02.03.2011, 11:46
18727
Mešano povrće s mesom (od devetog meseca)
Potrebno je:
1 krompir
1 paradajz
1 šargarepa
šaka graška
100 gr nemasne junetine (još bolje teletine)
kašičica putera
peršunovo lišće
Priprema:
Meso skuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Sitno ga iseckajte. Povrće
očistite, iseckajte i skuvajte u posoljenoj vodi. Paradajz nakon kuvanja
oljuštite. Ocedite od vode, izmiksajte ga, a zatim u masu od povrća umešajte
iseckano meso. Začinite istopljenim puterom (može i pavlaka) i sitno iseckenim
peršunom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- od sedmog meseca
Potrebno je:
šoljica (za kafu) integralnog okruglog
pirinča
1 manji patlidžan
1 šargarepa
1 manji praziluk
kašičica putera
peršunovo lišće
Priprema:
Rastopite puter u šerpici, pa na njemu
izdinstajte sitno isečen praziluk (i beli i zeleni deo). Dodajte pola šoljice
vode, pa mešajte sve dok praziluk ne postane kašast. Sada dodajte izrendanu
šargarepu i nastavite da dinstate. Opran pirinač skuvajte u 3 šoljice osoljene
vode. Kuvan pirinač procedite i umešajte u masu od praziluka i šargarepe.
Ostavite da se prohladi. Umešajte u masu i sitno isečeno peršunovo lišće
(količinu odredite sami). Dok se jelo hladi, zagrejte rernu na 180 stepeni,
umiotajte patlidžan u aluminijumsku foliju (prethodno je premažite sa malo
ulja), pa ga stavite da se peče deset_ak minuta. Pečen patlidža otvorite, pa
kašičicom izvadite sredinu i umešajte je u masu od pirinča, praziluka i
šargarepe. Sve dobro promešajte i bakin pirinač je gotov. Uz ovu kašicu,
starijim bebama možete ponuditi i dinstanu pileću džigericu ili belo pileće
meso.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pečena jabuka
Pečena jabuka je odlična i zdrava
poslastica za celu porodicu, a naročito za njene najmlađe članove – starije od
godinu dana. Potrebno
je: 4 krupne jabuke (zlatni delišes ili ajdared) 4 kašike suvog grožđa
2 kašike mešanog sušenog voća (kajsije, ananas i sl.) 3 kašike smeđeg šećera
pola kašičice cimeta plus prstohvat mlevenog đumbira (nije obavezan) kašika
putera Karamel preliv: 2 kašike smeđeg šećera 2 kašike
meda kašika putera 2 kašike slatke pavlake pola kašičice ekstrata od vanile Priprema:
Jabuke operite i izdubite im sredinu (to najbolje možete učiniti oštrim nožićem
ili spravicom za dubljenje paprika). Pomešajte grožđice i iseckano suvo voće sa
šećerom, cimetom i (đumbirom), pa tom masom napunite jabuke. Premažite puterom
vatrostalnu posudu, pa u nju poređajte napunjene jabuke. Na svaku jabuku odgore
stavite komadić putera, a zatim sipajte toliko vode da ispuni oko 2 cm posude
(do trećine visine jabuka). Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni,
otprilike 35 minuta. Na svakih 10 minuta pečenja, prelijte jabuke vodom u kojoj
se peku. Ukoliko tečnost ispari, dodajte još malo vode. Karamel sos:
Šećer, med i puter rastopite u šerpici stalno mešajući dok se svi sastojci ne
sjedine i rastope. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu.
Sklonite posudu sa ringle, a zatim u mlaku masu umešajte slatku pavlaku i
ekstrat od vanile. Ohladite i prelijte preko pečenih i ohlađenih jabuka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grilovani štapići od piletine
Štapići od piletine odlična su hrana za
mališane starije od 10 meseci i mogu da ih jedu prstićima, bez maminog učešća.
Uz ove štapiće lepo se slaže sos od sira (recep je u rubrici bebi kuvar)…
Potrebno je:
1 pileće belo meso, isečeno na šnicle i istucano tučkom za meso
malo maslinovog ulja
Marinada:
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 kašičica sveže iseckanog bosiljka (može i
sušeni)
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
pola kašičice smeđeg šećera (ili industrijski
prerađenog meda)
prstohvat morske soli
Priprema:
Belo meso prekrijte celofanom ili providnom
folijom, pa ga izlupajte tučkom za meso. Isecite meso na rezance. Pomešajte u
činiji sve sastojke za marinadu, a zatim “rezance” od piletine uvaljajte u
marinadu. Ostavite ih da odstoje najmanje pola sata.
Zagrejte električni roštilj, pa ga premažite
s malo maslinovog ulja. Pecite mariniranu piletinu, okrećući je da se
ravnomerno ispeče sa svih strana. Nabodite meso na štapiće i servirajte ih uz
kuvanu šargarepu ili brokoli – odnosno neko drugo povrće koje bebac može da
uzima prstićima.
