Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Zaboravila sam reci da sam totalno protiv kupovanja pravih borova i jelki, nesto cemu treba 10 godina da naraste nestane zbog jedne noci- grozno. I onda kad prodje Nova godina a one onako sasusene izbacene na ulicu, a bile su centar veselih dana, bas je zalosno, zar nije?
23.12.2008, 22:35
Romali
2753
IZVORNA PORUKA: juni
Mi ne slavimo Bozic ali sam kao djete za Novu godinu kitila jelku i to mi je ostalo u divnom sjecanju. Jos kad se u Mostaru otvori Zimski grad (ako se sjecate mojeMostarke) to bi bio nezaobilazni dio praznika, i naravno slikanje sa Djedom Mrazom.
Naravno da se sjećam ... baš me nekako rastuži sjećanje na te dane i šetnje sa rajom ili roditeljima, isto k'o Alisa u zemlji čudesa ...
23.12.2008, 22:45
mnn
1611
ja sa okitila jelku i ,to umjetnu super izgleda. volim Božič,taj me blagdan podsječa na dane kad sam bila mala kad smo svi išli kod djeda mraza..dobili poklone i slikali se...tako slatko...
02.01.2009, 22:18
dana3
2128
ne slavim bozic ali od malena gledala sam mamu kako pocinje da generalno cisti kucu tako da je sve do 20 decembra cakum - pakum.to danas i ja radim.kao treba u novu uci cist,sredjen,bez dugova ......
31.10.2010, 02:24
Anoniman
Vec gledam da kupim jelkicu, ali umjetnu....Stedim sumu, nekako mi zao kad poslije Bozica i Nove,raja nabaca u smece borove, tako tuzno a bili bi divna suma... Nakit ce biti plave, bijele i crvene boje, a kupila sam vec zvijezdu, crvene boje...Lampice, mozda neki ukras za prozore....Svjecnjake i deko uz to svake godine ja sama dekoriram, to mi je uzivancija,za mog malenog sam kupila djeda mraz odijelo, a odraslima sam kupila Rudolfove rogove
Sarma , jagnjece, svinjsko pecenje, prilozi, kisele salate, svjeze,torte cemo da narucimo+ ris a la mande(sutlijas na danski nacin sa prelivom od visanja)..Meze, i tako neke grickalice za Bozicnu veceru tj za oba Bozica....
Mi smo uz nasu tradiciju usvojili i jednu dansku a to je ris a la mande(u prevodu riza sa bademom) Napravi se jedna velika zdjela sutlije i dok se mijesa stavi se 1 zrno badema....Kad se vecera i dodje dezert na red, domacica svakom sipa sutliju u zdjelice ili to uradi prije i postavi ih na tacnuu tako da svaki gost sam sebi izabere jednu..To se jede sa prelivom od tresanja onaj ko pronadje badem dobiva od domacinove kuce poklon mimo onih koji se vec trampe.... Jedva cekam da okupim moje najdraze
31.10.2010, 13:53
iv@ncica
2115
i kod nas je neka gusta fina umjetna jelkica..ma sa malo ukrasa je fantasticna..stavila sam na onu drugu temu slikicu..i bas se isplati..a ne unistavamo ionako nam unistene sume..a dekoriramo sve iz kucne radinosti, vijenac za vrata i ostalo.... pravimo svasta od hranee.....muzikica prigodna obavezno i jos nesto..sve vrijeme palim one glade mirisne svijece s mirisom cimeta i kolaca...joj meni su ti mirisi iz djetinjstva pa bas bude ono sve nekako povezano....no kad pecem medenjake cijela zgrada mirise..i svi znaju da sam ja
31.10.2010, 14:00
Anoniman
IZVORNA PORUKA: iv@ncica
