IZVORNA PORUKA: isabella
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Mlijeko ne može nestati kao da ga nikad nije bilo. Vjerovatno je bio neki drugi razlog zašto si mislila da mlijeka nema.
svima je cudno ali elektricnom muzilicom sam izvlacila ,,patila se plakala ali ni kapi,,,nakon 4 mjeseca primjetila sam po koju kap mlijeka,,opet izvlacila muzilicom par kapi i nista
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne kritikujem te, ni slučano. Samo želim razbiti taj mit o iznenadnom nestanku mlijeka koji je duboko uvrježen u našoj tradiciji.
Činjenica da električnom izdajalicom nisi mogla izvući ni kap znači samo to da nisi mogla izvući, ne da mlijeka nije bilo, a to da si 4 mjeseca kasnije izvukla po koju kap to upravo dokazuje.
Mlijeko nekad jednostavno blokira u dojkama, najčešći uzrok je psihički stres. Znači mlijeko je tu, i dalje se proizvodi, ali ne može da se otpusti i krene iz dojki. Za to je potrebno djelovati na opuštanje majke, što prisniji kontakt sa bebom, kontakt gole kože majke sa golom kožom bebe, možda zajedničko tuširanje, a pri tom ne forsirati dojenje jer neuspjeh samo povećava majčin stres i nervozu pa unazađuje proces.
PMS kod nekih žena djeluje na dojenje tako da poremeti refleks otpuštanja, i nešto malo uspori proizvodnju, a kod beba često izazove potrebu za pojačanim, najčešće nočnim dojenjem, pa se majke poboje da je dijete gladno, da je mlijeka manje, pa krenu provjeravati, pa ne mogu izdojiti, pa se uspaniče, pa onda tek to sve blokira i eto začaranog kruga.
Najbolje rješenje je povjerenje u vlastito tijelo i svijest da se takve stvari normalno dešavaju, ali isto tako normalno prolaze.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja