cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: hodalica

clock-img

17.03.2009, 22:37

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Mi imamo hodalicu....user posted image

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

18.03.2009, 09:17

clock-img

Mirna.akt

pencil-img

85

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

meni samo nije jasno kako se hodalica moze prevrnuti???
u americkim i kanadskim kucama koje imaju hiljadu nivoa da ...ali u nasim stanovima gdje je sve ravno nema sanse... kod mene cak ni pragova nema...
i kakve veze ima hodalica s puzanjem... Asja puze i ne mogu je stici a bila je u hodalici... penje se hoce sama da hoda i radi to lagano uz krevet... user posted image

Draga Visnja RR. Kod tebe mozda nema pragova, ali nije tako kod svakoga, pa netko ima tepih, pa zapne za tepih pa se prevrne ili za prag, ili za neku igracku na podu, ne zelim da zamisljam ostale nacine..
I ja nisam uopste rekla da hodalica ima neke veze s puzanjem..
Kod moje mame isto nema nikakvih pragova pa ni tepiha, i super mi je bilo kad sam svojoj djeci kad su pocele da se dizu fino dala stolicu, stanem ispred nje, i ona se uhvati i lagano gura i polako koraca, pa stoji, pa opet tako, i svaki put kad odemo kod mame tako.. A u stanu imam i pragova i tepiha, ali sam fino svoje dijete uzela za rukice i polako jednom kroz stan koracamo, pa tako opet svaki naredni dan i to mi je bilo puno zanimljivije nego ista drugo. user posted image user posted image

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

clock-img

18.03.2009, 09:18

clock-img

vjestica

pencil-img

4335

mene je mama jednom stavila u hodalicu i ja sam se prevrnula
sreća moja pa sam pala, pa je mama odmah bacila hodalicu

clock-img

18.03.2009, 09:40

clock-img

remzy

pencil-img

1380

e evo i mene na datu temu
moja Lamija je koristila hodaljku svega 1 mjesec ,jer je prohodala sa 10 mjeseci.
Fatiha nisam nikako stavljala u hodaljku,malo je koristio dubak ,jer smo ga nekako tada kad je trebao da hoda osunatili ,pa nam ,gospodin Skaka ,predlozio dubak ,i zato je on jedan mjesec u njemu proveo i prohodao sa 11mjeseci...
Ambera ,njoj je sad 8-mi mjesec ,ali nisam je jos stavljala u hodaljku i nevjerujem da i hocu,jer se sad i pedijatri dosta zale na te hodaljke,....
kao sto sam radila  sa Lamijom i Fatihom ,vise puta uzmem za rucice i napravim krug po stanu i to je to ...a pustim ih i da se valjutaju po podu ,da puzu....,tako cu raditi i s njom!!!!
aBd prohodace ,samo trba imati strpljenja....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

clock-img

18.03.2009, 09:53

clock-img

mišur

pencil-img

1329

Imali smo hodaljku i bio je u njoj svega nekoliko puta po 10-ak minuta...
Uvijek sam je izbjegavala zbog svih mana koje joj se stavljaju na teret, a i zato što Luku u njoj nisam mogla uhvatiti..kao da ga na motor stavimuser posted image user posted image
A prohodao je sa 10,5 mjeseci, i to bez ikakvog uzimanja za ručice i potenciranja sa naše strane da hoda..
On je odavno sam hodao uz namještaj i nikada nas nije vukao da ga mi vodamo..
I tako se jedan dan samo pustio..

clock-img

18.03.2009, 09:54

clock-img

mamin sin

pencil-img

440

IZVORNA PORUKA: Mirna.akt

IZVORNA PORUKA: mamin sin

IZVORNA PORUKA: Mirna.akt

P.S.

Njen sin sad ima dvije godine i ravna stopala.

Ravna stopala su nasljedna stvar, a bebama se svodovi formiraju tek sa tri godine...user posted image

Da, a cijeli svijet je glup, i Kanada pa cak Amerika, koja isto tako zeli da zabrani upotrebu hodalica, zbog sve cescih nepravilnosti u razvojima djece, pogotovo u danasnje vrijeme, i zbog sve cescih nesreca koje djeca dozive bas u tim hodalicama.

