IZVORNA PORUKA: batterfly
Na ovoj temi mozemo i mi razmjenjivati svoja iskustva i "faze nasih 3-godisnjaka i 4 -godisnjaka,...
Sta vole??..Sta znaju??(boje,brojeve,slova...)
Jesu li vasa djeca radoznala,??..Koliko puta postavljaju raznorazna pitanja,postaje li vam "neugodno" odgovoriti na neka??
Da li osjecate kako im je nekad "dosadno"??
Kako se ponasaju prema "strancima", jesu li drustveni??''
Sta kada su bolesni??
"Izludjuju" li vas sa konstantnim ponavljanjem...Jesu li jos uvijek u fazi "pitanje,pitanje,pitanje-odgovor.... ..Imate li osjecaj da hoce apsolutno sve da znaju...
Kako se vi ponasate prema njima??? Koristite li ponekad "odgojne metode",,kao sto je siba(prut) ili slicno.....itd...itd....
Dakle,drage mame o svemu i svacemu o nasim malim "radoznalicama"!!!!!.....
LP
super tema... ovdje mogu danima da tipkam....
moja Zana je zaista napredno i intelektualno nadareno dijete. ima 4 i po godine. nedavno smo radili test kod Dr. i ispalo je da prednjaci nad svojim vrsnjacima oko 1,5 do 2 godine! ovo je bas rijetkost. i time i veliki izazov biti mama ovakvom djetetu.
ona je vec sa 10 mjeseci hodala, sa 12 znala da broji do 10, a onda na njemackom i engleskom u roku pola godine. a o njenim pitanjima da ne pisem. ima ih za izvoza. nedavno je pitala:
"zasto ti meni mama kazes da se mi oblacimo, kada se kaze da se nebo oblaci" hmmmm HALOOOO
u vrticu pohadja vjeronauku i medu najboljim je medju predskolcima...
odnedavno mi govori kako ce se na proljece upisati na casove klavira... to mene mama zanima!!!
ako ste gledali na youtube malu Helenu (kefalice) e nesta u tom fazonu je moja Zana...
sto se tice "odgojnih metoda = pruta" ja sam zaista totalno protiv toga kada je u pitanju moje dijete, ali generalno gledajuci, nekim roditeljima je to jedini izlaz kako da izadju na kraj sa svojom djecom. ali to je sada malo sira tema, jer mislim da do toga ukoliko dodje, moraju se roditelji zapitati gdje su pogrijesili (razmazili dijete) pa da ne mogu oni u tim godinama da se "dogovore" sa djetetom od 3-4 godine....
njemci imaju jednu poslovicu i nju cu prevesti sada bukvalno i iza nje stojim 100%, a glasi "kolijevku kako zaljuljas, ona se ljulja na taj nacin cijeli zivot". svako dijete se rodi isto, ni jedno se ne rodi sa IQ-om, samo sa instinktima, mi ih ucimo kakva djeca a kasnije boga mi i ljudi da budu...
uh sto se ja napisah :P sorry