IZVORNA PORUKA: *pcelica*
Da li neko zna kolika su primanja na bolovanju preko 42 dana? Nigdje nemogu da nadjem sve sam pretrazila amozda nisam ni vidjela Elem u pitanju je drzavna firma i sad me interesuje visina plate ako si na bolovanju preko 42 dana. Neko mi kaze 70 % a neko da ide prosjek plate u federaciji
U slučaju bolovanja azposlenik ima pravo na novčanu naknadu umjesto plate.
Postoji određena razlika između naknade koju uposlenik ostvaruje po osnovu bolovanja do 42 dana i naknade preko 42 dana bolovanja .
U oba slučaja poslodavac kod kojeg se zaposlenik nalazi u radnom odnosu , dužan je da obračunava i isplaćuje naknadu uposleniku privremeno spriječenom za rad.
Prema čl. 47 Zakona o zdravstvenom osguranju naknada plaće ostvaruje se u visini 80 % Osnovice, s tim da ne može biti niža od iznosa najniže plaće za mjesec za koji se utvrđuje naknada kod bolovanja do 42.dana. Član 46 kaže od čega se računa procenat
Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena
osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu. Ako u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio slučaj na osnovu koga se stiče pravo na naknadu osiguranik nije ostvario plaću, kao osnovica za naknadu uzima se prosječna plaća na nivou kantona za odgovarajući mjesec.
U slučaju spriječenosti za rad preko 42 dana različit je tretman ostvarenja
prava na naknaduu ovisnosti od vrste i uzroka oboljenja, tj dijagnoze Tako se za određena zakonom propisana oboljenja naknada isplaćuje u 100% ( npr.čuvanje trudnoće, komplikacija po porodu, transplatacija oragana ili povrede na radu itd) dok se za ostala oboljenja isplaćuje umanjena naknada kako je propisano članom 47.zakona ,također iz sredstava poslodavca, a refundira je nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja, na način da poslodavac obračunava i isplaćuje naknadu , a zatim podnosi zahtjev nadležnom zavodu zdravstvernog osiguranja radi refundiranja sredstava.
Nadam se nisma zakompikovala