IZVORNA PORUKA: Bella.88
IZVORNA PORUKA: Dzenana_G
Draga Jasmin ilinneko drugi ko moze pomoci
Porodila sam se prije 34 dana I period Nifasa lagano prolazi, ali nikako da sam skroz cista. Nekoliko dana nema nista pa onda se pojavi skroz slabo krvarenje. Jeli pametno poceti klanjati kada prestane? Bezveze mi je ako opet pocne krvarenje, a zao mi da propustam namaze ako je prosao period nafasa.
period nifasa traje 40 dana,nakon 40 dana možeš klanjati,postiti i imati odnose bez obzira na krvarenje
Bas je jednom Jasmin stavljala objasnjenje.
3. Pitanje: Da li je obaveza zeni kojoj je prestao nifas prije napunjenih 40 dana da posti i
klanja?
Odgovor: Kada prestane nifas prije 40 dana, obaveza je zeni postiti ako to bude u
ramazanu i obaveza joj je klanjati. Njenom je muzu dopusteno opstititi s njom i ne postoji
nestto sto zabranjuje post, namaz i spolni odnos.
Odgovor: Za zenu koja je u nifasu nema odredjene vremenske granice za njegovo trajanje.
Sve dok ima krvarenje zena ne
moze klanjati, postiti, niti njen muz moze imati odnos s njom.
Ako se ocisti prije nego stto istekne
cetrdeset dana, pa makar joj nifas trajao pet ili deset
dana, ona moze klanjati, postiti i imati odnos sa svojim muzem i u tome nema nikakve
smetnje.
Vazno je da je nifas pojava koja je uocljiva i za njega vaze propisi u ovisnosti od
njegovog postojanja ili nepostojanja. Onda kada nifas postoji, za zenu vaze njegovi
propisi, a kada joj on prestane, prestaju i njegovi propisi.
Kopirano iz knjige Propisi o hajdu i nifasu