i kod nas je neka gusta fina umjetna jelkica..ma sa malo ukrasa je fantasticna..stavila sam na onu drugu temu slikicu..i bas se isplati..a ne unistavamo ionako nam unistene sume..a dekoriramo sve iz kucne radinosti, vijenac za vrata i ostalo.... pravimo svasta od hranee.....muzikica prigodna obavezno i jos nesto..sve vrijeme palim one glade mirisne svijece s mirisom cimeta i kolaca...joj meni su ti mirisi iz djetinjstva pa bas bude ono sve nekako povezano....no kad pecem medenjake cijela zgrada mirise..i svi znaju da sam ja
Haj malo ovamo koji dan da ki das casove domacinstva, ja sam duduk za kolace, za slana jela sam majstor ali nikako za kolace ...Probala sam milion puta ali bolje da cutim i ne pisem o rezultatima
31.10.2010, 14:02
Anoniman
I mi imamo umjetnicku(kako mm voli reci ) jelku...jest da vise volim prave radi mirisa...ali stvarno nema smisla...sto kaze marina, dobra suma bi mogla izrasti od tih borica...tako da smo lani kupili umjetnu...kupili smo je prvobitno radi Andreja da ne jede iglice, a sad zapravo vidim koliko je to dobra investicija
ja jos napravim kranz ili ti vijenac...naravno kolacaaaa..medenjaka...kuhano vino...mmmmmmmm...jedva cekam
31.10.2010, 14:04
Anoniman
IZVORNA PORUKA: MarinaDK
Mi smo uz nasu tradiciju usvojili i jednu dansku a to je ris a la mande(u prevodu riza sa bademom) Napravi se jedna velika zdjela sutlije i dok se mijesa stavi se 1 zrno badema....Kad se vecera i dodje dezert na red, domacica svakom sipa sutliju u zdjelice ili to uradi prije i postavi ih na tacnuu tako da svaki gost sam sebi izabere jednu..To se jede sa prelivom od tresanja onaj ko pronadje badem dobiva od domacinove kuce poklon mimo onih koji se vec trampe.... Jedva cekam da okupim moje najdraze
ovo mi se svidja
31.10.2010, 14:12
iv@ncica
2115
IZVORNA PORUKA: dadada
I mi imamo umjetnicku(kako mm voli reci ) jelku...jest da vise volim prave radi mirisa...ali stvarno nema smisla...sto kaze marina, dobra suma bi mogla izrasti od tih borica...tako da smo lani kupili umjetnu...kupili smo je prvobitno radi Andreja da ne jede iglice, a sad zapravo vidim koliko je to dobra investicija
ja jos napravim kranz ili ti vijenac...naravno kolacaaaa..medenjaka...kuhano vino...mmmmmmmm...jedva cekam
-i kod nas a ti je sve ovako..rucni rad vecinom..a na onu drugu cu temu zasto volim Bozic staviti slike svega onog sto pravim s djecom za onu Bozicnu izlozbu , tamo su i slike jelke i medenjaka i posala sam o svemu pa da ne ponavljam....sve rucni radovi i ukrasi.. pa kad poslikam tamo cu ekipi staviti slikice...... marina i ja sam ti duduk za kuhanje inace..ja vecinom narucim, ali za Bozic pecem sv. vrat tu sam maher, francusku i slllicno da imam u kuci, akod sveki budemo na rucku...ali medenjake i jos nekoliko suhih sam ispraxala ovih godina..ispanu malo tvrđi (stari recept) i onda ih ja ukrasim i dekoriram pa poklopim u kutije..kad za nekoliko dana omeksaju i mirisi i okusi se prozmu spremni su za jelo, a mogu duggo da stoje...aa djeca ih obozavaju...stavit cu i recept kad stignem..uglavnom ih treba prije praviti
