IZVORNA PORUKA: Romali
Šuti, dobro je dok tvoje štikle ne traži
Znam ja jednog dječaka koji po kući nosi mamine
E Imran je i to probao!!!!
Premiještali smo večeras neke plekare i on pronašao Merjemine suknje, čak je dvije obukao jednu preko druge i onda majcu kratkih rukava, čak je i boju potrefio
i onda ga nema i nema...kad ide obukao moje štikle...
Ni ja ne zna odakle da krenem jer on sad ima 3god i skoro 2mjeseca.
Mi smo kod njega primijetili da jako slabo govori, zapravo uglavnom su to glasovi ali slabo govor, to smo primijetili kad je imao oko dvije godine jer je Merjema u tom periodu brbljala i ponavljala sve što čuje. On ne!
Ako mu nešto treba samo bi pokazivao na to ali nije govorio, samo mama, baba, dada i još po koja riječ.
Dr. nam je rekla da je to normalno, da je važno da čuje i da će to krenuti...
Primijetili smo da ponekad nešto i kaže a onda se postidi i neće da ponovi.
Mi smo pokušavali onda kroz igru da ga podstičemo i krenulo je ...
U septembru smo odlučili da ga upišemo u obdanište i jako sam zahvalna koordinatoru Emini a posebno učiteljici Ivoni jer pored truda njegovih učiteljica ide 2-3puta sedmično kod Ivone na logopedske vježbe...
Ne mogu vam opisati koliki je napredak za ovih nekoliko mjeseci. Sad ne samo da se mi trudimo nego i on. Jedan dan je u obd. čak izgovorio i cijelu rečenicu ali to je još rijetkost.
Sad već pjeva pjesmice, uči ilahije, i jaaaaako voli Merlinov zadnji album, ima sluha za ritam i melodiju(više i od MM
). Broji do deset.
Voli da pjeva, voli crtane u kojima ima male djece, nodi, bob graditelj pa i barbike će gledati
ne voli nasilne i bučne crtane a ni ja im ne dam da to gledaju...
MM ima običaj reći da su njega svi pogrešno shvatili osim mene i da i on tek sad razumije mnoga njegova ponašanja za koja su svi mislili da je bezobrazluk a ja sam ih ubjeđivala da je upitanju govor jer ne može da nam objasni šta hoće i to ga čini nervoznim. Svi su me tad "optuživali" da sam ga umazila. Sad je sasvim druga priča..sam se trudi da kaže šta hoće i odmah je svima lakše..
Ipak moram dodati da je jako nemiran, nema on vremena za sjedenje i bojenje, čitanje, pisanje sve što naučimo je usput ali ako je u kući tiho to znači da on negdje leži i oko njega su 3-4 automobila koje on vozi parkira "pere", sipa gorivo...
Ako je sve uredu, naspavan je, sit, suh onda super sluša ali ako mu nešto od toga nije uredu onda zna biti i ljut, ali ne svaki put.
Zna se desiti da hranim Burhana a on hoće vode isl. kad mu lijepo kažem da samo malo sačeka on će čekati, usput će samo provjeriti jesam li zaboravila ali će čekati...
Nije ljubomoran na Burhana mada je imao samo 2 god. kad se Burhan rodio. Mislim da se neka prirodna ljubomora koju je kao dijete morao imati odrazila upravo na govoru. Sad se ponekad "svađaju" oko autića i dr. igračaka. Ono što je meni posebno drago je što se uvijek obraduje i bratu i sestri ako nisu skupa 2h ponašaju se sve troje kao da se nisu vidjeli 100godina.
Nije nešto posebno škrt
.
Samo ako mu se spava, onda ga ne diraj!
Inače podijelit će sve kad mu dam nešto, a tako sam radila napočetku, dam mu samo jedan komad i odmah ga šaljem da da prvo Burhanu ili Merjemi a onda on dođe po drugi za sebe, tako ga " usput" pokušavam učiti da dijeli. Sad mu je to već prešlo u naviku i sad mu uvijek dajem sve a on to podijeli.
Uh šta sam sve napisalaaaaaaaaa. Eto neću više samo da pohvalim temu
. Super je!
< Poruku je uredio Aminad -- 2.1.2009 0:36:44 >