IZVORNA PORUKA: Maalaa
Cao.. Ja bi zaista voljela da mi neko objasni ko zna ee ovako..
Ja zivim i radim u Becu! Radim u jednoj firmi 2mjeseca sad mi tece 3 mjesec rada.. Probni rad mi je bijo 4 nedelje to je proslo sve je uredu radim.. Zanima me dali treba da radim 6 mjeseci da imam radnog staza u austriji posto ja sam drzavljanka Slovenije tako da neznam.. U slucaju da zanosim a nemam 6mjeseci radnog staza dali cu primati novcanu naknadu za djete? Jer koliko znam poslodavac nesmije dati otkaz a radni staz mi tece Dali je to istina?! .. Neznam sta i kako.. Jasam upucena da mora da imam 6mjeseci radnog staza da bi imala pravo na sve.. A ako zanosim i nesmije poslodavac da mi da odkaz a meni normalno ide staz trudna prodje tih 6 mjeseci dali cu primati novcanu nadnadu i sve ostalo.. Kakav je zakon sad 2015...Moliiim sve zene koje znaju da mi pomognu.. Ja i muz zelimo da imamo djete cekamo da mi prodjevrijeme da imam pravo za djete ali nismo upuceni kako je sa zakonom i svim ostalim. Molim da mi pomognete.
Zahvaljujem se za sve odgovore!
Radim u Personalservice pa ti mogu rec vako: ukoliko ostanes trudna odma reci poslodavcu i nesmiju ti dat otkaz; netrebas da imas 6 mjeseci radnog staza to jne ovdje nebitno..... onda te sljedi 8 nedelja prije poroda odnosno izracunatog termina za porod ( Mutterschutz) í nakon poroda 8 nedelja u tih 16 nedelja dobivas otprilike malo vise nego placu koju si imala jer nemas pravo vise na Weihnachtsgeld i Urlaubsgeld. Zatim kad se to zavrsi dobivas onaj model koji izaberes ( Kinderbetreuungsgeld) 12+2,15+3,20+4,30+6 to znaci 12 mjeseci i 2 mjeseca muz, 15 mjeseci i 3 mjeseca muz itd i naravno sto vise uzmes mjeseci manje dobivas novaca... Pravo na djecji doplatak imaju svi bez obzira radili ili ne radili on iznosi u prve 2 godine djetetova zivota 168 eura.
Mojasreca ti ces dobivat od dana poroda Kinderbetreuungsgeld onaj model koji izaberes i djeciji dodatak , kao sto si i sama rekla pravo na Wochengeld( Mutterschutz) nemas jer nisi radila za to je potrebno 3 mjeseca radnog staza...
Ako vas bilo sta jos zakonaki interesuje samo mi se javite sve cu vam reci :-)
Sretno
25.08.17' Rodio se nas mjesec, Bakin život ;-))