Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Tek pocinjemo sa kasicama pa me zanima sljedece: da li povrce obarite prvo ili se kuha u samo jednoj vodi? i da li pasirate / blendirate zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo? Obzirom da smo pocetnici u ovom dijelu podizanja bebe nemojte zamjeriti na MOZDA smijesnim pitanjima.
07.01.2009, 07:49
ElmaB
4568
IZVORNA PORUKA: Golubica
Tek pocinjemo sa kasicama pa me zanima sljedece: da li povrce obarite prvo ili se kuha u samo jednoj vodi? i da li pasirate / blendirate zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo? Obzirom da smo pocetnici u ovom dijelu podizanja bebe nemojte zamjeriti na MOZDA smijesnim pitanjima.
Draga moja! Ja povrce samo skuham, znaci ne barim ga prethodno, a kada ga pasiram, ostavim i malo te vode u kojoj se kuhalo. Sve sto te interesuje, slobodno pitaj!
Evo jos jednog smotanog pitanja koliko dugo kuhate piletinu za bebe, spremam prvi mesni obrok a strah me slmonele. Dodajete li kakve zacine u to ili maslinovo ulje
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
07.01.2009, 11:24
ElmaB
4568
Ja piletinu obicno kuham u pretis loncu, otprilike 15 minuta. Ja dodajem so, znam da ce ti mnoge reci da to ne radis, i to vrlo malo i pocela sam stavljati par kapi maslinovog ulja!
I ja kuham u pretisu, kad počne šištati smanjim na pola, pustim još pet minuta, i gasim ringlu.
Maslinovo ulje dodajem od sedmog mjeseca, mislim da možeš i ti bez problema. Ne dodajem ga dok se kuha povrće i meso, nego kada sve prebacim u blender dodam kašiku maslinovog. ( malu kašiku ) Mi još ne solimo, ali ću za mjesec dana ( kada malena bude imala 10 mjeseci dodavati češnjak, permezan, peršin...malo po malo )
< Poruku je uredio hanabanana -- 7.1.2009 13:57:08 >
07.01.2009, 14:01
ziki
1815
Ja sam kuhala nekih 30 min u njegovoj serpici, u secku iymiksala i dodala 2 kapi maslinovog ulja ali nije jeo, odmah otvori usta i plazi se, valjda sto osjeca sitne komadice 2-3 mm, nisam napravila kasicu. Probacu za par dana ponovo al u blenderu da napravim ko pastetu.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
07.01.2009, 14:12
hanabanana
4435
U šerpici treba duže da se fino skuha, ja sam Hani tako kuhala, nisam imala pretisa. Nisu mu dala samu piletinu?! Moja Hana dugo nije htjela jesti ako nije skroz izblednirano, ali ova mladja hoce, mada i njoj većinom blendiranom naročito meso. Ja dodajem mali komadic mesa i povrće, uz to dodam malo prosa, ili riže, sada lomljene pšenici ( zbog glutena nisam davala ranije )
15.01.2009, 16:29
Amrino
2613
Slatki krompir
Izrendati jedan paradajiz. Dinstati ga na maslinovom ulju u pretisu. Dodati sitno nasjeckan crveni i bijeli luk, slatki krompir izrezan na kockice i pola na krupno narendane cvekle (mogu i manje kockice). Dodati i po jednu supenu kasiku prosa i basmati rize (moze i bez toga ili samo sa jednim). Dodati i nasjeckanog svezeg persuna i dosuti vode (ne previse...oko 1,5 dl). Zatvoriti pretis i kuhati na najjacoj vatri. Kada propisti kuhati 1-2 minute a onda smanjiti na najmanje i ostaviti da kuha jos 10 minuta.
Moj je sve potamanio, a probala sam i ja i super je ukusno!
15.01.2009, 18:29
dana3
2128
e evo jos jedno glupo pitanje:21 januara imacemo tri puna mjeseca znaci nastaje 4-ti.gledam u trgovini da postoje kasice i sokovi od 4 mjeseca.da li od navrsenog 4 mjeseca ili kako?ja malog dojim ali nekad u sedmici moram da dohranim ad mlijekom.inace sam dijabeticar pa moja hrana moze da pase i njemu-bez soli i secera.znaci pitanje kad poceti sa uvodjenjem pocetkom 4 mjeseca ili s navrsenim 4 tim??
15.01.2009, 18:30
andji
1215
Dana3 to znači sa navršemih 4 mjeseca,mada je i to rano,najidealnije je tamo već u drugoj polovini 5og mjeseca...pomalo sa povrćem i voćem,a tako i sa sokićima
15.01.2009, 19:21
mamina cura
1288
IZVORNA PORUKA: Amrino RR
Slatki krompir
Izrendati jedan paradajiz. Dinstati ga na maslinovom ulju u pretisu. Dodati sitno nasjeckan crveni i bijeli luk, slatki krompir izrezan na kockice i pola na krupno narendane cvekle (mogu i manje kockice). Dodati i po jednu supenu kasiku prosa i basmati rize (moze i bez toga ili samo sa jednim). Dodati i nasjeckanog svezeg persuna i dosuti vode (ne previse...oko 1,5 dl). Zatvoriti pretis i kuhati na najjacoj vatri. Kada propisti kuhati 1-2 minute a onda smanjiti na najmanje i ostaviti da kuha jos 10 minuta.
