Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Moja ideja je da ovdje na jednom mjestu imamo sve sirupe, cajeve i sl. koje kod kuce pravimo za bolesne malisane.
19.09.2012, 13:41
Alma_27
1326
Sirup za kasalj by hanabanana:
I imam ovaj recept za sirup koji se pravi od luka, nama je par puta pomogao:
Ispržiti tri kašike šećera i zaliti s pola litre vode. Dodati dvije glavice luka i pustiti na blagoj vatri da vrije pola sata. Dobićete fini sirup, luk se takoreći istopi. Nama je ovaj sirup super. Mora se potrošiti u roku od tri dana.
19.09.2012, 18:29
Hanady RR
18727
Propisana nam je dijeta od strane pedijatrice sa jezera pa evo da prepišem sa papira.
Dijeta u slučaju povraćanja ili/i proljeva:
1.iskuhati 1 l rižine sluzi uzeti hipp ili frutek kašicu od jabuke ( 1 kaša sastaviti sa dvije mjere rižine sluzi, ako je pregusta dodati prokuhane i ohlađene vode i napraviti kao gusti sok) 2. makarone kuhane samo u slanoj vodi preliti sa jogurtom CB kultura 0,1 % mm 3. dvopek, petiti keks, grisini, suhe kifle - sve vrste čajeva ali bez šećera, posbeno šipurak i ćubra - čorbica ( mrkva, riža i krompir na lešo kuhani)
19.09.2012, 18:34
Hanady RR
18727
za prehlade praćenje curenjem nosića, kašljem, hroptajima, brohitis:
- za smanjivanje sekreta i kašlja i izbacivanja šjam stolicom:
4 glavice luka crvenog prokuhati sa 4 jabuke ( luk oguliti jabuke ne) kad prokuha kuhati još 8-10 min i procjediti i dati djetetu da pije 2-3 puta dnevno. Ovim čajem su u bolnici u Igalu lječili djecu i mojoj curici je bolje.
- jako dobar sirup koji smiruje kašalj
8 listova lovorovog lista + 250 gr smeđeg šećera prokuhati sa onoliko vode koliko treba da se šećer pokrije u šerpici i to kuhati nakon prokuhavanja 3-5 min. procjediti i piti supenu kašiku ujutro i naveče. Odrasli mogu i 3-4 puta dnevno,. u ovaj sirup se može umješati i med ali u većini prirodnih sirupa koji su na bazi meda a za djecu su je zamjena smeđi šećer.
- razrezan luk u sobi je jako dobar olakšava disanje a pored toga obavezno ako vam je centralno grijanje u kući-stanu na radijator staviti posudicu sa vodom najbolje kamilicom. za malu djecu nema potrebe kapati eterična ulja a za onu stariju do 1 godine eukaliptus, ulje mente i lavandino ulje je najbolje za osvježenje isšenog prostora u sobi.
Nosići koji sure - nama pomaže baby -vac ali od svih kapi koje smo koristili najbolje je koristiti otopinu šljeza u mlakoj vodi ( samo se potopi i odstoji bez kuhanja) s tim da ovo nesmije biti korišteno više od 4-5 dana pa se radi pauza jer šljez može osštetiti sluznicu.
i naravno fiziološka otopina vam je potrebna uvijek, pa sugerišem kupovinu fiziloške otopine u boci od 250 ml ili 500 ml, šrice i igle...sve zajedno u apoteci košta oko 3 Km...možte koriti ne vadeći iglu iz boce do roka koji je na boci nazančem ( dosta dugo) po potrebi...ispirati nosić time...bolje i efikasnije je do svim malih kapi na toj bazi tipa sunce moje malo, nisita itd
21.09.2012, 16:13
nanika
1399
Za razrjedjivanje sluzi i iskasljavanje. Rastopiti jednu kasiku smedjeg secera sa dvije kasike maslinovog ulja, sve dobro izmjesati i u to dodati dva zumanceta. Davati djetetu po kasikicu svakih pola sata. Pomogne kada djete pocne ponoci da kaslje , sekret je gust pa iritira.
