cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Tijesto za picu i sendviče

  
clock-img

27.06.2010, 16:17

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

IZVORNA PORUKA: larina

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept:
1/2 kg brašna
šolja (2 dl) jogurta
isto ulja
isto vode (toplog)
isto mlijeka (toplog)
1 prašak za pecivo
1 kesica germe
soli
( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač
predobro

[/quote   nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujeteuser posted image je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kakouser posted image ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjenouser posted image


nije samo za picu, može i za sendviče..možda i kiflice...
podijeliš tijesto na parčad za picu, koliko ti treba za jednu, staviš u pvc foliju, zamrzneš, kad budeš htjela praviti, izvadiš i čekaš da se skroz odmrzne i radiš dalje sa njim

< Poruku je uredio acudesa RR -- 27.6.2010 16:18:13 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

27.06.2010, 16:20

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

e, cure, baš mi ja drago da vam se svidio...ja redovno tako pravim, em jednostavno, ne možeš fuliti, em ukusan, meni baš pravi ukus tijesta koji ja volim...
nek mi se salmy nejela, pa makaruser posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

27.06.2010, 16:22

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

IZVORNA PORUKA: medic slatki

IZVORNA PORUKA: larina

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept:
1/2 kg brašna
šolja (2 dl) jogurta
isto ulja
isto vode (toplog)
isto mlijeka (toplog)
1 prašak za pecivo
1 kesica germe
soli
( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač
predobro

[/quote   nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujeteuser posted image je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kakouser posted image ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjenouser posted image



i mi ovako pravimo tijesto za picu samo stavimo jos na vrhu noza sode bikarbone, a sto se tice tijesta u zamrzivacu, ja oblikujem loptice od tijesta, pustim jos malo da nadodje i fino oklagijom rastanjim, stavim u tepsiju i zamrznem, malo pomastim pleh naravno, kada vidim da se zamrzlo tijesto, izvadim ga iz tepsije i stavim u kesu i ponovo u zamrzivac i tako uvijek imam dvije tri kore za brzinsku pizzu


ovo mi se čini kao još bolja ideja za zamrzavanje, kao gotovo tijesto iz prodavniceuser posted image ...ma mi ćemo nadoći na što niko nije nadošao

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

27.06.2010, 16:24

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

IZVORNA PORUKA: fatimica09

Ja moram probati napraviti pizzu....daj recite mi samo koliko to tijesto treba da odstoji ako se stavlja germa vec user posted image moze li sad da potkuham, pa za jedno bar sat da pravim user posted image

nemojte mi se smijatiuser posted image al prvi je puttttuser posted image


curo, ja i ti kao da smo u roduuser posted image ...meni su moje rr-ovke otvoreno na kafi priznale da su moja pitanja o kuhanju koma

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

27.06.2010, 16:28

clock-img

fatimica09

pencil-img

1435

user posted image  user posted image  user posted image  još da me nije sramota da priznam, da i nakon 4 pokušaja.....moja pizza  izgleda kao flis papir user posted image .....neće, pa neće user posted image

clock-img

27.06.2010, 16:38

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

jel a vec rekoh da su gotove kre sprind odlicne user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

27.06.2010, 16:40

clock-img

veda

pencil-img

211

Ja pravim tjesto za pizzu  iz kuharice Steve Karapandje:
400 dag brasna
1dag suhog di-go kvasca
2 1/2 dl mlijeka
1/2dl ulja
malo soli
Od brasna,dizanog kvasca,ulja,mlakog mlijeka i soli izradite dizano tijesto.Neka odstoji dvadesetak min.U namazanu tepsiju Stavite tijesto koje ste razvaljali malo sire od tepsije.Tijesto premaziteprvo  uljem,kecapom,zatim sir,sunka,sampinjoni,ili po zelji.Zatim Origano,malo mazurana.Ostavite da se malo digne tijesto.Pecite oko 25min na 200stepeni.

clock-img

27.06.2010, 16:42

clock-img

fatimica09

pencil-img

1435

user posted image user posted image user posted image   user posted image  user posted image

ma u pravu si, moja mama i sveki su odavno batalile domaće jufke, ta nekakva tijesta i slične zanimacije....pa vala kad ja nisam odrasla na domaćoj piti, ne mora ni moje dijete ,,sutra" user posted image   ne znam ni što se petljam tamo gdje mi nije mjesto user posted image

clock-img

11.08.2011, 10:01

clock-img

manuela RR

pencil-img

2377

Zna li ko kako ide recept za tzv. ludo tijesto?