Ja sam svoju djecu pustila da prirodno prohodaju, i citav zivot cu gledati da sto vise stvari ide prirodnim tokom.

Samo sam htjela dati tacnu informaciju, da se ne zivi u zabludi o ravnim stopalima...user posted image

Ja sam svoje misljenje o ovoj temi vec rekla na nekim ranijim stranicama i ne zelim se ponavljati. I moj sin nije niti jedan dan proveo u hodalici vec je sve spontano islo...Nisam osjetila potrebu za hodalicom...Ali i isto tako nemam kategorican stav za mame koje svoju djecu stavljaju u hodalicu, razlicita su djeca, i njima je vjerovatno potrebno da se ponekad odmore ili obave nesto posla, pa Boze moj imaju pravo na to i postujem njihovu odluku iako sam ja drugacije odlucila.
Ne mora se oko svega raspravljati u nedogled, valjda smo vise apsolvirali stetnost hodalice ili ne....pa ce opet i uvijek biti mama koje ce djecu stavljati u hodalicu i mama koje su kategoricno protiv iste...user posted image

clock-img

22.03.2009, 12:09

clock-img

Mirna.akt

pencil-img

85

Slazemo se u potpunosti, i nema mjesta za bilo kakvu svadju ili daljnu raspravu o tome.  user posted image   user posted image   user posted image  

Melina 30.04.2006.
Elma 25.07.2007.

clock-img

06.04.2009, 10:54

clock-img

mami ami

pencil-img

23

kupili smo hodalicu user posted image

user posted image je presretna u njoj!

Mamino majo sunce
Asja, 16.10. 2008.

clock-img

27.04.2009, 00:14

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

pa hoćel ko reći sa koliko mjeseci stavljati bebu u hodalicu?
jel to ima veze sa čvrstoćom bebe? sa odupiranjem na nogicama ili samo sa starošću bebe?

clock-img

27.04.2009, 00:33

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

jel to ima veze sa čvrstoćom bebe? sa odupiranjem na nogicama ili samo sa starošću bebe?

mi smo nasu malu poceli da stavljamo u hodalicu nakon napunjenih pet mjeseci jer ona je tada vec duze vrijeme bila cvrsta... ali nismo je puno stavljali, radije bi se igrala sa njom na podu ili je tako nesto zabavila mada je ona uzivala tu...

ako se odlucis za hodalicu budi sigurna u to da ti je dijete cvrsto prije nego sto stavis...

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

27.04.2009, 00:52

clock-img

triplemama

pencil-img

1097

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Ljekari je ne preporučuju a u Kanadi je zabranjena e sad od tebe zavisi. Mi smo je sa prvim dijetom dobili ali kada nam je dr.rekla da se ne preporučuje stavili smo je na tavan user posted image i uživamo na podu

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

clock-img

27.04.2009, 08:14

clock-img

Dinkica

pencil-img

1038

Mi je isto ne namjeravamo koristiti, zasto da rizikujrm, ne bih sebi mogla oprostiti da moja inicijativa da bebu stavljam u hodalicu bude uzrok nekog ne dao Bog deformiteta, zato cemo je vrlo rado preskociti.
Meni je prohodavanje prirodan proces, kao i sjedenje i puzanje, sve ce to bebica akoBogda sama, zasto da je silim, samo pomislim kako bi meni bilo da me neko stavi u neku veliku hodalicu da hodam a meni se ne hoda.

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

clock-img

12.06.2009, 13:18

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: laracroft

Nije stvar nedostatka informacija jer postoji mali milon casopisa predvidjenih za mame i bebe,internet,televizija,savjetovaliste,pedijatri....Ja bih zakonom uvela da je obavezno prije poroda zavrsiti kurs za trudnice i ta potvrda bi bila preduvjet za dobijanje uputnice za bolnicu.Mozda zvuci preambiciozno,ali nije neostvarivo.

Slazem se.
I usput, nisam svoju Farah stavljala u hodaljku. Prohodala je kad je bila spremna, a to je bilo s 12 mjeseci.

