IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Meni su jako važna značenja imena, i vjerujem da imena nađu djecu, ma koliko mi mislili da ih mi biramo (Esmeralda, Amarildo i Sandokan su vjerovatno izuzetci koji potvrđuju pravilo ).
Ovo vjerujem i ja, a i moje curice su dokaz tome. Jos odavno sam bila rjesila da ce se moja prva cerkica zvati Merjem Hana i bila spremna izgurati to ime, znajuci da mm a i mnogi drugi ne vole kad se djeci daju 2 imena. Ali, saznadoh da sam trudna uoci Ramazana i kako mi je tog mjeseca Lejletul kadr bila posebno draga, jos od pocetka trudnoce sam predosjecala da nosim curicu i znala kako ce se ona zvati... Druga cesrkica je dosla ubrzo posle prve, pa sam nekako bila nespremna za ime.. nisam imala neku posebnu zelju, sem sto sam zeljela da ime bude sasvim razlicito. Oduvjek me " nerviralo " sto su imena mene, sestre i brata pocinjala na isto slovo ( tad valjda bila moda neka
) ili kad bi neko djeci dao slicna imena. Tek drugog dana nakon njenog rodjenja dogovarali smo se sa mm koje bi joj ime mogli dati. On je htjeo Dina, ali kako se meni nije svidjelo jer mi je zvucalo vise kao nadimak, dosao je na ideju da se zove kao njegov rahmetli djed ( normalno u zenskoj verziji
) i posto se meni ideja svidjela dobi i N svoje ime
Stvar je u tome sto sam tek nakon mjesec dana skontala da one zapravo imaju bas slicna imena, samo prva 2 slova su razlicita
Tako da smo se dzaba mucili, one su u mom slucaju stvarno same odabrale kako ce se zvati, Allah dragi zna
Sto se muskog imena tice, od malena mi se svidjalo Hamza ( nakon prvog gledanja filma " Pod zastavom Muhameda " ) ali kako se brat prvi ozenio, dobio sina i nadenuo mu to ime, izbor je otpao. Zatim, svidjalo mi se ime Mehmed jer se u mojj famili niko tako ne zove, ali ih zato sa strane mm ima bar 3 u uzoj rodbini, onda je i to ime otpalo. Ostadose mi Omer i Enes, ako trece djete ako Bog da bude musko
Ako ponovo bude curica imam nekoliko zanimljivih imena, ali iz iskustva ne planiram unaprijed... da se opet ne mucim dzaba