cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

RE: Recepti,recepti

  
clock-img

12.02.2010, 00:36

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

na vrhu 14 stranice sam napisala recept pa možeš pogledat user posted image

_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

13.02.2010, 21:29

clock-img

milenium

pencil-img

6133

IZVORNA PORUKA: milenium

IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Ne znam ima li recept za obične krofne, znate li?hvala



SLAVONSKE KRAFNE

6žumanjaka
1mala žlica soli
2velike žlic šećera
1dl ulja
0,5dl rakijeuser posted image
1kvasac
pola praška za pecivo
0,5l mlijeka
1kg oštrog brašna

kvasac potopite u malo mlijeka i ostavit da se diže.
žumanjke umješat sa šećerom,dodat ulje,sol,rakiju,mlako mlijeko,prašak za pecivo pomješan s brašnom i uzašli kvasac.
ostavit na toplom da se diže sat vremena.
premjesi jednom ili dvaput.razvaljat na prst debljine i vadit čašom.peci na vrućem ulju.vruće krofne posipat šećerom u prahuuser posted image user posted image user posted image



acudesa,evo ti i slika ovih krofna.ja sam ih upravo večeras pravila.izvolte!

user posted image user posted image

clock-img

15.02.2010, 13:22

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

Posto sam ja ljubitelj kombinacije narance i cokolade, evo jedan takav user posted image Prvi put sam ga pravila, pravo je ukusan, al mi je malo suh jer sam htjela izbjeci stavljanje masnoce po receptu, al, definitvno, ne treba user posted image
Skinula sam ga sa coolinarike, al sam ga malo modifikovala, sto se postupka tice.

KUGLOF S NARANCAMA I COKOLADOM
Od 8 jaja razdvojiti zumanca i bjelanca. Bjelanca umutiti u slag, dodajuci postepeno 100gr secera i 1 vanilin secer.
Zumanca umutiti sa koricom od 2 narance i sastaviti sa bjelancima, al da se smjesa skroz ne sjedini.
U 200gr brasna dodati 1 prasak za pecivo, te brasno dodati u smjesu od jaja i umutiti. Dodati 150gr rastopljenog maslaca i izmijesati.
Kalup namastiti maslacem i pobrasniti te uliti smjesu.
Po vrhu posuti izrezanim kockicama od 2 narance, te 100gr grubo narezane cokolade za kuhanje.
Peci na 175°C oko 50min, otprilike. Na kraju posuti secerom u prahu.

Mislim da mozete dodati malo vise secera od ove kolicine u smjesu, ako cet staviti gorku cokoladu, ako volite malo sladje (ja sam stavila cokoladu sa preko 60% kakaa, koja je dobro gorka).

user posted image

user posted image

user posted image


< Poruku je uredio Ilhana -- 15.2.2010 13:34:49 >


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

15.02.2010, 13:36

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

napisite [img] ovde upises adresu slike i onda napisete [/img]

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

15.02.2010, 21:55

clock-img

mamabb

pencil-img

1235

Lepinje

1kg brašna
0,5 l mlijeka
150ml mlake vode
50 g germe
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

u 150ml mlake vode rastopiti germu, pa zamjesiti tjesto od navedenih sastojaka i ostaviti na toplom da odstoji oko pola sata (da se udupla). Premjesiti tjesto, napraviti male loptice pa razvaljeti na 1cm debljine. Peći u zagrijanoj rerni na 250 15-20 minuta.

user posted image


_____________________________

04.12.2008.

clock-img

19.02.2010, 17:16

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

Milenium reci mi za ove slavonske krafne jesi stavljala svježi kvasac ili iz kesice?I može li meko brašno?

_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

19.02.2010, 18:17

clock-img

milenium

pencil-img

6133

IZVORNA PORUKA: ivana st

Milenium reci mi za ove slavonske krafne jesi stavljala svježi kvasac ili iz kesice?I može li meko brašno?



ja stavim ono što mi potrefi tada da imam  kući. brašno ''zlatni puder''ono namjensko za pite i kolače,a kvasac je ''di-go'',iz kesice al one veeeelike kesice od pola kg jer s njim pravim kruh svaki dan pa taj imam,i stavila sam točno onoliko kolko bi ga došlo da sam kupila onu malu kesicu diga kao od pecilnog praška.user posted image

clock-img

19.02.2010, 19:50

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

Mislila sam danas radit krafne po ovom tvom receptu, ali mi je hitno trebalo nešto slatko user posted image user posted image user posted image pa sam napravila palačinke. Kupit ću oštro brašno pa ću ovih dana napravit i krafne, nadam se da će ispat kao i tvoje user posted image .

