IZVORNA PORUKA: chuci
samo da javim a unatoč tome što su mi sve babe predviđale muško ja rodila slatku malu princezu.
a pravo me nerviralo što mi govore ma šta doktori znaju (dr mi rekla da je vjerovatno curica, ali nije bila sigurna) ti nosiš muško.
može li mi neko reći ako zna ima li kakvog utemeljenja u tome što govore da se dijete ne iznosi napolje bez nečega u korpi, odnosno autosjedalici. meni govore da stavim koricu hljeba, ili bijeli luk ili ne znam ni ja šta još
hvala unaprijed
Ja prelistavala malo ovu temu i naidjoh na ovo.Draga chuci ovo sto si pomenula nema nikakvog utemeljenja.Sjecam se da mi je mama govorila da su nju tjerale zene da stavlja hljeb uz dijete kad izlazi vani pogotovo u aksam.Pa Boze dragi,samo mozes problem napraviti,jer dzini i sejtani izlaze u aksam i idu na hranu,sto se lahko desi da dodju do tog hljeba i onda se mama pita zasto dijete neutjesno place...Muslimanke djetetu prouce sure nas,felek i ihlas,ajetul kursijj i ne treba mu bolje zastita.
Sve drugo nema utemeljenja i opasno je za dijete i roditelja.Ovo se isto uci djetetu koje place nocu ili opcenito place,a majka posumnja na urok.Jos se uce zadnja dva ajeta sure bekare,pa se isto ovo uci i na vodu kojom se dijete kupa,van kupaonice. Mamice drugih vjera rade kako su naucile.Nadam se da ne smeta sto sam ovo pojasnila,jer znam da je puno prisutno u nasem narodu,a totalna je besmislica.
Sjecam se kad je muz jednom ljuljao ljuljacku dok je pricao,tek tako iz dosade,pa su mu zagalamili ta kako ljulja praznu ljuljacku.....nigdje veze.