I ne znam cemu to forsiranje? Poznajem "mame" koje ni dana nisu dojile svoju djecu, kazu nema mlijeka....Hahaha price za malu djecu. Pa isto tako daju svojoj djeci jaje, med, rizu...s 2 mjeseca?!user posted image user posted image user posted image A sto je najgore, toliko su glasne kada je odgoj djeteta u pitanju, kao da su svu pamet svijeta pokupile, a ni jedan letak, casopis da ne govorimo knjigu  o odgoju djeteta nisu procitale.

clock-img

12.06.2009, 13:34

clock-img

vila

pencil-img

31

moj muhamed od 4 mjeseca samo hoce da stoji i da cupka, prije tri sedmice pocela sam ga stavljati u dubak, iskreno da odmorim ruke. njemu je sad 7 mj i ima vec 11 kg. iskreno malo me strah toga sto da radim, i vidim da su mnoge mame protiv toga. al on je jedino miran i sretan kada stoji. sta da radim user posted image

clock-img

12.06.2009, 13:54

clock-img

teta berta

pencil-img

1361

Mi kupili neki dan, Nika oduševljena bila... Al dosadilo joj za dva danauser posted image  Stavim ju samo kad pravim ručak i to najviše 15 min dnevno, ali ima par dana nisam je nikako stavljala, tata je čuva...

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

clock-img

12.06.2009, 14:23

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

IZVORNA PORUKA: teta berta

Mi kupili neki dan, Nika oduševljena bila... Al dosadilo joj za dva danauser posted image  Stavim ju samo kad pravim ručak i to najviše 15 min dnevno, ali ima par dana nisam je nikako stavljala, tata je čuva...

isto i ja kupila neki dan al skinula kotačiće pa služi kao dubak, Aki oduševljena

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

12.06.2009, 14:28

clock-img

dana3

pencil-img

2128

moj sin je u hodalici dva , tri puta dnevno po 10- tak minuta.dok mu ne dosadi,a meni dobro-u stolici za hranjenje(malo mi glupo reci hrannilici)-sjedi duze kad sam ja u kuhinji i pravim rucak.

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

clock-img

12.06.2009, 14:44

clock-img

Chuchi

pencil-img

563

IZVORNA PORUKA: vila

moj muhamed od 4 mjeseca samo hoce da stoji i da cupka, prije tri sedmice pocela sam ga stavljati u dubak, iskreno da odmorim ruke. njemu je sad 7 mj i ima vec 11 kg. iskreno malo me strah toga sto da radim, i vidim da su mnoge mame protiv toga. al on je jedino miran i sretan kada stoji. sta da radim user posted image

nista se ti ne sikiraj, njemu je odavno bilo vrijeme za hodalicu, ne samo za dubak. moj sin je sa 7 mj prohodao user posted image
a ovaj mladji sad ima 3,5 mj. i vec ga stavljam u hodalicu, ali samo da stoji naravno... malo po 5-10 min dok mu ne dojadi. i stariji sin je
isto tako, i presocio je puzanje samo je prohodao user posted image

Samo su tri muškarca u mom životu ;))

clock-img

12.06.2009, 15:02

clock-img

Amrino

pencil-img

2613

vila- a jeli  mali puze, samostalno sjedi i stoji stoji?
Kakav mu je motoricki razvoj?

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010

clock-img

12.06.2009, 15:45

clock-img

Hannah

pencil-img

277

vila, nažalost, dubak ili hodalica nisu dobri za kosti, stopala ni kičmu.
Moj prdonja je prvi put stao na noge sa 10,5 mjeseci, kad se sam podigao, i ne vidim da kasni ni u čemu za djecom koja su stavljanja na noge od 3 mjeseca. I puže ko zmaj ljubav moja :)

clock-img

12.06.2009, 15:58

clock-img

vila

pencil-img

31

samostalno sjedi, kad sjedi dam mu ruke i on ustane, mislim da bi i mogao da stoji sam ali ja ne smijem da ga pustim mislim da bi pao jer odmah kad stane pocne da skace gore dole.
ne puze jos, sto, nemam pojma. inace je vec sa tri mjeseca poceo da se prevrce sa ledja na stomak. 