user posted image

Sad napišem i recept po kojem radim palačinke


_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

19.02.2010, 20:01

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

Gamine palačinke

25 dag brašna
prstohvat soli
2 jaja
1/2 l mlijeka
1 vanilin šećer

1. Odvoji se bjelanajak od žumanjca i od bjelanjaka se stuče snijeg.
2. Izmiksa se brašno,sol,žumanjci,snijeg od bjelanjaka, mlijeko i vanilin šećer.ja još dodam i naribane kore od limuna.


_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

19.02.2010, 20:12

clock-img

Anoniman

Cufte od puretine

-pola kg mljevenog pureceg mesa
-fant za kosane odreske
-150 ml tople vode
-ribani lukOVIuser posted image

Fant preliti toplom vodom, dododati meso,luk i izmijesati, oblikovati cufte, uvaljati ih u brasno i prziti na vrelom ulju, a mogu se praviti i pljeskavice, ja sam dodala i malo vegete ali cak i ne treba jer je Fant dovoljno slan.
Naravno po zelji zaciniti i biberom ili paprikom, ja sam uradila bas po uputsvu sa kesice i super jeuser posted image



clock-img

28.02.2010, 17:13

clock-img

mamine oci

pencil-img

4300

pohovane paparike:

ispecemo paparike,olustimo,i posolimo,
u zdjelu ubutati tri jaja 3kasike brasna 2 kasike ulja u 4-5kasika mlijeka tu smjesu (malo soli),sjedinimo u nju uvaljamo paprike i zatim przimo na zagrejanom ulju,lako brzo a ukusno,sliki recepta mozete vidjet u moj rr albumuser posted image

_____________________________

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

clock-img

01.03.2010, 11:21

clock-img

Mya_81 RR

pencil-img

5531

Salata Mimoza

Sastojci:

5 srednjih barenih krompira 5 kiselih krastavaca 300 g šunke (sitno isjeckane) 3 barena jajeta 1 konzerva kukuruza šećerca  so 1 pavlaka (2 dl)1 majonez veliki (250 g)
peršunov list za ukras         
Priprema:
Pomiješati pavlaku i majonezu.  U providnu činiju narendati red krompira, posoliti po ukusu, preliti preljevom, stisnuti malo kašikom da preljev uđe između krompira. Zatim posuti šunkom i kukuruzom, narendati krastavce i jaja.
Ove operacije ponavljati dok ima preljeva, a zvršni red treba da su kukuruz i krastavci, šunka i jaja. Po želji ukrasiti peršunovim listom.            
Ova salata je odlična uz sve vrste pečenja, uz šnicle, uz ribu.
Veoma je dekorativno ako se činija obloži alufolijom, pa se gotova salata izvrne na plitki tanjir obložen listom zelene salate.

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

clock-img

03.03.2010, 15:30

clock-img

nikita

pencil-img

1945

POSNE KALCONE

500 gr ostrog brasna
1/2 kvasca
2 kasicice secera
2 kasicice soli
veca konzerva tunjevine
kecap
origano
seckane zelene masline(može umesto njih marinirani sampinjoni)
Istopiti kvasac,sa secerom u malo mlake vode.Brasno pomesati sa solju i dodati kvasac,kao i kasicicu jabukovog sirceta.Dodati još vode,da se dobije testo,kao za hleb.Neka odstoji 40 minuta.Dasku posuti brasnom i premesiti testo,podeliti na lopte,zeljene velicine(ja pravim velicine manje pesnice).Razvaljati oklagijom u krug,debljine 1/2cm.Pomesati tunjevinu s kecapom,dodati origano i seckane masline(ili sampinjone),pa ovim filom mazati krugove i preklopiti na pola.Viljuskom pritisnuti okolo,da se dobro slepi.Poredjati u veci pleh.Pustiti da odstoji pola sata i peci na 200 C oko pola sata.

user posted image


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

clock-img

03.03.2010, 18:43

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

Ivana, evo recepta za kifle, jako jednostavan...a kiflice su tako ukusne...

