cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Supe/Juhe

clock-img

06.11.2012, 15:27

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to



Imaš li neke vrste ribe koje preferiraš. Ja se lično nikad nisam usuđivala napraviti riblju čorbu, nekako me odbija pomisao na iskuhavanje ribe. Meni je pržena i pečena riba plafon. No čini mi se da dosta toga propuštam :)



ja volim riblju čorbu, kad mi je mrsko napraviti ja odem u Toplik na istu, i sva je mljac mljac
raja stavlja ribu koju ima u ledo frižderuuser posted image , obično je to oslić bez glave i repa
som, kečiga i sl
ma na koju naletiš
oslić se nekako brzo raspadne a gušt je da se u čorbi nadju komadi ribe
a neko miješa 2-3 vrste, malo soma, malo oslića....

kad ide som onda se on malo duže kuha a oslić je gotov za čas posla
probaj, ako voliš ribu svidjet će ti se



kod mene uvijek dvioje najmanje...
meni najlakše dostupno ledo riba...
pa je šakrpina i bakalar
ili skuša i bakalar....

ako dodojem treću to je grdobina il jegulja svježa kad mi kakav ribolovac donese...a imamo ih u familiju znaju me obradovati...te dvije naravno izabcujem nakon kuhanja...ove dvije skomadam sa buzara u kuhane glave i veće djelove

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

06.11.2012, 15:32

clock-img

Lalopa

pencil-img

42

Meni je najdraza krem supa od spinata :) Al je nikako ne mogu potrefit i napravit kao kod mame :D
Mislim da ide zaprska u nju, i u sustini je relativno lahko napraviti al..nisam bas talenat za supe user posted image
Ako te zanima mogu napisati recept user posted image

clock-img

06.11.2012, 15:39

clock-img

mala_sa

pencil-img

1353


IZVORNA PORUKA: medic slatki

I jos jedna od mene, omiljena :)

POTREBNO: Tikva(bundeva) bilo koje boje, glavica crnog luka,mrkva,2 manja krompira,vrhnje za kuhanje,ulje,so ,zacini(po zelji)

-Tikvu oguliti , narezati na komadice,i staviti u serpu da se kuha,
-naliti vode jedno dva ,tri prsta iznad tikve ..
odmah dodati,narezani luk,mrkvu i krompir,te zacine.Poklopiti i kuhati dok sve dobro ne omeksa .
U slucaju da voda uvri,slobodno dodajte casu vrele vode.Kad je kuhano sve,ostaviti sa strane da se malo ohladi,pa ubaciti u blender i izmiksati.Vratiti na vatru i jos malo dokuhati da se sve sjedini,dodati vrhnje i ako je corba puno gusta opet dodajte vode do zeljene gustoce(uglavnom,gustoca corbe treba biti otprilike kao begova corba) .Da ne dodje do zabune(nije u pitanju citava tikva ) Za corbu je dovoljno, otprilike, pola manje tikve,ili od oka ,zavisno od broja clanova porodice.



Ova je i nasa omiljena, samo ovdje umjesto vrhnja za kuhanje stavljaju 1 - 2 zdenke (zavisi od kolicine supe), i to ih dodaju na samom kraju samo da se rastope; i bude bas mljaccc user posted image

Kod nas je ova danas na sofri user posted image user posted image


_____________________________

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

clock-img

06.11.2012, 15:53

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: Lalopa

Meni je najdraza krem supa od spinata :) Al je nikako ne mogu potrefit i napravit kao kod mame :D
Mislim da ide zaprska u nju, i u sustini je relativno lahko napraviti al..nisam bas talenat za supe user posted image
Ako te zanima mogu napisati recept user posted image



ja ne radim sa zaprškom...al stavljam krompir dva manja ili jedna veći...da skrob iz njega poveže krem supicu...
moja je češće do blitve nego do špinata isto ih tretiram...