Moj je sve potamanio, a probala sam i ja i super je ukusno!
Odakle ti slatki krompir i paradaiz. Vjerovatno merkator Ja se ne usudjujem kupovati za Heninu hranu paradaiz kad nije sezona. Nekako mi nezdravo djeluju i ne znam odakle su.
16.01.2009, 08:41
dana3
2128
ok andji hvala na odgovoru,vidjecemo kako ce da bude jer mi je sin prozdrljivko pravi
30.05.2009, 11:29
Anoniman
Žene drage 8 stranica a nema svega desetak recepta, samo rasprave. Ne zanima me ko je šta i kad davao zanimaju me recepti. Dajte molim vas da ovdje budu od sada samo recepti, jer će zaista koristiti i pomoći mamama ovog foruma, a svaka mama nek odluči kad, šta i kako, hoće li davat keks, kravlje mlijeko itd.? A u ostalom imaju tablice nadohrane.
Zapečene mrkve (za malene od 1,5 god) U jednoj posudi propržiti brašno (treba ostati svijetle boje) te zaliti pilećom supom. Malo prokuhati ohladiti i dodati žumance,skuhanu i propasiranu mrkvu, peršun, prezlu i snijeg od bjelanaca. Promješati pa sipati u namašćen i prezlom posut pleh, peći oko pola sata na 180°.
Kašica od krompira i paradajza (za bebe nakon navršenog desetog mjeseca)
Krompir oguliti i isjeći na male komade. Paradajz takođe oguliti, odstraniti sjemenke i isjeći na kockice. Krompir kuhati 20 min.Paradajz pasirati,dodati u ocjeđen krompir i zajedno s puterom i žumancima ispasirati. Mrkvica sa maslacem Isjeckati mrkvu na kolutove,staviti u vrelu vodu i obariti,zatim ocjediti i staviti da se hladi. U istoj posudi u kojoj se kuhala mrkva istopiti maslac i smeđi šećer, skloniti sa štednjaka i dodati mrkvu. Sve promješati i staviti da ostoji 10 min.
P.S.Pišem vam još kad nađem vremena, imam toga dosta pa eto reko da podijelim sa vama i da to bude sve na jednom mjestu, da ne listam stalno sve magazine.
30.05.2009, 19:43
Anoniman
Supica od karfiola
Isjeći karfiol i mrkvu , dodati nekoliko kapi ulja te dodavati vodu tako da povrće pliva te kuhajte. Kada je gotovo možete dodati rižu ili tjesteninu.
Tikvice s krompirom
u vrelu vodu staviti krompir i tikvicu narezanu na kockice. Nakon 20 min.kuhanja ocjediti i začiniti sa malo maslinovog ulja. Manjim bebama usitniti jelo viljuškom ili u blenderu.
Namaz od patlidžana
3 patlidžana ispeći u rerni u vatrostalnoj zdjeli. Kada su gotovi ohladite ih i ogulite te stavite u blender. Zagrijte maslinovo ulje stavite na njeg patlidžan i promješajte, dinstajte 5 min sklonite sa vatre i dodajte začine. U ohlađen namaz umiješajte kiselo vrhnje i poslužite.
04.06.2009, 16:58
Romali
2753
Može li neka draga majka napisati kako praviti obrok s paprikom za jednogodišnjaka ? Hvala unaprijed.
04.06.2009, 17:26
Skvo RR
4542
Teletina sa povrcem
Telecu koljenicu iskuhati u vodi sa malo ulja. U drugoj serpici iskuhati tikvicu, krompir i karfiol. Pomjesati meso i povrce sa par kasika vode od teletine i za manje bebe izblendati, za vece samo usitniti, tj. izgnjeciti. Obavezno dodati u jelo kasikicu ulja. Ja u ovo dodam jos kasiku pavlake. Dobar tek bebama!
04.06.2009, 17:34
Emina*
1639
IZVORNA PORUKA: Romali
Može li neka draga majka napisati kako praviti obrok s paprikom za jednogodišnjaka ? Hvala unaprijed.
Ja pravim sataras Neki dan sam pravila piletinu sa krompirom i crvenim paprikama u pretisu.. Izdinstala luk, dodala mrkvicu, pilece batake, krompir, papriku isjeckanu na kocke, i to se fino krckalo, i extra je ispalo.. Bakir je bio odusevljen...
