IZVORNA PORUKA: EESE
Visnja
hvala ti malo si me utješila .. pa da primjetila sam da je imao malu čvorugu na glavi i kasnije se ispostavilo sa su se sudarili glavama dok su se igrali u sobi , rodica je bila sa njima u sobi i čuvala ih ,a ja sam u medjuvremenu išla do prodavnice i kad sam se vratila zatekla sam ga kako se krije iza jastuka , a mala curica je bila u naručju svoje mame i jako je plakala ...od tad se on i danas ponekad sakrije iza svog meda i govori ššššššššš...čini mi se da je to upravo uzrok , ali šta dalje kako dalje kako da mu pomognem ..stalno snjim pričam al nepije vod ešto bi se reklo
Moguce da je upravo ovo sto si navela glavni razlog njegovom iznenadnom ponasanju. Osjeca se sigurno krivim, tesko mu je palo, sigurno je previse osjetljiv.
Vidim da pokusavas odgonetnuti sta mu je, kao i svaka mati, on ti ne zeli reci... pokusaj promijeniti taktiku, nemoj ga vise pitati o tome, gledaj da mu pridjes na drugaciji nacin. Vjeovatno ima svari koje volite skupa raditi, znas sta je njemu interesantno ( moj recimo voli butati smjesu za palacinke ) nada se da me razumijes, pokusaj ga pridobiti stvarima koje voli i u aktivnostima koje ga privlace. Bit cete zajedno, zaboravit ce na medu na trenutak. Zanimat ce se necim.
Izmisli situaciju ako treba, mene cesto pali da odgonetnem zasto je ljut na nekoga iz vrtica ili zasto je tuzan. Reci kako si se sudarila sa kolegicom i da te je bas zaboljelo, ali da si ti kriva, medutim vise te ne boli i da se sada smijete oko toga. Izmamit ces mu osmijeh mozda, demonstriraj mu ako treba, mozda ti na taj nacin opise sta se zabpravo desilo pa je se on sakrio iza jastuka a curicia je u krilu plakala.
Mozda kroz tvoje neke price nevezno za njega sam se otvori.
Jesu li vam oni blizu ? Ja bih ponovo sastavila djecu, napravila bih druzenje, svakako u tvom prisustvu, vjerovtano dijete osjeca krivicu neku sto su se sudarii.
Ili ga ukljuci sa djecom, da je /ste u drustvu, mozda se malo raspolozi. Jesi li pitala mamu od djevojcice sta se desilo?
Odvojite vrijeme samo za njega i to na nain da uvedete nekakve zajednike rituale koje ete provoditi svi zajedno. Odredite ih s obzirom na njegove interese. Moda je to odlazak u etnju gradom ili u pozoriste, parkic, pa poslije toga na kolae. Bitno je da u tim trenucima on bude vazan i da se paznja pomakne s njegova neprihvatljiva ponaanja. Pomaknite fokus. Pricajte mu price koje nemaju veze s njegovim trenutnim ponacanjem.
< Poruku je uredio medic slatki -- 20.7.2012 1:00:21 >