Ako smijem iznijeti jedan slucaj, nadam se da ce mozda nekome pomoci.. Od prijateljice maleni ima 10 mjeseci hB...
U dubak ga je stavljala od skoro 4-5 mjeseca.. Znao je tako mali da stoji, pa i po 3 sata... I onda su se kasnije hvalili, Boze moj, njihovo dijete ima5 mjeseci, a sam stoji na nogama, ili, ne znam, sam hoda ako ga malo pricuvas.. Ili, nece on da puze, ali zato u hodalici obidje stan citav...
Hodalica je bila neizostavna... I dan-danas ga stavlja u hodalicu... Zna u njoj biti, pa po pola dana...
Mali, nit puze, nit hoda, nit se dize... Dijete samo ne moze da sjedne, znaci sam sebe da dovede u sjedeci polozaj..
Ne znam, mozda ima takve djece kojoj je mrsko, mada sam ja uvjerena da je to od ovih "pomagala"... Kad ga stavi da sjedne (ona ga postavi, ne sjedne sam), sjedi tako kratko vrijeme, i onda se samo baci na stranu...
Pokusavala sam na fin nacin (nisam pametovala), rekla sam joj da malenog stavlja na pod da pokusa da puze, i da ga drzi tako na podu... Bila sam k'o papagaj, ali niko me nije fermao... Na kraju sam odustala.... Ako ti ne zelis da pomognes svom djetetu, onda ja nemam sta tu da trazim...
Ne znam, mozda na osnovu svog djeteta poredim sve ostale bebe, i gledam kako one napreduju i pokazuju neke svoje motoricke sposobnosti... Mozda grijesim, ali, moje misljenje je, sto vise na podu, i sto vise pustati da dijete samo otkriva svijet...
I da, i ja stavim Bakira u hodalicu.. Chicco je hodalica.. Ne bih je sama kupila, dobili smo je.. U njoj provede 5 minuta dnevno... Ostalo je sve na podu.. Pocela sam ga stavljati TEK kada je on sam poceo da se krece uz namjestaj... Hodalica je takva da u njoj beba ne stoji, nego sjedi..... I onda sam ustane pomocu nje...
Htjedoh samo da napisem da ne treba pretjerivati.. Na mamama je da li ce one svoju djecu stavljati u hodalicu ili ne..
< Poruku je uredio Emina* -- 11.3.2009 16:17:27 >