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

06.11.2012, 15:54

clock-img

EEDITH

pencil-img

1217

super tema,a ja gladna
ja skoro uvijek pravim domaću supu(teleće,juneća,pileća...)stavim povrće koje se zatekne u frizu ili ledo-za juhu i ono je super.i obavezno u svo varivo stavim 1 kašiku putera,bude mi nekako bolji okus,a i miris,stim,što mi je jedan dr u njemačkoj rekao da djeci obavezno stavljam u supu puteruser posted image

clock-img

06.11.2012, 15:55

clock-img

EEDITH

pencil-img

1217

zaboravila sam i riblju,sreća pa moji vole sve supe

clock-img

06.11.2012, 16:05

clock-img

DM

pencil-img

2408


IZVORNA PORUKA: Lalopa

Meni je najdraza krem supa od spinata :) Al je nikako ne mogu potrefit i napravit kao kod mame :D
Mislim da ide zaprska u nju, i u sustini je relativno lahko napraviti al..nisam bas talenat za supe user posted image
Ako te zanima mogu napisati recept user posted image


Sitno nasjeckati crveni i bijeli luk i prodinstati na puteru, dodati špinat i nastaviti dinstati dok špinat ne bude "gotov"(po potrebi dolijevati malo vode); kad je špinat gotov izblendati sve u blenderu(ako je onaj zamrznuti, ne treba ga blendati jer već bude dovoljno sitan), vratiti u šerpu, doliti vrhnje za kuhanje i dodati jaje, pa miješati dok ne zavri, dodati začine po želji!

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

06.11.2012, 23:16

clock-img

hatepsut

pencil-img

1241

E sad zavisi..ako pravim tarhanu,onda dinstam fasirano meso s lukom i ribanim paradajzom.na to naspem vodu dodam kockicu povrtnu i tarhanu.
ili ovu ko i ostale zenice na principu iskuhavanja mesa,dodam svakakvog povrca i jedan krompiric sjecak na sitne kockike.kad bude goto premutim s jednim jajetom.

_____________________________

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

clock-img

07.11.2012, 12:02

clock-img

RICI

pencil-img

222

Amper supica je super supa za djecu ja je cesto pravim jer je moja djeca vole
na puteru isprziti malo brasna malu kasikicu kafenu ne više,zatim dodati malo aleve paprike doliti temeljac pileci a moze i kocka kokosija podravka malo paradajza ilii friskog ili u tubi sos paradajza malo vegete soli koje zrno bibera i lovorov list, kad prokuha dodati fideline i na kraju umutiti jaje i dodati supici.

_____________________________

Samo nam je ljubav potrebna.........

Prvorodjeni mamin zivot
14.03.2002. godine
Drugorodjena mamina srecica
06.04.2011. godine

clock-img

12.11.2012, 14:47

clock-img

bookah

pencil-img

46

Supica je super, i ja je sinu pravim za 5 min bude gotovo. Moja verzija ukljucuje i mrkvicu. Naribam je na sitno i proprzim sa brasnom i paprikom, onda sve isto kao sto je navedeno. Ako nemam lovora, moze i bosiljak.

IZVORNA PORUKA: RICI

Amper supica je super supa za djecu ja je cesto pravim jer je moja djeca vole
na puteru isprziti malo brasna malu kasikicu kafenu ne više,zatim dodati malo aleve paprike doliti temeljac pileci a moze i kocka kokosija podravka malo paradajza ilii friskog ili u tubi sos paradajza malo vegete soli koje zrno bibera i lovorov list, kad prokuha dodati fideline i na kraju umutiti jaje i dodati supici.


clock-img

12.11.2012, 14:53

clock-img

palachinken

pencil-img

5397


IZVORNA PORUKA: mala_sa


IZVORNA PORUKA: medic slatki

I jos jedna od mene, omiljena :)

POTREBNO: Tikva(bundeva) bilo koje boje, glavica crnog luka,mrkva,2 manja krompira,vrhnje za kuhanje,ulje,so ,zacini(po zelji)