< Poruku je uredio iv@ncica -- 31.10.2010 14:13:21 >
31.10.2010, 14:32
Anoniman
Ovdje su danci stvarno majstori u dekoraciji za Bozic, Uskrs i tako to...Uvijek se moze kupiti bundt grana borica ili po neki ukras pa ja svake godine izmisljam dekore za vrata, stolove sa ukrasnim svijecama, malo gline , ma stvarno mi je to gust... Moja baka je dobro pravila salnjake, nadam se da znate koji su to kolaci....i ja bih volila da znam kao ona....Vidjet cu ove godine da nadjem neki dobar ali lagan recept za pocetak, pa da isprobam srecu
31.10.2010, 14:33
iv@ncica
2115
tako ti i ja radim..nesto lagano pa probati..ove cu godine one cudnovate mantije od mamine oci pravit..mora bit dobro ;)))
hoices turu medenjaka postom..taman ce omeksati dok dou do tebe
< Poruku je uredio iv@ncica -- 31.10.2010 14:34:17 >
31.10.2010, 14:37
Anoniman
Napisem i ja recepte za kolace...imam od tete Bube...a on je maherica i po
valjda cu veceras uspjeti...posto sad kidamo malo vani....samo ne znam gdje da ih prihefterim
31.10.2010, 14:39
Anoniman
IZVORNA PORUKA: iv@ncica
tako ti i ja radim..nesto lagano pa probati..ove cu godine one cudnovate mantije od mamine oci pravit..mora bit dobro ;)))
hoices turu medenjaka postom..taman ce omeksati dok dou do tebe
Salji sta cekas
31.10.2010, 14:54
Anoniman
joj jedva cekam Božic,to mi je naljepsi blagdan, posebno ozracje, budi u meni prekrasna sjecanja na djetinjstvo ..mi imamo umjetnu jelku, al je premocna,gusta i kad se okiti prelijepo izgleda.. prosle godine smo imali crvene ukrase ove godine cemo neke druge boje. vijenac na vrata pravim sama,psenicu takodjer sama i obicno mi super uspije... na rucak idemo kod mm-ovih roditelja..kolace pocnem pravit par dana prije,obožavam onaj miris kolaca kod kuce, vani hladno a kod kuce se osjeca pravi blagdanski duh..
31.10.2010, 14:58
Anoniman
sitne pokloncice ove godine kupujemo kod iv@ncice i njene djecice iz skole ajde pisite recepte kolaca da vidim sta pravite,kod nas neki standardni ,ove godine bi nesto novo
31.10.2010, 15:03
dacy
360
IZVORNA PORUKA: dacy
Jupiiiiiiiiiiiiiii praznici nam stizu!!! Obozavam Bozic
Prosle godine sam 15 dana ranije nakitila jelku, svi su mi govorili da sam uranila, ali sta me briga i ove cu.
E sada da pocnem: Mi imamo umjetni bor, meni je ljepsi jer se ne osipa, kitim ga u crveno-zlatnoj kombinaciji i takav mi je prelijep, ispod stavim poklončiće i razdjelim kako mi ko dolazi od bliznjih
Za veceru obicno kupimo manje prase i ispecemo, a naravno da mi je najdraza ruska salata (uzivam je praveci), uvjek se napravi juha, sarma ) i nezaobilazni suhomesnati proizvodi, sirevi ... (i onda se cudim kako sam se nakon praznika udebljala ).
samu sebe citiram, od prije dvije godine jelka mi je ostala ista, samo što mislim ove godine izbaciti zelene, a dodati srebrne kuglice u kombinaciji sa crvenim. E sad prošle godine sam pravila 3 vrste kolača i 2 torte, mama isto toliko, pa smo popolovile i mala sam 10 različitih kolača/torti, mislim da će tako biti i ove godine.