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

clock-img

11.08.2011, 10:33

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

samo znajte da što više mješate tijesto ono je sve teže za razvući
al eto možda je neko dao već sličan savjet

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

11.08.2011, 10:36

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: manuela

Zna li ko kako ide recept za tzv. ludo tijesto?


evo ja ga neki dan stavila na temi iftara...
inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokviceuser posted image

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu...
vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...

IZVORNA PORUKA: Cmokvica


CUDO TIJESTO

Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)

                           2 jaja

                           1 šoljica mlijeka

                           1 šoljica mineralne vode

                           1 prasak za pecivo

                           2 digo kvasca

                           1 kašika maslinovog ulja

                           malo soli

                           jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)

Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatnouser posted image



ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci...
a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...

is uper je ukusno...
ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu...
ili špinat i sir kao za sinricu
ili teletinu i gljive
faširano bologenje soso kao

itd...

peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom oblikuuser posted image




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.08.2011, 10:39

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

samo znajte da što više mješate tijesto ono je sve teže za razvući
al eto možda je neko dao već sličan savjet


u pravilu savko tijesto što ga više radiš rukom je podatnije i bolje nadlozi ako je dobo nakuhano...

kad se potkuhava tijesto brašno se stavi pa se dodaje tečnost kojojm zakuhavaš...kreneš nakuhavatio od žiđe varijante i onda dodadješ ostatak brašna i nakuhavaš ga do željene tvrdoće....

eh kad staviš svo brašno potrebno po receptu na tu količinu germe ili praška za pecivo ( 10g na 500 g brašna) onda vodiš računa da ga pretvrdo ne zakuhaš pretvrdo...ne smao da ga teško razvit nego će i teško nadoć


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.08.2011, 12:55

clock-img

manuela RR

pencil-img

2377

Hvala vam drage dameuser posted image
Sutra prvi put mijesim to tijesto pa da vidimo koliko će ludo baš ispastiuser posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

clock-img

11.08.2011, 15:00

clock-img

ivanak

pencil-img

1767

ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!

_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

clock-img

11.08.2011, 15:09

clock-img

Malenaoduvijek

pencil-img

5237

IZVORNA PORUKA: ivanak

ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!



ivanak
ja peksimete pravi ovako

2 jajeta
3 solje brasna
1 solja mlijeka
prasak za pecivo
prvo umutim jaja pa onda dodam malo brasna (mijesam razlicita brasna, razevo, heljdino i obicno bijelo) i onda dodam mlijeko i ostatak brasna .
mozes praviti i sa sodom bikarboinom ali  meni se osjeti pa mi jebolji prasak za pecivo

ostavis malo da nadodje a i ne moras i onda ih peces





_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

clock-img

11.08.2011, 15:26

clock-img

Vinetu

pencil-img

872

MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete.  Ovaj mi se čini najjednostavniji.  Samo imam 2 pitanja. 
1.  Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 
2.  Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?

(nemojte se smijati mojim pitanjima!)

< Poruku je uredio Vinetu -- 11.8.2011 15:27:09 >

clock-img

11.08.2011, 15:29

clock-img

Malenaoduvijek

pencil-img

5237

IZVORNA PORUKA: Vinetu

MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete.  Ovaj mi se čini najjednostavniji.  Samo imam 2 pitanja. 
1.  Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 
2.  Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?

