IZVORNA PORUKA: Smrketa
Ćao cure!
Evo mene nova na ovom forumu, inače živim u Sloveniji. Ja nisam muslimanka, ali moj muž jeste. Zato se obraćam Vama, sa željom da mi pomognete oko Bajrama- KOJI JE SUTRA!!!
Svekrva je daleko da mi pomogne pa sam sama za sve ovaj puta. A ne bih se sramotila kako ništa ne znam, rado bih se iskazala!
Bila sam na svakom Bajramu u Bosni u zadnjih nekoliko godina, ali to je bilo više da svak jede kad se sjeti, niti za doručak, niti za ručak se nisu cijela obitelj sjela za stol, što se meni nije baš svidjelo... A svekrva mi nije htjela prepustiti ništa od kuhanja, ona se ustaje u 4 ujutro i sve napravi, da ja uspijem samo oguliti krompir i oprati suđe, haha! Od kolača je radila samo hurmice, a u susjednoj kući je snaha radila baklavu i još neki kolač, tako da nije morala raditi više vrsti kolača, a i svekar kupi gotove kolače nekad.
Za kolače sam već našla šta ću, ali zanima me kakav je običaj.
Pročitala sam da imate neki poseban doručak, šta pravite za doručak i u koje doba se poslužuje?
Za ručak bih vrlo rado napravila sarmu umotanu u listove od kelja, i pečenu ovčetinu-samo ne znam kako ju speći? Da li da napravim bosanski lonac sa ovčetinom? Pošto neću imati previše vremena, možda bi došao u obzir još kakav burek od gotovog tijesta (jufki) ili kakva pita zeljanica (koju obožavam, ali neznam dobro napraviti..)
I šta poslužujete za piće? Da li pijete vino uz ručak, ili prije ručka kakva rakija? Naravno, uz sokove i mineralnu, koju uvijek imam doma.
U koje doba obično ručate? Navečer idete u goste, ili netko dolazi k vama? Mi imamo dosta familije ovdje, pa da se ne bi desilo da netko dolazi k nama, a nas nema doma, kako se dogovarate?
Joj, evo malo sam vas preopteretila pitanjima, ali bih voljela da bude kako treba, makar moj muž nije neki vjernik, ali bih voljela da se poštuje neka tradicija.
Puno vam hvala na vašim odgovorima!