IZVORNA PORUKA: veeseelaa
Malo sam tu emotivna, ali vidim kako to mojoj mami teško pada, a eto ja smatram da je ona najbolja mama na svijetu, i ne samo ja, sve moje prijateljice su mi zavidjele na mami. Još kad mi rekoše dojena djeca su posebna, jes, eto ja sam manje posebna od nekog ko je dojen. Ja sam definitivno za isključivo dojenje, nema boljeg i ljepšeg načina hranjenja, ali optužbe koje su ovdje iznjete za žene koje ne doje su mi malo bljak. Svaka majka za svoje dijete želi samo najbolje, rijetke su one koje će staviti svoj mir ispred djetetovog zdravlja i sreće.
naravno
ja sam dojena do 2,5-3 godine mama je mene i brata rodila sa razlikom od 1,5 godine i oboje nas dojila
e sad ja nisam dojila, samo mjesec i to povuci potegni
Ajša sada ima 3,5 godine i zdrava je i prava, ne mislim da sam ja posebnija od nje jer sam dojena
i ne kontam na šta se ta posebnost odnosi? na inteligenciju? na imunitet? zdravlje toom dojenja, zdravlje u kasnijim godinama il šta??
onda ko zna šta čeka djecu iz Doma za nezbrinutu djecu, ta oni sigurno nisu dojeni, ni dana
ako ima neki link ili neka stručna literatura koja kaže da su djeca posebnija koja doje rado bi pročitala
I o čemu je ova tema?
evo ovo je saboter dojenja ....
nemoj se vesla uvrijediti la tvoja neiformisanost i stavovi koji nisu ni bliski da je dojenje bolje do adaptiranog su saboraža u ovakvim rpijemrima....
znači suatr neko rodi i ti kaže...'' ma hajd nemoj dojiti šta ima veze evo mom djeteteu 3 godine ništa joj ne fali''
dal će joj flaiti sa 30...možeš li garantirati...il t enije briga to...
i svako ko nije upio u dojenju ovako će reći...
meni rečenica ''sa flašicom spava mama cijelu noć'' meni se ne doapada...
al ja svakakao znam da sam i s aflašicom i s asisiom isto spavala tj. nespavala....i nije mi to problem....
samo malo otvorenoga uma da krenemo mnogima bi pomogli...
ja fakat svima rpičam o dojenju i smaram...
dosadna sam...al sam neumoljiva...
i nema mi ništa draže nego čuti de je neko uspio....
ja oboje djece svoje isto volim...H je i naprednija u donsu na F u svemu u istim godinama...
al ja i danas pomislim kako bi lijepo bilo da sma znala....
1. da dijete kalira po 10% od porođajne težnine
2. da majčino mlijeko ne može biti nekvalitetno
3. da bebu treba staviti na dojku u rpavilnom poližaju d anavuče mlijeko d aga nebi ''idjednom'' nestalo
4. da beba navlači koliko joj treba i da izadajanje pumpicom nije mjera jer je rfluk otpuštanja mlijeka drugačiji
5. da beba plače i kad je sit isita jer je beba
6. da beba ne mora kakiti na dojenju i do 13 dana i d ato nije znak d aje gldan
7. da beba može imati zelenus tolicu do mog unosa željeza a ne jer je gladna
itd itd....
o ovome nisma imala pojma prije...
sekunde jdene
a baška da nisma imala pojma...da sve kreće iz majčine glave pa čak i reflux otpuštanja mlijeka...
ja sma svoju grešku irpavila i svima to želim...
šta je loše u mojoj želji...
jel ona nije dobronamjerna...