(nemojte se smijati mojim pitanjima!)



ovi moji narastu zato i ne moras dugo cekati da ti tjesto naraste kad ga umutis.
a jesu za b. kafu, mozes vecu mozes manju sve zavisi koliko ce vas jesti (2 dl ili 2,5)


zaboravih napisati malo soli stavis isto


a necu se smijati ko pita ne skita user posted image

< Poruku je uredio MALA1994 -- 11.8.2011 15:30:23 >


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

clock-img

11.08.2011, 15:30

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

evo vam i moji user posted image
moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokumuser posted image

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )

ostoji jedno 10-tak minuta

u teflon tavu nasuti ulja

razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike...
stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

11.08.2011, 15:33

clock-img

megi

pencil-img

935

ja pravim peksimete slicno kao i Mala samo sto ja potkuham sa jogurtom a ne sa mlijekom i napusu se samo tako user posted image


_____________________________

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

clock-img

12.08.2011, 10:58

clock-img

ivanak

pencil-img

1767

odlično, odlično moram priznati...
neka recepata. odmah pravim ovaj vikend i javim utiske.
hvala vam velika.

_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

clock-img

12.08.2011, 11:59

clock-img

Vinetu

pencil-img

872

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

evo vam i moji user posted image
moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokumuser posted image

peksimeti

400 grama brašna
1 jaje
kašika čakna praška za pecivo
2 čajne kašije soli čak i jedna i pol
2 kašike punomasne pavlake
potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )

ostoji jedno 10-tak minuta


Koliko jogurta otprilike treba?  (Ja sam laik za ove "od oka" recepte) : ))

clock-img

20.09.2011, 12:28

clock-img

malena sharena

pencil-img

1196

Jos niko nije probao moju pizzu, a da nije bio odusevljen, nije da se hvalim user posted image . Meni je to najlakse naraviti, a moji gosti se uvijek obraduju kad je pizza na meniju.

Pa da podijelim.

0,5 kg brasna

jedno jaje

kasika soli (ravna)

3 kasike maslinovog ulja

kesicu germe + dvije kasike secera zaliti mlakim mlijekom da nadodje

zakuhati mlakom vodom

Ostaviti da nadolazi i za to vrijeme pripremiti sastojke za pizzu.

Kad nadodje, prekuhati na brasnu i u pomascenu tepsiju razvuci tijesto (meni od ove kolicine ispadnu dva velika pleha)

Sos (jako bitan): paradajz pire, dodati secera dok ne ublazi kiselost, dosta maslinovog ulja, bosiljak i origano.

Po meni, ovo maslinovo ulje je razlog zasto je tijesto tako dobro.

< Poruku je uredio malena sharena -- 20.9.2011 12:38:49 >


_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

clock-img

20.09.2011, 12:59

clock-img

ananas_ze

pencil-img

317

moje tijesto za pizzu je kao i za hljeb: brasno , germa so i secer, a ako bas zelim da mi bude ljepse umjesto toplom vodom umjesim toplim mlijekomuser posted image

_____________________________

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.


S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

clock-img

20.09.2011, 13:02

clock-img

damma

pencil-img

1281

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

moje tijesto za pizzu je kao i za hljeb: brasno , germa so i secer, a ako bas zelim da mi bude ljepse umjesto toplom vodom umjesim toplim mlijekomuser posted image



ja stavim i ulja malo, bude mi rahlije

_____________________________

2004.
2008.

clock-img

20.09.2011, 13:09

clock-img

malena sharena

pencil-img

1196

Kiflice, onako kako sam naucila od svoje mame:

0,5 kg brasna

kasicica soli

kasicica secera

prasak za pecivo

kesica germe

tri jaja

fildzan ulja

zakuhati mlijekom

Kad nadodje podijeliti na cetiri dijela. Od svakog razviti krug. Krug izrezati na osam dijelova, filovati (mladi sir+jaje), smotati i poredati u tepsiju.

Premazati zumancetom, posuti kimom i poredati preko toga kriskice putera.  

_____________________________

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi