IZVORNA PORUKA: umahmed
porod kod kuce za mene je velika hrabros,
Po meni je velika glupost..
Ja zaista nisam pobornik poroda kod kuce iz vise razloga. Prvi je da kod nas ne postoji mogucnost da educirana osoba "vodi" porod i dovrsava ga u okrilju naseg doma. Drugi, u zemljama gdje je ovakav porod legalan postoji jedan vid stand by aranzmana, gdje je doktor koji je vodio trudnocu obavjesten o porodu koji se obavlja kuci, i za ne daj Boze komplikacija lako se organizuje transport rodilje i bebe u rodiliste.
Moja rahmetli pranena je bila babica ili u to doba "primalja"...znaci tacno se znalo na koliko km ima primalja u naselju. Konkretno u Trebinju su bile 4. Zene nisu ranije radjale same su sobom..imale su dakle pomoc.
Meni jezivo zvuci da se neko treba poradjati prirodno, sam.
A opet kazem vjerovatno se moze, i hvala Bogu da takve majke mogu reci rodila sam zivo i zdravo dijete, ali ima i drugih slucajeva. U ovakvim okolnostima kada je nemoguce dovesti u kucu legalno educiranu osobu, mislim da majka ne samo svojim postupkom svjesnog porodjaja kod kuce dovodi sebe u opasnost, vec i zivot svog nerodjenog djeteta.
Ja jesam za porod kod kuce u sistemu, gdje je taj porod legalan i gdje rodilja ima pomoc edukovane osobe.