Kad sam ja bila kuma na krštenju, prije cijelih 13 godina , kupila sam zlatni lančić ali nisam htjela križić privjesak nego sam stavila slonića za sreću, zatim radosnicu u koju sam upisala sve što se tiče kume i najljepše želje za moju curicu, te posteljinu i krznene prve cipelice, mami svijećnjak i cvijeće i tati piće. Radosnica im je bila najdraži dar i toliko sam sretna bila zbog toga.
Što se tiče ovog lančića, sad kad se sjetim kako izgleda, ružan je pravo, ali tada baš i nije bilo nekog izbora finog (kad se samo sjetim baš je sve bilo čudno i žuto).
Moja Ema je dobila lančić sa privjeskom cvjetićem, privjesak buba maricu, 3 para naušnica cvjetići, a ja joj to ne planiram nikada staviti, osim ako nađe pa bude insistirala . Dakle, može zlato, ali nešto drugačije. Ja sam recimo vidjela zlatnu dudu (ili srebrnu), koja je normalne veličine i naravno služi samo kao ukras (prevelika je da bude nakit). To je neka simpatična simbolika (poput dukata u Bosni), a zaista je vrijedno, jer nije šuplje. Danas-sutra se može staviti među neke ukrase i da ti bude drago svaki put kad baciš pogled na takav poklon. Ne mora biti duda, neka životinjica, knjiga, cvijet od srebra/zlata/platine, simbol neki...
A meni je recimo predivan poklon srebrna ili zlatna krunica koja dođe u srebrnoj/zlatnoj kutijici (to sam viđala po Međugorju).