IZVORNA PORUKA: muby
Zna li neko koja je procedura vraćanja djevojačkog prezimena nakon razvoda?
Kada sam na ročištu na sudu pitala za vraćanje prezimena rekli su mi da to ide naknadno.
Presuda je donesena 13.02.2014.
Da li postoji neki rok u kojem treba pokrenuti vraćanje prezimena?
U skladu za zakonom o ličnom imenu
član 9.
Lice može promijeniti lično ime ili samo ime ili samo prezime nakon promjene porodičnog ili ličnog statusa (usvojenje, priznanje i utvrđivanje očinstva ili materinstva, sklapanje braka, prestanak braka – razvod ili poništenje braka, smrt bračnog partnera ili proglašenje bračnog partnera umrlim, promjena spola) ili na lični zahtjev.
a u članu 12. je odgovor na tvoje pitanje
Lice koje je prilikom sklapanja braka promijenilo prezime može poslije prestanka braka izjavom uzeti prezime koje je imalo prije sklapanja braka.
Izjava o uzimanju prezimena podnosi se u roku od šest mjeseci od prestanka braka matičaru koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje lica iz stava 1. ovog člana ili matičaru nadležnom prema mjestu prebivališta tog lica. Kada matičar nadležan prema mjestu prebivališta lica iz stava 1. ovog člana primi izjavu o uzimanju prezimena dužan je u roku od tri dana od dana prijema izjave dostaviti izjavu o uzimanju prezimena matičaru koji vodi matičnu knjigu u koju
je upisano rođenje tog lica radi upisa.
Ukoliko se lice ne izjasni izjavom o prezimenu kojim će se koristiti u roku iz stava 2. ovog člana, svaka promjena prezimena u prezime kojim se koristilo prije braka vrši se u postupku promjene ličnog imena u skladu sa odredbama ovog zakona.
Znači 6 mjeseci po pravosnažnosti presude imaš rok za posnošenje Izjave za pormjenu tj vraćanje djevojačkoga prezimena u matičnom uredu gdje je tvoj rodni list ili matičnom uredu koji je tvoje prebivalište.