IZVORNA PORUKA: Mersy
Vjerovali ili ne, hrana koju jedete utice na vas osmjeh isto toliko koliko i higijena zuba
Svaki put kada jedete slatku ili kiselu hranu, bakterije u ustima dobijaju novu sansu da proizvedu razarajucu kiselinu. S druge strane, neke namirnice se suprostavljaju bakterijama, uklanjaju naslage, jacaju gledj i osvjezavaju dah. Ima li boljeg nacina da sacuvate svoje zube.
CELER
Celer stiti zube na dva nacina. Zvakanje celera izaziva lucenje materije koja neutralizuje bakterije koje izazivaju karijes. Dodatno zvakanje namirnica koje prodiru izmedju zuba masira desni i cisti supljine.
Savjet: Zvacite celer ili sargarepu barem jedanput dnevno.
SIR
Istrazivanja pokazuju da sir, namirnica koja sadrzi veliki procenat kalcijuma i fosfata, pruza visestruku korist vasim zubima. Utice na balans kiseline u ustima (pojacana kiselost izaziva nastajanje bakterija koje izazivaju karijes). Takodje, sir jaca gledj i blagotvorno utice na desni.
Savjet: Posle vecere, umjesto desrta pojedite parcence sira.
ZELANI CAJ
Zeleni caj sadrzi supstancu katehin koja sprecava stvaranje karijesa. Takodje, unistava bakterije koje izazivaju zadah.
Savjet: Pijte dvije do pet solja zelenog caja dnevno. Razmislite o tome da caj nosite na posao. U termos ubacite tri ili cetiri kesice caja, a zatijm sipajte kljucalu vodu. Nakon pet minuta izvadite kesice. Caj mozete piti i topao i hladan.
KIVI
Iako mali, plod kivija sadrzi vise vitamina C nego bilo koje drugo voce. Jedan veci kivi sadrzi mnogo vise vitamina C nego sto su dnevne potrebe organizma. Ukoliko ne uzimate dovoljno vitamina C, sloj kolagena u vasim desnima se istanjuje i desni tada postaju pogodno tlo za razmnozavanje bakterija.
Savjet: Umjesto komadica cokolade, poslje rucka pojedite kivi.
CRNI LUK
Crni luk sadrzi snazne antibakterijske komponente. U istrazivanju koje je sprovedeno 1997. godine, pokazalo se da crni luk ubija vise vrsta bakterija. Najdelotvorniji je kada se jede svjeze ociscen i sirov. Da biste se rijesili neprijatnog zadaha, grickajte svez persun.
Savjet: Dodajte malo crnog luka u svoj sendvic ili salatu svakog dana.
PERSUN I NANA
Zvakanjem persuna ili nane poslije obroka ocuvacete slatki, mirisljavi dah. Ove biljke sadrze supstance koje brzo putuju iz krvotoka u pluca, odakle se oslobadjaju kroz dah.
Savjet: Pikantna jela zacinite sa nekoliko kasika usitnjenog, svjezeg celera ili garnirajte desert sa nekoliko strucaka svjeze nane.
SEME SUSAMA
I sami znamo da su ranije ljudi imali bolje i zdravije zube iako kao sad nisu postojale razne paste i drugi preparati u sprecavanju bolesti desni, zuba.... I u davno doba ljudi su imali odlicne zube. Smatra se da je to posljedica primitivnog ciscenja zuba semenkama, koje struzu naslage i izgradjuju gledj. Semenke susama sadrze velike kolicine kalcijuma, koji pomaze ocuvanju i same vilicne kosti.
Savjet: Pospite jednu kasiku susama preko salate ili barenog voca.
SHITAKE PECURKE
Studija iz 2000. godine pokazuje da shitake pecurke sadrze lentinan, secer koji sprjecava stvaranje karijesa.
Savjet: Nekoliko puta nedeljno dodajte cetiri ili pet isjeckanih shitake pecurki u supu ili u varivo. Shitake pecurke mozete kupiti i susene, ali ih prije upotrebe morate potopiti u toplu vodu oko 25 minuta.
JABUKA
Ova nemirnica odlicno uklanja naslage sa zuba i tako ih stiti od razarajuceg dejstva bakterija.
Savjet: Ako nemate vremena da svaki put poslije obroka operete zube, obavezno pojedite jednu jabuku. Osim sto uklanja naslage, jabuka blagotvorno djeluje na desni.
VODA
Voda odrzava vase desni vlaznim, a to je odlican nacin da se stimulise lucenje zastitne supstance najbolje odbrane od nakterija koje vase tijelo proizvodi. Ispiranjem usta vodom odstranjuju se ostaci hrane, koji su zapali izmedju zuba I koji nakon raspadanja stvaraju zadah.
Savjet: Pijte barem sest casa vode dnevno da biste odrzali desni (I citavo tijelo) vlaznim I stimulisali lucenje zastitne supstance. Ukoliko niste u mogucnosti da operete zube poslije obroka, obavezno isperite usta vodom.