clock-img

12.06.2009, 16:55

clock-img

vila

pencil-img

31

hannah, navela sam gore razlog zasto ga stavljam u dubak. ne radim to da bi on prije propuzao i prohodao. ne znam da li se to vama desava, ali ja nekad jednostavno nemam snage da ga nosam. prije mjesec dana sam se ukocila, sedam dana sam bila nepokretna. ako hocu necim da olaksam sebi, a to ne steti mom djetetu, zar sam losa majka? postavila sam pitanje iz razloga ako ima neka majka cijem djetetu je dubak nastetio, da mi javi, jer kao i svaka majka, brinem.

clock-img

12.06.2009, 17:01

clock-img

dana3

pencil-img

2128

vila-ko je nastetio ili kome nije sad to nema veze.mnoge stvari nisu dobre  za nasu djecu a mi to radimo.bila je tema gdje zene pisu da puse a doje i kao doje prije cigarete pa ne steti-ne steti vraga.
hodalice i dubaci nisu ok tako da znas-ali po nekoliko minuta dnevno nema sta da skodi.ionako nece dugo ni bebe da budu.bar moj nece ali meni znaci puno tih 10-15 minuta kad nije na mojim ledjima.vecina je nas prosla probleme sa zubicima ili se nalazi u njima kad bebu utjesi samo nosanje i drzanje a drzati 10-15 kg po cijele dane bogami nije lako.

neka ne bude dugo u hodalici a ti za to malo vremena odmori

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

clock-img

12.06.2009, 18:38

clock-img

Amrino

pencil-img

2613

IZVORNA PORUKA: vila

samostalno sjedi, kad sjedi dam mu ruke i on ustane, mislim da bi i mogao da stoji sam ali ja ne smijem da ga pustim mislim da bi pao jer odmah kad stane pocne da skace gore dole.
ne puze jos, sto, nemam pojma. inace je vec sa tri mjeseca poceo da se prevrce sa ledja na stomak. 

Eto vidis- zbog toga su "pomagala" stetna. Djeca "preskacu" faze pravilnog motorickog razvoja.
Evo ti tema koja govori o tome:

http://ringeraja.ba/forum/Motoricki_razvoj_djeteta_u_1%25_godini_zivota/m_87970/tm.htm

Naravno duso da ti je tesko da ga stalno nosas, to i ne treba da radis ali zar nije jednostavnije staviti dijete na pod, na dekicu i pustiti ga da se igra...prevrce...uci da sjedi i puze?
Nema nikakve potrebe da bude u polozaju za koji njegove kosti, misici, tetive, zglobovi...jos nisu spremni.
Samo ga stavljaj na pod...lezi i ti pored njega, poredaj igracke i neka se tako zabavlja i rahat razvija. Moj Hamza je prohodao sa 12 mjeseci (dan pred rodjendan) sasvim sam, bez cuvanja vodanja za rukicu i nikada nije pao.

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010

clock-img

31.10.2009, 15:53

clock-img

marinčii

pencil-img

4750

Uvoznik vraća pare
Opasna BUBU hodalica povučena iz trgovina

user posted image

Zbog niza sigurnosnih propusta i ozbiljne mogućnosti ozljeđivanja djece Magma se odlučila na povlačenju dječje hodalice BUBU – SVEMIRSKI BROD. Kupcima nude povrat novca ili drugi proizvod.Na temelju provedenih sigurnosnih ispitivanja u Sloveniji utvrđeno da je dječja hodalica kineske proizvodnje „BUBU“ – SVEMIRSKI BROD koju je uvezla Magma d.d. opasna te predstavlja ozbiljan rizik za potrošače.

Naime, ispitivanjem je utvrđeno ne ispunjava sigurnosne zahtjeve za izbjegavanje pada niz stepenice, te da visina sjedala u najnižem položaju nije zahtijevanih 180 milimetara, kao i to da je proizvod nije potpuno označen te da upute za uporabu nisu potpune. Zbog navedenih razloga, postoji mogućnost ozljeđivanja djece pri padu iz hodalice, utvrdio je Institut za varilstvo, Ljubljana, Republika Slovenija.

user posted image
Nakon što je Magma zaprimila obavijest Državnog inspektorata RH o opasnosti za potrošače, proizvod je odmah povučen iz svih trgovina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Srbiji gdje je hodalica bila distribuirana u 2008. i 2009. godini

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

Zadnji članci

article-img