1 kg brašna
2 kesice germe
1 kašika soli (ravna)
250 ml ulja
600 ml toplog mlijeka za potkuhavanje
žumance, susam

izrada: pomiješati sastojke (so, germu i brašno) dodati ulje i mlijeko...staviti na toplo mjesto. Kad se tijesto digne, napraviti oko 24 kuglice tijesta (ja sam radila tako što sam tijesto polovila, pa na četvrtine, pa na osmine i tako dok nisam dobila otprilike oko 24 kuglice)...a, vala komotno sam ih mogla još jednom prepoloviti bile bi još manje, slađe...
Ostaviti kuglice da nadolaze 10-tak minuta, a zatim ih zarolati da budu kao debeli štapići (oblik valjka)...namazati žumencetom, posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 15 tak minuta..otprilike (a, vi uvijek možete izvaditi jednu da vidite je li pečena)..ne valja da se prepeku..ono da porumene odozdo i odozgo

prijatno!


Evo ih....

user posted image
Moram napisati da sam jedva natjerala mm da mi pozira za ovu fotku
Kaže nakon toga, kad je vidio fotografiju: Ja sam rođeni modeluser posted image user posted image user posted image user posted image





< Poruku je uredio acudesa RR -- 3.3.2010 21:44:55 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

04.03.2010, 23:15

clock-img

megi

pencil-img

935

zenice jel ima ko kakav jednostavn recept za lignje, one smrznute i izrezane ledove, evo imam ih a ne znam sta bi snjima, pohovanje ili sta ???????????????

_____________________________

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

clock-img

05.03.2010, 00:21

clock-img

milenium

pencil-img

6133

ako su već očišćene,jednostavno ih ispeci u tepsiji na ulju,možeš peći s krompirima zajedno,to ti je najbrže i najjednostavnije.a možeš ih puniti s nekim povrćom il nečim al to je malo kompliciranije nego ovo prvouser posted image

ivana st,pa kad ja pojedem tih 20palaćinki šta će ostat mmuser posted image user posted image
ma ja ću trodupli mjeru,hvala na receptuuser posted image

clock-img

06.03.2010, 17:45

clock-img

milenium

pencil-img

6133

e ja sam danas pravila palaćinke ali po nekom svom receptu ,da mi ih ispadne višeuser posted image (neke sam mazala nutelom,neke marmeladom a neke šečerom)

PALAĆINKE
pola kg bašna
3jaja,
malo soli
1žlica šećera
4šalice mlijeka(toplog)user posted image

clock-img

06.03.2010, 17:55

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

IZVORNA PORUKA: megi

zenice jel ima ko kakav jednostavn recept za lignje, one smrznute i izrezane ledove, evo imam ih a ne znam sta bi snjima, pohovanje ili sta ???????????????


ja lignje pravim ko i svako drugo meso (probala svašta, al ovo mi je najbolje)..znači, isjeckam, ispržim na luku, dodam začine, sve..origano naravno, bijeli luk...i njami...sa krompirom, tjestenonom...super....


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

07.03.2010, 20:15

clock-img

sara.at

pencil-img

2183

Piletina s medom

Sastojci:

500 g pileća prsa bez kože
1 šalica kukuruznog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 bjelanjka
hladna voda
dodatna količina kukuruznog brašna za posipanje piletine
3/4 šalice bistrog meda
1 1/2 žličica slatkog čili sosa mladi luk za ukrašavanje
Priprema:

Isijecite pileća prsa na komade veličine zalogaja. Pomiješajte kukuruzno brašno, prašak za pecivo, istučene bjelanjke i hladnu vodu.



Pospite komade piletine kukuruznim brašnom i umočite ih u prethodno napravljenu smjesu. Pržite u dubokom ulju oko 1 minute ili dok površina ne bude hrskava. U drugoj tavi istopite med sa chilli umakom. Pospite preko isprženih komada piletine i odmah poslužite. Ukrasite mladim lukom.

probala za prste polizati user posted image

_____________________________

Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo
Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce
Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato

clock-img

08.03.2010, 00:11

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

ja redovno gledam emisiju kod Ane i gledah super recept za sufle tortu od čokolade...elem planiram je praviti pa nađoh recept na novonpravljenoj stranici-portalu

receptikodAne






_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

08.03.2010, 16:24

clock-img

sporty mamaa

pencil-img

3211

IZVORNA PORUKA: megi

zenice jel ima ko kakav jednostavn recept za lignje, one smrznute i izrezane ledove, evo imam ih a ne znam sta bi snjima, pohovanje ili sta ???????????????



