IZVORNA PORUKA: bebacha
imal negdje recept za tu super baklavu
evo recepta:
- 2 pakovanja jufke
- 300 gr. oraha
- 300 gr. prženih lješnika
- 300 gr. pistacija
- 1 maslac
- 50 ml ulja
- 200 gr. kristal šećera
agda: 1200 gr. šećera
1100 ml. vode
prvo se skuha agda, kada prokuha smanjiti temperaturu i da na blažoj temperaturi kuha 15 minuta, pred kraj kuhanja dodati malo limunovog soka, skinuti sa plate, dodati vanilin šećer, promiješati i ostaviti da se hladi.
staviti jufku, premazati je rastopljenim maslacem i uljem, pa preko nje drugu jufku, na koju sipamo smjesu gore navedenih pomiješanih satojaka
zatim, staviti štapić na početak jufke
(kod mene je to bio štapić od žaluzina) i rolati,
kada zarolamo baklavu, sa obje strane je pomalo skupljati
tako redati u pleh dok ne popunimo, i dok nam ne nestane smjese
sa ostatkom maslaca premazati baklavu i peći 50 min na 180 c pečenu sječi po želji i zaliti mlakom agdom
kod mene na slici mužek sječe baklavu, a ja fotografišem
nasa forumasica
esma stavila za prosli Ramazan
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))