IZVORNA PORUKA: simke
Ovako ja recimo imam 800 KM plaću i primala sam samo 400 KM porodiljne naknade. Razliku između porodiljne i plaće dakle 400 KM morala mi je firma uplatiti tako da bih ja imala opet svoju punu plaću 400 od firme i 400 od kantona
ja stavrno ne znam kako ti je firma morala...
zakon je vrlo jasan...privatnik nije dužan....zakon ga neobavezuje
jedini osnov za vu tužbu možeš naći ako je frima svojim pravilnikom ili kolektivnim ugovorm uredila ovu oblast na način d aje utvrđena ova vrsta razlike kao obaveza ada tebi nisu to činili
ili ako su nekome isplaćivali prije a vi o tome imate dokaz pa se na to pozivate
a ovo što spominješ
''Znam za slučaj gdje su žene koje rade u sudu tužile zbog razlike i sve su naravno dobile. A pozivale su se na to da su u lošijem položaju u odnosu na žene u rs-u i da su im povrijeđena osnovna ljudska prava hahaha''
je istina i ima zakonski osnov i na osnovu te razlike izemđudržabvnih službenika u entitetima došlo je di do izmjene zakona pa je i u F Bij utvređno da državnim službenicima u oba entitea se isplaćuje 100% do plaće i nakon toga svi su i podnijeli tužbe, pojedinačne il kolektivne i dobili ih...
Baš me zanima ishod ove tužbe, jer ti se ne možeš pozvati na ovau vrstu određenoga položaja pošto većina privatnih a i neke državne firme uopće nisu obavzene isplaćivati razliku..ni u F BiH a akmoli u entitetu suprotnom jer ni tamo svi privatnici ne vrše isplatu istoga...