IZVORNA PORUKA: ena23
jasmin, jedno intimnije pitanje, da li ti je poznat onaj osjecaj da sve sto radis nije dovoljno (da bi zasluzila nagradu na onom svijetu) ... i da li je on postao manji od kako si stavila nikab? i da li on ikada prestaje?
Draga moja,sasvim je normalan osjećaj da vjernik osjeća da ne radi dovoljno. Ali na nama je da se klonimo zabrana,da ispunjavamo naredbe,a dobra djela da činimo koliko možemo. Što više učim o svojoj vjeri,sve više shvatam kako sam oskudna s djelima i kako će svakog Allahovog roba samo Njegova milost uvesti u Džennet. Mi se našim djelima trudimo pridobiti Njegovu milost.
Eh,ta nada u Njegovu milost je kod mene jako čvrsta,nemam nimalo sumnje u nju i voljela bih da umrem s tim osjećajem.
Postoji i strah da čovjeka ne okupiraju grijesi,ali se sjetim Njegove neizmjerne milosti i osjećam se predivno što me uputio na pravi put i učinio da utočište tražim kod Njega.
Meni je ovaj hadis inspiracija za prelijep život.
Imami Ahmed bilježi hadis s dobrim (hasenun) senedom od Enesa bin Malik radijellahu anhu, u kojem se kaže:
“ Sjedili smo s Allahovim Poslanikom sallallahu `alejhi we sellem, pa je rekao:” Sada će pred vas izaći čovjek džennetlija”, pa je izašao jedan Ensarija. Njegova brada je bila čista - od abdesta, a u desnoj ruci je držao papuče. Kada je osvanuo sutrašnji dan, Vjerovjesnik sallallahu `alejhi we sellem je rekao isto, te je izašao isti taj čovjek, kao i prvi put. Kada je došao treći dan Vjerovjesnik sallallahu `alejhi we sellem je, takođe, isto rekao, te je taj čovjek izašao u istom stanju u kakvom je i ranije bio. Pošto je Vjerovjesnik sallallahu `alejhi we sellem ustao, slijedio ga je [67] Abdullah bin `Amr bin El-`As radijellahu anhu, pa je rekao:” Ja sam se posvađao sa svojim ocem, pa sam se zakleo da neću unići kod njega tri dana. Pa, šta veliš da me primiš na konak dok ne prođe to vrijeme?” Rekao je:”Da (primam te).” Enes je rekao:” Abdullah je pričao da je s njim prespavao tri noći i nije ga vidio da ikako ustaje klanjati, osim što bi kada bi se probudio, okrenuo se u svojoj postelji, spomenuo Allaha i proučio tekbir i sve tako dok ne ustane na sabah namaz.” Abdullah je pričao:” Od njega sam čuo samo dobro. Pošto su prošle tri noći, a umalo sam potcjenio njegovo djelo, rekao sam:” O Abdullah, između mene i mog oca nije postojala nikakva svađa niti razdvajanje, ali sam čuo Allahovog poslanika sallallahu `alejhi we sellem kad je tri puta rekao:” Sada će pred vas izaći čovjek džennetlija”, pa si ti izašao sva tri puta. Htio sam da me primiš kod sebe kako bih vidio šta radiš, pa da se ugledam u tebe. Nisam vidio da ti radiš nešto veliko, pa šta je to zbog čega te je Allahov poslanik sallallahu `alejhi we sellem spomenuo?” Rekao je:” Nije ništa drugo do ono što si vidio.” Pošto sam se okrenuo od njega pozvao me je, te je rekao:” Nije ništa drugo do ono što si vidio,
osim što ja u svojoj duši ne nalazim ni prema kojem muslimanu bilo kakvu prevaru, niti bilo kome zavidim na dobru koje mu je Allah darovao.” Na to je Abdullah rekao:” To je ono što ti imaš i to je ono što mi ne možemo.”