04.06.2009, 17:38
mu be da
60
SKVO i ja to pravim svom bebacu a samo je dva dana stariji od tvoje bebe, ,jos dodam nekada i mrkvice,ili umjesto krompira rizu ali nestavljam nikakvu masnocu jer valjda je koljenica dosta masna ,i onu vodicu kada iskuham od koljenice procijedi i zaledim u kalupe za led i vadim 1-2 kockice kada nesto kuham,recimo jutros sam obarila blitvu ocijedila izvadila a kockice rastopila i na njima iskuhala rizu i sve zajedno izmiksala ,inace sve miksam(stapnim m)jer sam se ja davila pa me strah a naucice da jede i krupno ima vremena....
04.06.2009, 17:50
Romali
2753
IZVORNA PORUKA: Emina*
IZVORNA PORUKA: Romali
Ja pravim sataras Neki dan sam pravila piletinu sa krompirom i crvenim paprikama u pretisu.. Izdinstala luk, dodala mrkvicu, pilece batake, krompir, papriku isjeckanu na kocke, i to se fino krckalo, i extra je ispalo.. Bakir je bio odusevljen...
Hvala, Emina, srce si
04.06.2009, 18:01
Anoniman
Evo jedan sokić za sunčane dane
Ogulite i narežite dinju i narandže, stavite da se voće kuha i dodajte šećer. Kad prokuha, kuhajte nekoliko min. dok sve ne omekša. Ko koristi cimet, želatin može dodati, kada je gotovo ostaviti da se dobro ohladi.
Možete praviti s bilo kojim voćem, i možete dodati malo pekmeza bude ukusnije.
05.06.2009, 13:29
prolece
1
o moj boze pa ovde zaista imam svega !Nisam procitala do kraja sve,ali ono sto sam procitala nije mi jasno za sto ovde deci niko ne daje jogurt,naravno onima koji imaju vise od 6 meseci!Moj decak ima 7 meseci i jede voce,povrce,pavlaku,jogurt i obicni i vocni,meso za sad samo piletinu i teletinu!Mozda se neko i cudi sto sam uvela sve ovo,ali on nije sisao uopste,pa je imao i problema sa kilogramima,npr.zadnji put na kontroli je imao 9,2kg,a dugacak je bio 68cm i dr ne da se izgalamila na nas,a izuzetno pazim da mu ne dajem nista sto je kaloricno!Cak mi je rekla da mu nista od testenine ne smem dati ,ni rize malo,ma nista!Ne znam samo kako cu ga naviknuti kad bude veci da jede sve to sto nam je zabranila!Blago se onim majkama koje doje,jer nemaju pojma koliko su sretne!
06.06.2009, 00:55
teta berta
1361
I meni nije jasno zašto niko ne spominje jogurt??? A tako je zdrav i dobar za bebe, pročitala sam da se može davati već od 6 -og mjeseca. Moja Nika nijednu kašicu neće tako slatko pojesti ako joj u nju ne stavim tekući jogurt!!!
06.06.2009, 01:27
milenium
6133
ne do god dana!
06.06.2009, 08:08
Anushka
903
breskva podrzavam te! ima dosta tema za raspravo oko dodavanja namirnica. a evo par receptica sto ja svom malenom pravim i podvaljujem jer nece meso
povrtna kasica -izrendati krompir i mrkvu i dodati mladi grasak i malo persuna, kad se skuha dodati malo maslaca ili ulja i izmiksati. ovako skuham i tikvicu i karfiol i brokulu sta mi padne na pamet:) (dodajem suh persun jer sam procitala da je jaako bogat zeljezom)
pire krompir + skuhati krompir u ljusci i ociscen umutiti stapnim mikserom sa iscijedjenom supicom. Moze se dodati i povrce i meso u manjim kolicinama jer krompir dobro kamuflira okuse:)
pura Na mlijeku i maslacu/puteru ukuhati palentu, kad se malo ohladi pomijesati sa pavlakom,mileramom, abc sirom i/ili jogurtom - mm inace ne voli puru ali je pojeo sve sto je ostalo iza malog
teletina i riza na maslacu ili maslinovom ulju izdinstati usitnjenu teletinu i dodati rizu na masnocu, zatim malo mrkve, moze izrendane i zaliti vodom dok riza ne bude gotova. Sve zajedno izmiksati i po zelji dodati mlijeka ili jogurta ili pavlake.
inace najcesce skuham supu sa povrcem koje imam i umutim sa krompirom..
06.06.2009, 14:21
teta berta
1361
Izvini milenium, ali ne do god. dana mislim meni je to malo previše. Ne mogu shvatiti da se bebama prije godine daje kravlje mlijeko i udrobljeni keks, a ne jogurt Meni to nema nikakvog smisla. Netoleranciju laktoze izaziva hrana bogata laktozom, a jogurt to nije. Dakle u dohrani dojenih beba jogurt dolazi puno prije kravljeg mlijeka... A svi znamo da bebe do godinu dana nebi smjele piti kravlje mlijeko a jogurt smiju...
I jedna recept: Griz bez mlijeka
Vodu s mrvicu šećera a može i bez malo zakuhati i u njoj skuhati griz. Kad se malo prohladi dodati jogurt i to je to. Preuzeto sa coolinarke.