IZVORNA PORUKA: mersiha 77
dobro nam dosla Lejla Ka!
pa ovako lejla ja anesa dojim skoro 2 mjeseca i dobiva ma masallah svake sedmice po 300-400 gr. ali sam u pocetku imala jako bolne i krvave bradavice da sam jedva dojila malte ne sa suzama tad mi je babica dala one sesirice a i valjda nijee ni mlijeko nadolazilo kako treba pa su mi rekli da dajem dohranu na flasicu ja sam ih naravno i poslusala sve je bilo uredu dok ja nisam osjetila da dijete nece da sisa i shvatila u cemu je problem tad su mi bile zacijelile bradavice i odlucila sam da samo dojim uspjela sam ali ponekad doji pa tek poslje pocne izbacivati i ponovo hvatati bradavicu
sad opet me bole bradavice najvise lijeva koja i puca nemam pojma zasto i sta da koristim+
anes je bas jako dijete i sto je najgore jako halapljivo jede i kad se nadoji on opet trpa ruke i sisa tako jako da ostanu tragovi koliko isisa
molim te reci mi sta je upitanju?
jer ja hocu da dojim dugo
Neću te zamarati sada analizom vašeg teškog početka, neizmjerno mi je drago da ste uprkos tome ipak nastavili dojiti.
Bradavice se oštećuju najčešće kad beba nepravilno hvata bradavicu u usta. Ta se vještina uči i najčešće u početku se dese ragade dok beba i mama ne savladaju tehniku dobrog hvatanja bradavice. Dobro je kad je bebi gotovo cijeli krug oko bradavice u ustima, a ne valja ako je u ustima samo bradavica. Bebina usta pri dojenju treba da budu jako raširena.
S obzirom da je vama već 2 mjeseca (mada se period uspostave dojenja računa na od prilike 3 prva mjeseca) ja vjerujem da je kod vas tehnika prihvatanja bradavice dosta korektna.
Imaš li još kakvih problema sa tom lijevom bradavicom?
Da li je koža drugačije boje, da li se peruta?
Da li te dojka boli u unutrašnjosti osim na bradavici?
Da li beba više "maltretira" uzimanjem i ispuštanjem tu dojku?
Da li beba cokće kad doji?
Ima li kakve probavne smetnje u smislu vjetrića, grčeva ili stolice tokom tih "kriza"?
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja