace, veliki sam pobornik dojenja, iako, moram priznati, jos uvijek ne uzivam posebno. Lijeva dojka mi je sada hB OK, normalno je mogu dojiti i cak mi odgovara, no desna me jos uvijek muci... Boli toliko da svaki put kada povuce meni krenu suze, neraspolozena sam, kako imam velike dojke, cak i kada se tusiram mi smeta i stalno je povrijedjujem, a najvise od svega me muci sto grudnjak nisam skinula mjesecima nocu, cak ni u zadnja tri mjeseca trudnoce... Svi su mi govorili proci ce u prve dvije sedmice, ali, eto, nije... Nadam se da fakat hoce i da ce ta bol uskoro biti zaboravljena... Nemojte, please, pomisliti da sam kmeza, jer fakat nisam, ni tri sedmice poslije carskog sam putovala s jednog ontinenta na drugi, ali bradavica, sada samo desna, mi je stalno ispucala, stvaraju se plikovi, sva jadna. Do pocetka ove sedmice je i desna dojka svaki put bila puna cvorova i bolna kada nadodje mlijeko, bez obzira i na sisanje i na pumpanje, ali sada je puno bolje, barem to... Eto, raspisah vam se ja... Ali, fakat mi treba potpora, zelim ustrajati u dojenju, a moja mama, MM i starija kcerka mi ne pomazu savjetima da se prestanem muciti.
"