IZVORNA PORUKA: Anoniman
1. Taj gospodin ima kucu jos od prije rata tu u naselju,da bi prodao parcele morao je obezbjediti put,e sad neznam jesu li ga novi vlasnici platili il je on morao napraviti taj put do svake parcele.
E sad zadnja ta parcela granici sa zemljom drugih vlasnika koja nema prilaza niti s bilo koje strane,bukvalno helikopterom trebaju
doci do nje.Sad ovaj hoce da ustupi taj novi put tim tamo drugim vlasnicima da bi mogli doci do svoje zemlje bez da je pitao ove nove vlasnike tih parcela i tog puta,a da bi za uzvrat dobi jos koji komad zemlje.
Zanima me dali on to moze bez saglasnosti novih komrija
2. Kako rodielji imaju pravo na pola ako su njih dvoje sami pravili kucu bez pomoci i njdgovih í njenih roditelja
1. Jeste li vi platili put , jel imate dio puta uknjižen...tj...ti koji su posljednji parcelom.
mislim ako je on put kao javan ostavio da ga koristite za dolazak parcelama jer morao je obezbjediti prilaz naravno da i taj na novoj parceli ga može korititi kao i vi...jer ako oni koji su ispred vas parcelom puste vas da porđete putem do posljedne parcele tj vaše...zašto ne bi put koji nije vaš mogao za dolazak polsužiti i onima koji su iza vas parcelom
2. zakon o naslijeđu kaže tako...u prvom nasljednom redu su bračni drug i djeca tj potomci...ako potomaka nema u drugom nasljednom redu su bračni drug i roditelji umrloga, ako iza umrloga nije ostao bračni drug sve naslijeđuju njegovi roditelji...
b) Drugi nasljedni red
Braĉni drug i roditelji umrloga
Član 12.
Zaostavštinu umrlog koji nije ostavio potomke nasljedjuje njegov bračni drug i njegovi roditelji.
Roditelji umrlog nasljedjuju jednu polovinu zaostavštine na jednake dijelove, a drugu polovinu zaostavštine
nasljedjuje bračni drug umrlog.
Ako i za umrlog nije ostao bračni drug, roditelji umrlog nasljedjuju cijelu zaostavštinu na jednake dijelove.