-Tikvu oguliti , narezati na komadice,i staviti u serpu da se kuha,
-naliti vode jedno dva ,tri prsta iznad tikve ..
odmah dodati,narezani luk,mrkvu i krompir,te zacine.Poklopiti i kuhati dok sve dobro ne omeksa .
U slucaju da voda uvri,slobodno dodajte casu vrele vode.Kad je kuhano sve,ostaviti sa strane da se malo ohladi,pa ubaciti u blender i izmiksati.Vratiti na vatru i jos malo dokuhati da se sve sjedini,dodati vrhnje i ako je corba puno gusta opet dodajte vode do zeljene gustoce(uglavnom,gustoca corbe treba biti otprilike kao begova corba) .Da ne dodje do zabune(nije u pitanju citava tikva ) Za corbu je dovoljno, otprilike, pola manje tikve,ili od oka ,zavisno od broja clanova porodice.



Ova je i nasa omiljena, samo ovdje umjesto vrhnja za kuhanje stavljaju 1 - 2 zdenke (zavisi od kolicine supe), i to ih dodaju na samom kraju samo da se rastope; i bude bas mljaccc user posted image

Kod nas je ova danas na sofri user posted image user posted image


Samo da prijavim da sam neki dan pravila ovu krem juhu i bila je odlična!

_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

08.12.2012, 11:13

clock-img

enči80

pencil-img

123


IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: Lalopa

Meni je najdraza krem supa od spinata :) Al je nikako ne mogu potrefit i napravit kao kod mame :D
Mislim da ide zaprska u nju, i u sustini je relativno lahko napraviti al..nisam bas talenat za supe user posted image
Ako te zanima mogu napisati recept user posted image


Sitno nasjeckati crveni i bijeli luk i prodinstati na puteru, dodati špinat i nastaviti dinstati dok špinat ne bude "gotov"(po potrebi dolijevati malo vode); kad je špinat gotov izblendati sve u blenderu(ako je onaj zamrznuti, ne treba ga blendati jer već bude dovoljno sitan), vratiti u šerpu, doliti vrhnje za kuhanje i dodati jaje, pa miješati dok ne zavri, dodati začine po želji!


Jel' se treba špinat blanširati ili onako svjež prodinstati?

Meni bi trebao i recept za supu sa knedlama tj.recept za smjesu od koje se prave knedle.Probala sam neke ali mi budu tvrde,pa ako neko ima provjeren recept da isti podijeli sa mnom .tj nama.Unaprijed hvala!user posted image


_____________________________

28.10.2008.,jedna ptičica:(
07.09.2011.,dvije zlatne jabuke:)
'Nikada više ne planiram.Ja samo živim ovaj život.Ponekad kako želim,ponekad kako moram'.M.S.

clock-img

08.12.2012, 12:17

clock-img

MicoTico

pencil-img

340

Ovako ja pravim knedle i uvjek mi uspiju, a jednostavnije ne može biti:
umutim jaje viljuškom i dodam malo soli. U to postepeno dodajem pšenični griz.I to je to. Smjesa ne smije biti ni pretvrda ni premekana (tek toliko da se ne izlijeva sa kašike) Nikad ih ne stavljam u kipuću supu, nego skinem supu sa šporeta, pa onda dodajem knedel ( uzmem najmanje kašike, one za kafu, i prebacujem smjesu iz jedne u drugu 2-3 puta i onda stavim u supu).
Supu ponovo vratim na šporet , ali na laganu vatru i polupoklopljeno. kad potonu knedle, onda su gotove.

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

clock-img

08.12.2012, 23:07

clock-img

DM

pencil-img

2408


IZVORNA PORUKA: enči80


IZVORNA PORUKA: doublemum


IZVORNA PORUKA: Lalopa

Meni je najdraza krem supa od spinata :) Al je nikako ne mogu potrefit i napravit kao kod mame :D
Mislim da ide zaprska u nju, i u sustini je relativno lahko napraviti al..nisam bas talenat za supe user posted image
Ako te zanima mogu napisati recept user posted image


Sitno nasjeckati crveni i bijeli luk i prodinstati na puteru, dodati špinat i nastaviti dinstati dok špinat ne bude "gotov"(po potrebi dolijevati malo vode); kad je špinat gotov izblendati sve u blenderu(ako je onaj zamrznuti, ne treba ga blendati jer već bude dovoljno sitan), vratiti u šerpu, doliti vrhnje za kuhanje i dodati jaje, pa miješati dok ne zavri, dodati začine po želji!


