IZVORNA PORUKA: malena27
ela evo samo da javim da se nalaz mm nije nista znacajno popravio... preporuka biologa je ICSI postupak.
koncentracija spermatozioida na 1 ml je bila 20x10'6 sada je 3x10'6
popravio se broj brzo pokretnih i ostalih koji i nisu toliko bitni. znaci ipak kod njega nakon 3 mjeseca terapije profertilom nije poboljsano stanje. medjutim mm ima varikokelu II stepena pa je i to 1 od mogucih razloga sto se nalaz nije poboljsao, sto ne znaci da nece kod tm.
biolog mi je rekla da cink, selen i e-vitamin imaju takodjer fantasticni ucinak na spermatogenezu i spermogram, medjutim ima i slucajeva gdje nista ne pomazu.
moj ti je savjet da pokusate s profertilom pa uradite kontrolni spermogram.
lijep pozdrav
Draga juče sam cijeli dan o tebi na poslu razmišljala i o nalazu i evo sad sam prvo forum otvorila da vidim ima li šta novo
Nemoj se brinuti, kako je tako je, nalaz se stvarno nije popravio već ako si dobro napisala količina se smanjila 3x10'6
Tako je bilo i kod mog supruga kada je pio Proxeed, njemu je nakon toga nalaz bio lošiji....A što se tiče Variccocele, ona sigurno utiče na pokretljivost, jer to je proširen krvni sud koji stvara veću toplotu u testisima nego što bi trebalo biti i samim tim usporava spermiće. E sad i moj MM je imao Variccocelu i operisao je čak prošle godine ali opet nije došlo ni do kakvog značajnog poboljšanja. Samo smo gubili vrijeme s tim i čekali....
Koliko tvoj MM ima progresivno pokretnih? Napiši mi sve vrijednosti sa nalaza baš da uporedim ...
Zar ne možete probati prvo sa insiminacijom kud baš odmah na ICSI
2 IUI - 0