--------------------------------------------------------------------------------
Pita od ribe
- od godinu dana
Potrebno je:
3 velika krompira, oljuštena i isečena
na kockice
1,5 kašike mleka
2 pune kašike putera
prstohvat morske soli
kašike putera
y
1 veći vrni luk, sitno iseckan
1 kašika integralnog brašna
150 gr fileta oslića, isečenog na kockice
150 gr fileta pastrmke ili pangasijusa
(“vijetnamski som”), isečenog na kockice
1 kašika sveže iseckanog peršunovog lišća
1 lovorov list
50 ml mleka
50 ml puleće supe
3 kašike smrznutog graška
50 gr naribanog trapista
1 ulupano jaje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Krompir
skuvajte u blago posoljenoj vodi. Procedite krompir, izgnječite ga presom,
dodajte mu mleko i puter, pa napravite gladak pire.
Ostatak putera ratopite u šerpi pa na njemu
izdinstajte luk. dodajte brašno i uz neprestano mešanje, kuvajte minu. Polako
uspite mleko, mešajte da dobijete gust sos, a zatim dodajte pileću supu.
Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu. Dodajte ribu, promešajte,
začinite peršunovim lišćem i lovorom. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim
umešajte grašak. Nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Uklonite lovorov
list, i u masu umešajte narobani trapist. Mešajte dok se sir ne ratopi.
Začinite prstohvatom morske soli.
Dno vatrostalne posude premažite puterom, pa
stavite polovinu pire krompire. Preko ovog sloja sipajte masu od ribe, a zatim
odgore stavite drugu polovinu pire krompira. Pomoću kuvarske četke premažite
površinu pite umućenim jajetom, a zatim stavite jelo da se peče petnaestak
minuta, dok jelo ne porumeni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za
jacanje imuniteta
Potrebno:
1kg
limuna
6 jaja
0,5 kg
meda
staklena
tegla od 3 kg
sterilna
gaza
Limun
izrezati na kriske sa korom, na dno tegle redati limun, zatim jaja koja su
potpuno oblozena kriskama limuna, na vrh staviti ponovo red limuna...zatvoriti
teglu i drzati 8 dana na hladnom i mracnom mjestu. Deveti dan, drvenom kasikom
dobro izmijesati smjesu, procijediti kroz sterilnu gazu i dobivenu sok
izmijesati sa pola kg meda...staviti u manju staklenu teglu i cuvati u
frizideru...piti 3 puta na dan po (drvenu ili plasticnu) kasikicu...
Vazno je
da su jaja friska, domaca kao i med.
Kacamak (od 1.god)
Potrebno je:
200 ml mleka
šoljica (za kafu) kukuruznog griza
pola poljice pirinčanih pahuljica
malo soli
100 gr mrvljenog, belog sira
kašika kajmaka
kašika pavlake
Priprema:
Stavite mleko da zavri, smanjite vatru, pa polako
uspite kukuruzni griz. Mešajte sve dok se masa ne zgusne. Skonite sa vatre,
umešajte pirinčane pahuljice, sir, pavlaku i kajmak, sve dobro promešajte,
ostavite da se jelo prohladi i nahranite bebu.
Uz ovo jelo odlično
“ide” jogurt (najbolje sa dodatkom probiotika)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Popara sa sirom
Ukusan i zdrav doručak ili večera
- za mališane starije od godinu dana
Potrebno je:
3 parčeta starog, integralnog hleba
kašičica putera
150 ml vode
zrnce soli
100 gr švapskog ili nekog drugog belog sira
kašika pavlake
Priprema:
Hleb isecite na kockice. Vodu stavite na vatru, a
kada proključa, stavite u nju puter i malo posolite morskom solju. Sada
izručite kockice od hleba i mešajte sve dok hleb ne upije svu vodu i ne
raspadne se u kašu. Sklonite sa vatre, umešajte pavlaku i sir, još jednom sve
promešajte i – obrok je gotov.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Vitaminska bomba
- od osmog meseca
Ovaj napitak odličan je za “otvaranje” apetita i
jačanje imuniteta.
Potrebno je:
150 ml adaptiranog
mleka
1 banana
pola avokadoa
50 ml soka od maline
(organski proizveden, bez šećera)
1 manja jabuka
Priprema:
Jabuku oljuštite, isecite na
komadiće i skuvajte u malo vode. Ocedite je od vode i ubacite u blender.
Dodajte bananu i avokado, pa sve zajedno izmiksajte u kašu. Sada dodajte sok od
maline i mleko i sve još jednom kratko izmiksajte. Napitak za bebu je gotov.
Ukusni karfiol
- od devetog meseca
Potrebno je:
- šolja opranih cvetova karfiola
-beli deo praziluka
- 1 šargarepa
- kašika maslinovog ulja
- kašika pavlake
Priprema:
Zagrejte ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte sitno
iseckani praziluk. Kada povrće omekša, dolijte 100 ml vode, pustite da
proključa, a zatim smanjite vatru. Sada ubacite karfiol i na kolutove isečenu
šargarepu. Poklopite i dinstajte dok povrće ne bude potpuno meko.