31.10.2010, 20:57
marny
491
Evo buduci da je tema o obicajima, ja cu napisati svoje, ali one koje se odnose na Advent ili Dosasce. Advent je razdoblje pripreme za Bozic, a zapocinje nedjeljom koja je najbliza sv. Kati i sv. Andriji, traje cetiri tjedna, a zavrsava na Badnjak. U ovom razdoblju uobicajena su dobra djela, ali i vracanje posudjenih stvari i dugova. No, osim duhovne pripreme, brine se i za cistocu kuce i okolisa te za blagdanski stol. Na samom pocetku Adventa na stol ide Adventski vjenac, to je vjenac od zimzelenih grancica, nacinjen tako da nema pocetka ni kraja sto simbolizira vjecnost, a cetiri svijece simboliziraju cetiri tisucljeca koliko je prema Bibliji proslo od stvaranja svijeta do Kristovog dolaska. U dane sv. Barbare ili sv. Lucije sadi se psenica u malene tanjurice. Neki kao moja baba npr. bi tu istu psenicu kada bi porasla svezali s crvenom kurdelom jer se vjerovalo da stiti od uroka. Vjeruje se kakva ti je iznikla psenica takva ce ti biti godina. Nakon Bozica tu psenicu dajem pticama, ne bacam je. Sijanje psenice simbolizira plodnost i kontinuitet zivota. Za djecu je najinteresantniji sv. Nikola. Obicaj je da djeca navecer ociste svoje cizmice, carape i stave na prozor. Kasno navecer pripremljeni poklon stavim u cizmicu zajedno sa sibom. siba podsjeca da zlo nikada ne spava i opominje ga da kazna stize svaki put kada dopustimo da zlo zagospodari nad nama, a poklon simbolizira da se dobro nagradjuje. sibu nosi Krampus (vrag). Na sv. Tomu se ispovjeda i pricescuje. eto o obicajima od mene
31.10.2010, 22:02
dacy
360
IZVORNA PORUKA: marny
Evo buduci da je tema o obicajima, ja cu napisati svoje, ali one koje se odnose na Advent ili Dosasce. Advent je razdoblje pripreme za Bozic, a zapocinje nedjeljom koja je najbliza sv. Kati i sv. Andriji, traje cetiri tjedna, a zavrsava na Badnjak. U ovom razdoblju uobicajena su dobra djela, ali i vracanje posudjenih stvari i dugova. No, osim duhovne pripreme, brine se i za cistocu kuce i okolisa te za blagdanski stol. Na samom pocetku Adventa na stol ide Adventski vjenac, to je vjenac od zimzelenih grancica, nacinjen tako da nema pocetka ni kraja sto simbolizira vjecnost, a cetiri svijece simboliziraju cetiri tisucljeca koliko je prema Bibliji proslo od stvaranja svijeta do Kristovog dolaska. U dane sv. Barbare ili sv. Lucije sadi se psenica u malene tanjurice. Neki kao moja baba npr. bi tu istu psenicu kada bi porasla svezali s crvenom kurdelom jer se vjerovalo da stiti od uroka. Vjeruje se kakva ti je iznikla psenica takva ce ti biti godina. Nakon Bozica tu psenicu dajem pticama, ne bacam je. Sijanje psenice simbolizira plodnost i kontinuitet zivota. Za djecu je najinteresantniji sv. Nikola. Obicaj je da djeca navecer ociste svoje cizmice, carape i stave na prozor. Kasno navecer pripremljeni poklon stavim u cizmicu zajedno sa sibom. siba podsjeca da zlo nikada ne spava i opominje ga da kazna stize svaki put kada dopustimo da zlo zagospodari nad nama, a poklon simbolizira da se dobro nagradjuje. sibu nosi Krampus (vrag). Na sv. Tomu se ispovjeda i pricescuje. eto o obicajima od mene
ovo podebljano ja radim . To sam preuzela od mame, a ona od svoje mame. I naravno da na stol staviljam Adventski vijenac, koji posebno uredim. A za Sv. Nikolu dok sam bila mala, nikad nismo ni brat ni ja dobivali šibu, samo poklone. Tako sam i ja nastavila svome sinu. Prošle god. iako je imao samo godinu, ja sam prala čizmicu, a on i mm bili sa mnom i muž mu govorio šta radim i zašto (isto da je on to razumio ) ujutru se pravo obradovao poklonu. Nadam se da će ove godine više razumjeti. A ove god. ću mu objasniti i slanje pisma djedu Božičnjaku i napisati ga u njegovo ime
02.11.2010, 15:16
iv@ncica
2115
neka marina da ih napravim , to ti je jedno 4-5 dana prije bozica....pa 1-2 prije pravim ostalo...he stigne i do tebe ;))) marijana-jasta nego da mi pokupujete sve ...da ne pravimo džaba ;))))...a i ja bi voljela da ne ostanemo previse dolje, jer ne valja kad to predugo traje..uglavnom javim tocno vrijeme otvaranja..pa dođite ili tada ili taj dan, dok s e ne probere najbolje...a stavit cu slikice kad me zapane aparat i kad jos toga uradimo...
