IZVORNA PORUKA: simke
meni je firma do 42 dana isplaćivala100% plaće a preko umanjila za nekih 40% iz meni nepoznatih razloga šta da radim kako da reagujem niko mi se nije obratio povodom tog umanjenja jer se svim radnicima kao umanjuje shodno izvršenim planovima. kontam da angažujem advokata koji će ih podsjetiti na njihove obaveze a moja prava jer ne želim da razgovaram sa direktorom. on je išao na to da se neću žaliti iz solidarnosti. šta da radim
ovo predpodtavljama na diganozi čuvanja trunoće...
neko dođe do toga smanjenja od nekih postotaka...
uglanom privatnici...koriste zakonsku mogućnost porsjeka najniže plaće kantona 80 % pa to dođe umanjenje tvoje za 40%..
umanjenje plaća onima koji rade shodno izvrnnim planivima, slabijom poslovanjem...on ima zakosnku mogućnost porvesti...ali plaću na bolovanju on mora zakonski obračunati jer istu će refundiratii od države...
Pitaj otvoreno , pismeno sama bez advokata koritelji odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti...
uradi sama računicu...koja je bila tvoja posljednja plaća prije supanja na bolovanje i iz nje računaj 80 % koliko jeste to je najmanje što smije isplatiti...
pošalji pismeno i čekaj odgovro...
u zavisnoti što napiše onda se obrati ili insekciji rada ili angažiraj advokata...
s tim napominjem zakon čuvanje trunoće od komlikacija i preko 42 100% plaća...sve to poslodavaca do zavoda za zadravstveno refundira uredno