Jos sam procitala u knjizi od Sadikovica da je za iskasljavanje( razrjedjivanje sluzi) dobro bademovo ulje. Mom djecaku bas pomogne. Ja kupim na Carsiji u butiku gdje prodaju pecene bademe, ljesnike i ostale grickalice( mislim da znate koji je butik da ne reklamiram)
21.09.2012, 16:22
Skvo RR
4542
Za imunitet, plucne bolesti, za anemiju (jedna kasikica tahina, predstavlja dnevnu dozu zeljeza) i za nedostatak velikog broja minerala, za holesterol
Pomjesati 1:1
tahin i med
uzeti jednu kasiku na taste ujutro
21.09.2012, 16:29
jasmin
4600
Za sve vrste kaslja svaki dan frisko isjedjen limun,kasika curekotovog ulja i kasika meda razmucena u pola case vode. Po potrebi 2x dnevno limun i med. Puno puta isprobano i zaobidjemo antibiotik. Piti jedno iza drugog (najprije limun,pa curekotovo ulje,pa med),najbolje ujutro prije dorucka.
< Poruku je uredio jasmin -- 21.9.2012 16:30:42 >
21.09.2012, 16:32
Skvo RR
4542
IZVORNA PORUKA: jasmin
Za sve vrste kaslja svaki dan frisko isjedjen limun,kasika curekotovog ulja i kasika meda razmucena u pola case vode. Po potrebi 2x dnevno limun i med. Puno puta isprobano i zaobidjemo antibiotik. Piti jedno iza drugog (najprije limun,pa curekotovo ulje,pa med),najbolje ujutro prije dorucka.
Izuzetno dobar za sve....posebno za bronhijalnu astmu.
Za djecu ide pola doze, u odnosu na odrasle.
Ide pola male kasike i zalije se vodom u kojoj je rastopljena mala kasika meda.
I da ne smiju ga piti trudnice.
21.09.2012, 16:34
Skvo RR
4542
I da kod prehlade i gripe...udarne doze, kokosije supe...i to iskuhajte i dajte sto masniju supicu...provjereno
"kineski penicilin".
26.09.2012, 10:08
djoisa
-220
domaci sirup od bokvice
Bokvica ili trputac je sjajan lijek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova ljekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…List ove ljekovite biljke sadrži oko četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida..
u staklenu teglu od 3 kg, slagati u deblje redove listove bokvice- zbijeno, pa red secera, tako teglu napuniti do vrha dobro zatvoriti, zakopati u zemlju, nakon 3 mjeseca izvaditi (napravite podsjetink u mobitelu ) iscijediti sok, dobije se oko 300-500 ml, gustog sirupa predivnog mirisa i ukusa..drzati u dobro zatvorenoj staklenoj boci najbolje u frizideru..
26.09.2012, 10:14
palachinken
5397
Za popravljanje željeza i imuniteta:
4 cvekle 4 jabuke (ako je dijete malo, povećati količinu jabuka) 4 mrkve med limun ili narandža
- cveklu, jabuku i mrkvu iscijediti u sokovniku, dodati iscijedjeno pola limuna ili narandzu, zasladiti medom. - u opciji bez sokovnika, sve narendati, dodati med i ostavitit poklopljeno u frizideru 24h. Sutradan iscijediti kroz gazu i dodati limun(narandzu).
Od ove količine se dobije (iz sokovnika) cca 2 čaše soka, piti svježe. Može stajati 3-4 dana u frižideru, a može se i zamrzavati. Nema ograničene količine, pije se što češće i što više
< Poruku je uredio palachinken -- 26.9.2012 10:15:16 >
26.09.2012, 11:17
Pretty mamma
1079
Ovo je super tema! Milim da ću sve sastojke ići danas kupiti, za svaki sirup pojedinačno :)
01.10.2012, 15:23
Super Beba
1291
Za bronhitis, iskašljavanje i izbacivanje šlajma:
U jednakom omjeru pomiješati guščju mast i med (npr. 1/2 kg i jednog i drugog) i u to dodati 3-4 kašike oraha. Sve to dobro izmiješati i ostaviti u frižider. Ujutro davati po jednu kašiku, može se zaliti i sa čajem (npr. od šljeza).
02.10.2012, 12:14
mala_sa
1353
Zna li iko moze li ovaj recept od Hanabanane i Hanady (sa lovorovim listom) koristiti u slucaju kaslja sa slajmom?? Nisam sigurna jesu li recepti samo za suhi kasalj???
02.10.2012, 12:32
Neca xxx
1126
IZVORNA PORUKA: mala_sa
Zna li iko moze li ovaj recept od Hanabanane i Hanady (sa lovorovim listom) koristiti u slucaju kaslja sa slajmom?? Nisam sigurna jesu li recepti samo za suhi kasalj???
