Upomoć! Nemam vremena iščitavati sad, a problem imam, pa kud ću nego na RR .
Imam jako tvrdoglavo dijete, koje će ovim tempom za par mjeseci postati jako zločasto. Npr. MM govori "Ema, nemoj tati dirati oči, nikome se ne smiju dirati oči, ni maci, ni nani, nikome jer to boli, pa će plakati" (inače, čim nekog sretne novog, Emina prva konstatacija je da i ta osoba ima oke ), ona govori ne-ne i sa onom nekom odraslom, prefriganom facom ubode tatu u oko. Isto tako je sa ne gasiti TV, ne dirati nož, ne trzati rukicu na ulici i sl. Elem, sve to se riješi nekako, ali sinoć je umalo gurnula curicu s vrha tobogana - MM kaže da je umalo umro od muke. Popeo je na vrh i otišao da je sačeka na dnu, a malecka se valjda popela za njom i čekala red, kad je ova moja počela gurati. MM je govorio naravno da se spusti, da pusti curicu, da i ona mora skliznuti a ne može od Eme, pa da će curica pasti i udariti se.... Mama od te curice je valjda čekala da uhvati svoje dijete i sigurno umirala od straha. Srećom, moja je odustala, MM je uhvatio i pravac doma i cijelim putem govorio da će dobiti batine zbog toga i pričao, i naravno, istukao je kad je došla kući. I mi joj pričamo poslije kako nije njen tobogan, ona prkosi i govori "Emin tobogan". Mi govorimo da se druga djeca nikada i nigdje ne smiju gurati, a ona nam govori "Hoće gujat seku".
Napominjem, svi se čude kako je fina i kako se s njom može dogovoriti i kako je mala, a konta sve što joj se priča. I zaista je bila jedno od 1000 djece do neki dan, mogli smo sve s njom. A sad odjednom nekoliko ispada u par dana, sve otkako smo došli s mora.
Sinoć sam s MM razgovarala o našim metodama odgoja. Pričamo, glas više gubimo koliko se trudimo objasniti neke stvari. Pribjegnemo i batinama ponekad i kazni, pa ne ode u park da se igra. S druge strane, stalno je neko i mazi i nana je čuva a tada ima 300% pažnje, nikad još nismo pogledali film otkako se rodila zajedno jer se jedno uvijek igra s njom... mislim da nedostatak pažnje ne može biti uzrok nikako. Ne znam je li mi negdje griješimo, postaje li odjednom sad nakon odmora svjesna odvojenosti dok smo na poslu pa da joj to smeta ili šta se dešava? Uglavnom, kad pomislim da je moje dijete moglo napraviti nešto strašno (ne daj Bože da je toj malenoj nešto bilo ) i to dok je upozoravamo da to ne čini, užasno sam tužna.