IZVORNA PORUKA: mishkica
Ako moze neko od strucnih lica da mi kaze samo pod kojim uvjetima poslodavac moze dati zaposleniku otkaz, dok traje ugovor o radu, privremeni, recimo na 2 mjeseca, i obratno, kako zaposlenik moze dati otkaz dok traje taj isti ugovor? i jos nesto, nakon koliko vremena radnog staza zaposlenik ima pravo na bolovanje? naime, moja kolegica je trudna i vidim da stalno lista ugovor i trazi nacin da ne radi a da prima platu, tj da uzme bolovanje, medjutim ona ovdje radi tek 5 mjeseci, i ne znam da li ima pravo na isti?hvala
ne postoji privremeni ugovor o radu...postoji ugovor o radu na određeno vrijeme...od- do datuma....
sad kakav je to na dva mjeseca nemam pojma...namjanji zakonski je na tri mjeseca kao porbni rad i samo s ejednom može potpisati između istoga poslodaca i istoga zaposlenika na istom radnom sistematiziranom mjesti...
U svakom slučaju svaki ugovor ima klauzulu , član, stav negdje na kraju napisanoga o otkaznom roku...
Otkazni rok je obevzujući i za zaposlenika i za poslodavc tj. ako piše koliko dana prije mora se dati otkaz predaje se pismena forma o istom posldovacu od strane zaposlenika i odradi se otkazni rok koliki piše i to je posljenji dan rada kod toga poslodavca...
a bolovanje...
ugovor ne tretira posebno bolovanje, zakon je jasan...bolovanje je pravo iz radnoga odnosa...svaki ugovor na neodređeno i određeno vrijeme podrazumjeva korištenja prava iz radnoga odnosa pa samim time bolovanje se otvara u potrebi za istim po dokumentima zvaničnim ljekara specijaliste...te tvoja drugarica na bolovanje može odmah i sada ako ima donove za isto.