I mene ovo interesuje. L vec nekoliko dana kaslje i bas je produktivan kasalj, onaj sa slajmom. A ja nemam pojma sta da joj dam.
02.10.2012, 12:51
Adana
2777
Majčina dušica je dobra za iskašljavanje. Ona potiče kašalj kako bi došlo do iskašljavanja, tako da ja ne bih davala šećer i lovor koji u stvari smiruju kašalj... Nekako je kontraproduktivno... :)
A Hanady napisa i ovaj recept baš za iskašljavanje i razrijeđivanje sekreta:
- za smanjivanje sekreta i kašlja i izbacivanja šjam stolicom:
4 glavice luka crvenog prokuhati sa 4 jabuke ( luk oguliti, jabuke ne). Kad prokuha kuhati još 8-10 min i procjediti i dati djetetu da pije 2-3 puta dnevno. Ovim čajem su u bolnici u Igalu lječili djecu i mojoj curici je bolje.
02.10.2012, 12:55
mala_sa
1353
Ovaj sa lukom i jabukom evo stoji napravljen, al momak nece da a pije; ma nema nacina ugurati mu ga u usta
02.10.2012, 12:56
palachinken
5397
Ovaj sa lukom i jabukom evo stoji napravljen, al momak nece da a pije; ma nema nacina ugurati mu ga u usta
Ima, pomiješaj sa sokom od jabuke..ili bilo kojim sokom, samo nek pije
02.10.2012, 12:57
Super Beba
1291
Dodaj meda i limuna...Možda tad bude htio.
02.10.2012, 13:49
mala_sa
1353
Ma nas je problem sto on hoce samo iskljucivo vodu, i cim osjeti sok taj radije nece nista piti cijeli dan, nego da pije sok
Dodat cu mu limuna i meda, mozda tako bude htio
02.10.2012, 18:15
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
02.10.2012, 23:53
Adana
2777
Žao mi je to ne želi da pije... Tako je i moja odbijala kada je bila manja... Kažem joj da je dobro za njen kašalj, da će joj biti bolje, da je sok od jabuke i davala sam joj na supenu kašiku, ono npr. brojimo 10 kašika pa odmor. :) Za sada uspjeva... ''Navukla'' se na kašiku, pa rijetko hoće sama da pije, ali meni nije mrsko samo dok pije... :) I da, ja uglavnom ušpinujem šećer pa možda i to pomogne... Med isto znam staviti...
03.10.2012, 13:01
mala_sa
1353
IZVORNA PORUKA: Iman83
IZVORNA PORUKA: Super Beba
Dodaj meda i limuna...Možda tad bude htio.
Moja isto neće, pa je prisilim...ružno izgleda, ali uspije popiti tako. Dajem na špricu koja dođe u Panadolu(kod vas je ima u Dolipranu Mala_sa), muž je drži, ja dobro gurnem u usta i nema šanse da ispljune. Nakon nekog vremena sama prihvati da pije, kad mora
Hvala svima
Na kraju je ipak popio na isti nacin kao Imancica, suze krokodilske lije i guta...
03.10.2012, 13:05
reallove
5807
Moj Ameen isto,na silu pije sve lijekove,ali kod nas je problem sto on to povrati,namjerno,nema mi nista gore nego davati mu lijekove
20.05.2013, 09:09
palachinken
5397
Sirup od bijelog sljeza, za smirivanje suhog kašlja
10-15 gr sljezovog čaja - sljezov čaj je čajna mješavina , najčešće, lista bijelog sljeza ( Altheae folium), korijena bijelog sljeza ( Altheae radix), cvijeta bijelog sljeza ( Malvae flos) i korijena sladića ( Glycyrrhizae radix); koja se ,već pripremljena, kupi u apoteci.
Dakle, 10-15 gr sljezovog čaja preliti sa 400 ml ključale vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta.
Odvagnuti u staklenoj graduiranoj čaši 100g meda od kadulje ili ako ga nemate nekog drugog meda i dodati , još topli, procijeđenu tekućinu do 200 ml. Miješajući, otopiti med i napuniti u bocu za sirup.
Sirup čuvati u frižideru i popiti u desetak dana.
10 g mješavine čaja za djecu do dvije godine i piti 3x dnevno kafenu kašikicu. 12g za djecu od tri do sedam godina, 3x dnevno čajna kašikica. 15g za djecu od sedam i odrasle, djeca 3x dnevno čajna kašikica, odrasli 3x dnevno supena kašika