Evo ti ovaj odlican jeuser posted image

Kupi najbolje ociscene lignje... Izrendaj nekoliko krompira( ne znam tocne mjere ja to pravim od oka, oko 5 krompira srednje velicine, Zatim posoli, pobiberi, stavi vezicu svjezeg persina i kopra, tri češnja bijelog luka i malu glavicu crvenog luka( nasitno izrezi), dodaj u to malo maslinovog ili obicnog ulja, maslinovo je bolje... Zatim krakove od liganja pomjesaj s tom smjesom i puni lignje, kad napunis svaku pri kraju pricvrsti čačkalicu da ne ispada smjesa...
Ja to pecem tako sto onu posudu sa poklopcem, vatrostalnu ili onu kao peku dobro namzem uljem masl.ili obicnim, poredam lignje, uspem čašu bijelog vina i pola čaše vode, uglavnom neka plivaju... Pecem oko 40 min na 200 stupnjev, probaj meni su gosti bili odusevljeni,user posted image

clock-img

08.03.2010, 16:29

clock-img

acudesa

pencil-img

7725

Sporty mama, baš ti hvala za ovaj recept---100 godina tražim kako ću napuniti lignje (iz restorana sam otprilike upamtila punjenje-to je to sa krompirom)user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

clock-img

08.03.2010, 19:47

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

PILETINA NA BIJELO SA PANCETOM

Sastojci:
pileća prsa (fileti)
1 veća mrkva
1 crveni luk
5-10 dag pancete
sitno sjeckani peršin,bosiljak
suhi bijeli luk,sol,vegeta
2 dl vrhnja za kuhanje (može uz to i kisela pavlaka)

1. Mrkva se nareže na prutiće (malo tanje da se brže ispeku), crv. luk se nareže na polumjesece, a panceta na ploške.
2. Fileti se posole i isprže na ulju(najbolje u malo široj i plićoj teći). Kad su gotovi izvade se u posudu.
3. Na ulje (na kojem su se pržili fileti) stavi se mrkva, kad ona malo padne doda se i kapula i panceta. Nakon 10-ak min. (kad luk postane staklenast, a mrkva meka) vrate se u teću i fileti.
4. Sve se polije vrhnjem za kuhanje, začini se suhim češnjakom,vegetom,peršinom,bosiljkom i po potrebi se doda sol. Ulije se i čaša vode(vruće), sve se lagano miješa i pusti se da se sve krčka u umaku 10,15 minuta. Po potrebi se doda još malo vode, daa umak ne bude pregust, a ja sam još uz to dodala i nekoliko žlica pavlke i bilo je za 5 user posted image !





_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

08.03.2010, 20:01

clock-img

ivana st

pencil-img

1361

ŠARENA FRITAJA

5 jaja
pola crvene paprike (babure)
5 dag sira gaude
5-10 dag šunke za pizzu
1 crveni luk
sol,vegeta i bosiljak

1. Paprika,sir i šunka se izrežu na kockice, a luk na polumjesece.
2. Na ulju se naprije stavi paprika, kad ona malo padne doda se šunka i luk.Kad luk dobije zlatnu boju dodaju se umućena jaja i začini.Stalno se miješa da se jaja previše ne zaprže i potom se stavi sir.
3. Tko voli malo začinjenija jela može se uz šunku dodati i malo čajne kobasice.

U slast!


_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

clock-img

09.03.2010, 08:33

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

IZVORNA PORUKA: nikita
eh aj nek mi neko kaze kako da napravim pitu krompiracu



ja pravim krompiracu od domace jufke, potkuham je od brasna, soli i vode i mlake vode, sa 1-2 kasike ulja, da tijesto bude mekano, prstom ga pritisnes i da se udubina koja se napravi od prsta, na pola vrati, otprilike, tako, ne znam kako da objasnim. ako ti je pretvrdo potkuhano, nece se jufka moci razvlaciti, pucat ce. ako pravis od gotove jufke, namazi svaku sa rastopljenim maslacem, i na dva lista jufke stavi fil i motaj.
mozes krompir izrendati ili izrezati na kockice, malo pouljiti i dodati so, biber malo vegete.
ja obicno jufku razvlacim na ulju, ne na brasnu, jer je brze. pite u buregdzinicama se ne raavlace na brasnu nego na ulju.


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

Zadnji članci

article-img