IZVORNA PORUKA: Galicia
A ako majka ima volju i mogucnosti da doji, cisto sumnjam da ce joj neko i nesto stati na put da NE doji.
Ni ovo baš nije sasvim tačno.
Ja sam imala i volju i mogućnosti. Školski porod, kojeg se sjećam kao vrlo pozitivnog iskustva, sa malim rezom od epiziotomije, ujutro izašla iz bolnice, sva sretna došla kući, čvrso uvjerena da svaka majka može dojiti, samo treba htjeti.
I u takvom ubjedjenju, na vezu dodjem sa dijetetom od 25 dana kod najbolje pedijatrice koja propagira isključivo dojenje, vrlo zabrinuta, sa bebom koja je vidno bila mršavija nego po izlasku iz bolnice, grudima mekim kao pamuk....Zabrinuta toliko da nisam htjela čekati redovnu kontrolu do koje je nedostajalo samo pet dana.
I ta navikana doktorica, kojoj po meni nedostaje osnovne ljudskosti, prvo me nalijepi indirektno: mlade intelektualke, htjele bi manekensku figuru, bla bla i bla....dok ja jadim o svojim problemima sa dojenjem. Pita od kada dijete ne doji, ja kažem od subote ujutro....ponedeljak je ujutro. Nakon što me prvo na pasja zvona naljepila, stavi H. na vagu, i vidim ja panika.
Dajte otpusno pismo, dajte drugu vagu, donesi digitalnu, daj ovo i daj ono.....
Moja H. došla na 2850 rodjena sa 3150, dojena 23 dana.
Da, da, da....jasno je meni da dijete po rodjenju moze izgubiti 10 posto tezine, ali i to da bi sa 20 dana barem moralo vratiti tu porodjajnu težinu, a ne biti u minusu.
Tek nakon cirkusa sa vagama, pregleda dijeteta, sjeti se dr Ademović da meni pregleda dojke.
Zabezeknuto pita: od kad ne dojite?
Ja opet po peti put: od subote.
Bože, Vama su grudi kao da niste rodili.
I da to nije bila bezvezna panika, morala sam H. dovesti nakon dva dana na vaganje, s tim što mi je Ademovićka rekla nakoliko da dajem adaptirano. Na pitanje hoću li i dalje pokušavati dojiti rekla mi je, samo AD, i vaganje.
Onda nakon četiri dana na kontrolu, pa nakon 8 dana.
Iako me na početku nalijepila kao nemajku, nije joj palo napamet da mi nakon pregleda kaže bilo šta, barem neku riječ utjehe: dešava se, oprostite na grubosti, desilo se da vam se hipofiza zatvorila i sprečila doticanje prolaktina.....to se nekim ženama desi.
Ni jedne riječi!
Za mene to nije nikakav ljekar.
Tako se ne ponaša sa porodiljom, koja je pod baby blusom, i koja lako može pasti u postporodjajnu depresiju, koja može završiti vrlo fatalno.