Jel' se treba špinat blanširati ili onako svjež prodinstati?

Meni bi trebao i recept za supu sa knedlama tj.recept za smjesu od koje se prave knedle.Probala sam neke ali mi budu tvrde,pa ako neko ima provjeren recept da isti podijeli sa mnom .tj nama.Unaprijed hvala!user posted image


Ja špinat samo operem, žao mi da ga blanširam(uglavnom je to onaj iz moje bašte)!
A knedle ovako kako je MicoTico napisala, ali ja imam jedan mali trik da nebudu tvrde-dpodam malo praška za pecivo(ali sasvim maalooo,jer ako je i Trun" previše raspadnu se)

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

09.12.2012, 19:03

clock-img

sirnica

pencil-img

-667

Moje griz knedlice su malo komplikovanije od ovih vaših, ali budu baš ekstra fine:odvojim bjelanke od žumanaca, izmiksam bjelance u čvrst snijeg, dodam 4 kašike griza na jedno jaje, malo ulja(pola kašike), umance i ostavim smjesu 10-ak minuta u frižider.Supa mi se krčka na laganoj vatri i dodajem kašičicom smjesu za knedle u nju, kad knedle isplivaju-gotove su. Ovo sam naučila od tetke koja je profesionalna kuharica i nikad mi recept nije zakazao.Koliko ćete jaja i griza staviti zavisi od količine supe, ja stavljam otprilike mjeru od jednog jajeta na 1 l vode.

< Poruku je uredio sirnica -- 9.12.2012 19:04:52 >


_____________________________

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

clock-img

09.12.2012, 19:11

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

Sirnice meni noklice nikad ne uspiju, probat cu ovaj tvoj receptuser posted image Hvala...

clock-img

09.12.2012, 19:28

clock-img

sirnica

pencil-img

-667

Vjerujem da ćeš ovaj put uspjeti jer je mjera baš preciznauser posted image

_____________________________

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

clock-img

09.12.2012, 23:04

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211


IZVORNA PORUKA: sirnica

Vjerujem da ćeš ovaj put uspjeti jer je mjera baš preciznauser posted image



user posted image user posted image
user posted image user posted image

clock-img

10.12.2012, 23:06

clock-img

srećicaa

pencil-img

21

IZVORNA PORUKA: sirnica

Moje griz knedlice su malo komplikovanije od ovih vaših, ali budu baš ekstra fine:odvojim bjelanke od žumanaca, izmiksam bjelance u čvrst snijeg, dodam 4 kašike griza na jedno jaje, malo ulja(pola kašike), umance i ostavim smjesu 10-ak minuta u frižider.Supa mi se krčka na laganoj vatri i dodajem kašičicom smjesu za knedle u nju, kad knedle isplivaju-gotove su. Ovo sam naučila od tetke koja je profesionalna kuharica i nikad mi recept nije zakazao.Koliko ćete jaja i griza staviti zavisi od količine supe, ja stavljam otprilike mjeru od jednog jajeta na 1 l vode.



Moje knedle su slične ovima, ali ne mutim posebno žumance i bjelance-kada hoću skroz malo knedli stavim samo 1 žumance, a kada hoću više dodam još jedno čitavo jaje i umutim onom metlicom za mućenje, malo posolim, dodam 2-3 komadića razmekšanog putera i 5-6 kašika griza. Ostavim da odstoje 10-15 min i vadim kašikom za kafu u ključalu vodu. Nekada znam u njih narezati i peršuna. Uvijek budu odlične, mirišu na puter i imaju lijepu boju od žumanceta.

< Poruku je uredio srećicaa -- 10.12.2012 23:07:51 >


_____________________________

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

Zadnji članci

article-img