Izdinstano povrće izgnječite viljuškom, začinite
sitno iseckanom mirodjijom, i na kraju umešajte kašiku pavlake. Ovako
pripremljeni karfiol poslužite bebi sa sitni seckanom kuvanim pilećim ili
junećim mesom
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pileći faširi
- Zdrav obrok za mališane starije od godinu dana
Potrebno je:
3 kriške starog integralnog hleba (samo sredina, bez
kore)
4 supene kašike mleka
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica sitno iseckanog crvenog luka
1 čen belog luka, zgnječen u presi za beli luk
100 gr belog pilećeg mesa
1 kašičice soja sosa
3 kašike mlevenog pelata (paradajza)
1 kašika pirea od paradajza
2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
Sredinu hleba natopiti mlekom, a zatim ga pretvoriti
u kašu. U međuvremenu, izdinstati luk na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati
beli luk i sve zajedno dinstati nekoliko minuta.
Belo meso samleti, a zatim ga sjediniti sa masom od
luka. Umešati hleb, soja sos, pelat, pire od paradajza, pa od ove mase
formirati fašire. Začiniti po ukusu s malo morske soli i sitno iseckanim peršunovim
lišćem.
Pržiti fašire na suncokretovom ulju u teflonskom
tiganju. Gotove fašire iseckajte i poslužite detetu s varivom od svežeg povrća
i šoljom punomasnog jogurta.
Minestrone za bebu
Bebe vole čorbice, a ovu posebno. Ova čorba je puna vitamina i veoma
ju je jednostavno pripremiti. Ukoliko želite, možete je dodatno “pojačati”
ribanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom.
- od devetog meseca
Potrebno je:
1 manja glavica crnog luka, sitno naseckana
1 čen belog luka, zgnječen
1 supena maslinovog ulja
1 šargarepa, oljuštena i naseckana na kockice
pola celera, oljuštenog i sitno nasecklanog
3-4 kašike mlevenog paradajza (pelat)
1 supena kašika soka od paradajza
500 ml pileće supe
50 gr testenine u obliku slova
pola smrvljenog lovorovog lista
prstohvat sušenog bosiljka
2 supene kašike smrznutog graška
kašika-dve sveže naribanog tvrdog sira (ili parmezana)
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte crni i beli luk,
dok ne omekša i postane staklast. Dodajte šargarepu i celer, pa dinstajte sve
zajedno još 5 minuta. Sada dodajte mleveni paradajz, sok od paradajza, pileću
supu, lovorov list i bosiljak, pa pustite da proključa. Snizite temperaturu, kuvajte
još nekoliko minuta, a zatim ubacite grašak. Kuvajte još 5 minuta. Dodajte
testeninu, pa ostavite da kuva 5 minuta dok se testenina ne skuva. Izvadite
lovorov list. U prohlađenu čorbicu (po želji) dodajte naribani sir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spanać sa šargarepom
- od osmog meseca
Potrebno je:
300 gr spanaća
pola šoljice pirinča
2 šargarepe
100 ml adaptiranog mleka
kašika putera
Priprema:
Pirinač očistite, operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite i ostavite
sa strane. Spanać operite u nekoliko voda, skuvajte u posoljenoj vodi (spanać
spustite u vodu tek kada proključa), ocedite i sitno iseckajte. Šargarepu
skuvajte u vodi u kojoj se kuvao pirinač, pa je izgnječite.
Rastopite puter u šerpi, izdinstajte na njemu spanać, dodajte šargarepu,
pirinač i mleko, sve dobro promešajte i poslužite bebi. Po želji, začinite jelo
sitno iseckanim belim lukom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zeleni miks
- od navršenih osam meseci
Potrebno je:
200 g spanaća
pola šolje graška
3 cveta brokolija
1 mladi krompir
malo putera
šoljica adaptiranog ili majčinog mleka
Priprema:
Spanać operite, pa ga kratko obarite u posoljenoj, ključaloj vodi. Izvadite
ga i ocedite, a zatim u istoj vodi obarite grašak, brokoli i krompir. Sve
zajedno izmiksajte. Otopite puter u šerpici, pa na njemu kratko propržite
izmiksano povrće, dolijte mleko, promešajte i zeleni miks je gotov. Ova kašica
izuzetno je bogata gvožđem, pa je treba što češće davati bebi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pire od zeleniša
- od osmog meseca
Potrebno je:
200 gr očišćenog spanaća
veza blitve
1 stručak brokolija
2 šargarape
150 ml adaptiranog mleka
kašika pavlake
kašičica integralnog brašna
malo belog luka
Priprema:
Brokoli, spanać i blitvu dobro operite, pa prelijte ključalom vodom i
ostavite da vri minu-dva. Procedite povrće i ubacite ga u blender. Šargarepu
isecite na kolutiće, pa je skuvatje u vodi u kojoj se kuvalo zeleno povrće.
Kuvanu šargarepu takođe ubacite u blender i sve zajedno kratko izmiksajte. U
šerpici rastopite malo putera, pa na njemu kratko propržite kašičicu brašna
(pazite da vas se ne zgruša!). Sada umešajte izmikasno povrće, kratko
promešajte, dodajte pavlaku, mleko i beli luk, još malo promešajte i ukusan i
zdrav obrok za bebu je gotov.
[Briši]
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006
F-12.2.2009