02.11.2010, 23:05
milenium
6133
KAD POČINJE BOŽIĆ?
Kada slabi jakome slabost oprosti, kada jaki zavoli snagu slaboga, kada bogati podijeli sa siromašnim, kada glasni zastane pokraj nijemoga i shvati što mu je nijemi želio reći, kada tiho postane glasno i glasno utihne, kada značajno postane beznačajno, i nevažno postane važnim i velikim, kada usred tame jedno maleno svjetlo obećava bezbrižnost i život u svjetlu, a ti ne odugovlačiš,nego pođeš, takav kakav jesi, prema tome svjetlu, tada,da, tada, počinje Božić.
02.11.2010, 23:16
sporty mamaa
3211
Da, da Bozic pocinje upravo tada... Bozic nisu ni kolaci, Bozic nisu ni lampice, ni jelkice, ni pokloni ako Krist nije tu... Bozic je kada siromahu das kruha, prosjaku novaca, Bozic je kada cinis dobra dijela i imas osmijeh za svakoga... Bozic je kada odlucis biti dobar, ljubiti bliznje, za svakoga imati lijepu rijec... Bozic je prosjak koji ti stoji pred vratima, Bozic je radost koju osjecas kad cujes prelijepe Bozicne pjesme... Da, da prije svega to je Bozic
02.11.2010, 23:27
nikita
1945
jedva cekam Bozic, imamo umjetnu jelku i obozavam da kupujem nakiti, nema sanse da meni bude svake godine iste , jedne godine sam kupila za 5km masnica crvenih i odma bor drugaciji, prve godine braka sam sama pravila masnice i super su mi ispale , a nakit sam kupovala od polovine 11og mjeseca, bor je bio odlican, onaj ugodaj kad ugasim svjetla i pustim lampice ne bi ni za sta mjenjala, prosle godine sam rodila 16.11 pa nisam izlazila iz kuce mnogo i posto sam bila fiju briju bor je okicen reda radi a kolace nisam ni pravila. Inace obozavam praviti suhe kolace i vec ko kakva zenturaca kupim recepte kuglica, rolata...mislim da cu imati 10ak vrsta, toliko to volim praviti da bi najradije napravila i za mame i za tetke da se niko ne muci hehe obicno ne znam koji recept da izabrem...ako zelite napisat cu ih. sto se tice jela ne pravim juhe, sarme i ta tradicionalna jela to pravi svekrva, ja obicno napravim meso i neki prilog , kiflice itd...a ove godine cu tome dati jos vece znacenje jer Emanuel sve kuzi i zelim da osjeti onu radost kao sto je ja osjecam svakog Bozica...
02.11.2010, 23:50
iv@ncica
2115
vjerujte mi da dobro znam sve ovo sto ste sad napisale..pogotovo na svome poslu..gdje sretnem i siromaha i ostavljenog, napustenog, zapustenog, nevoljenog ..bolesnog...nijemog..odbacenog., gladnog, neshvacenog..svaki dan imam priliku da uradim 75x100 dobrih djela..i vjerujte mi da sam sve zapostavila radeci za njih...i dosta svog zivota i vremena..i karijere i ostaloga...tu se sojecam potpuno..i bozic kao takav mi je onda svaki dan.... ovo mi vise nije posao..nego najhumaniji rad koji se ne moze nicim platiti..nego osmjehom i ljubavlju kojom mi uzvrate..a mnogi nisu svjesni sto u zivotu imaju kad vide ono sto ja vidim svaki dan ...male i velike zasigurno anđele
02.11.2010, 23:54
nikita
1945
bravo ivana , Bog ce te nagraditi , on zna sta tebi treba