IZVORNA PORUKA: emina24
Pozdrav drage mame,
Ne znam se naći u već otvorenim temama pa ću ovako iznijeti svoja pitanja pa ili me uputite ili podijelite koji savjet :
Mama sam sina od 4,5 godina i u poslijednje vrijeme sam primjetila da je postao pravi "mali divljak po ponašanju". Ja sam u 8.-om mjesecu trudnoće i zadnjih 5 mjeseci ne radim tako da sam non-stop s njim... (a za vrijeme dok sam radila čuvala ga teta od 6 mjeseci starosti). Izluđuje me to što kad nekog sretnemo vani ne želi da se pozdravi, počne skakati i praviti grimase koje bas i nisu simpatične. Kad odemo kod dida i nana ( i mojih i muzevih) ne zeli uopste s njima da normalno komunicira, samo im se krevelji, place, galami, histerise i tako slične stvari... Nikako ne zeli da ostane da prespava kod njih osim ako ja pobjegnem da me ne vidi, a to kad uradim osjecam krivicu jer ne zelim da ga ostavljam na silu iako nekad stvarno moram ....
Ako mu pocenm nesto govoriti sta valja a sta ne valja raditi, pocne mi govoriti:"Bla-bla-bla" ili "Znam, znam, nisam glup" :), zamislite, a i ne zna znacenje rijeci "glup"
A moram napomenuti da sam do sada bila prilicno stroga mama i ne dopustam svakakve budalestine da radi niti da se svakako ponasa, posebno kad smo vani, i druge mame-moje prijateljice, me osudjuju zbog toga, govore mi da sam stoga,ljuta, da ga previse tucem i previse galamim ali ja jadnostavno ne mogu gledati da on skace i galami bilo sam ili sa drugom djecom i time ocito smeta drugima oko nas...
Svasta bih ja sada napisala ali ne zelim da duzim, nadam se da ce me neko shvatiti sta sam htjela da kazem...
Mene zanima da li je ovo sve neka faza ili se previse umazio pa provodi svoju volju....
Roditelji me kritikuju, kazu da je "upustan" pa sam se i ja pocela pitati da li je ili nije....
Ne zelim da budem mama koja samo galami i govori:"Ne to, nemoj, ostavi, ne slusas me..." ili da budem mama koja tuce djecu za svaku sitnicu..., ali isto tako ne zelim da budem popustljiva, da mi je sve svejedno jer time bi postao ( a i ovo koje ce se aBd roditi) jos gori....
Ako je neka mama prosla slicne stavri, zamolila bih za savjet jer se bojim da ne postane gore kad se beba rodi...
Hvala unaprijed....