SLATKI DANSKI-VIKINSKI HLJEB
Dok sam bila u Danskoj prije par godina mm amidjinca je pravila ovaj hljeb,nama se jako svidjeo i ja se sjetim neki dan i nazovem ju pa mi rece ovako da se pravi. ja napravila bas je dobar uz solju caja ili b.kafe bas ide za dorucak ili veceru poslije vecere
recept:
1kg brasna
saka(oraha,badema,rozdjica,brusnice,mix suhog voca.......) sta imate i volite
ja sam stavljala anis,malo curukota,malo susana
Na komadice isjeckanu frisku narancu zajedno sa sokom,i limun na komadice.
Ja sam stavila i pekmez od sipa,moze i od jabuka ili neki drugi dvije supene kasike.
Sve to stavite u posudu,pola kesice germe,pola p.p., solja ulja,dvije kasike mardarina.
U soli rastvorite secer sa mlakim mlijekom,pa zakuhate tvrdo hljeb. Razdvoite ga na tri kolaca,napravite oblik i stavite u dugu dublju tepsiju( od strudle).
Tako da nadodje nekih 40min i u vrelu rernu. peci na 200 stepeni dok ne dobije korica boju,staviti foliju i smanjiti na 120 jos nekih 40min da sredina bude pecena.
Hljeb mora biti tezak,bez puno rupica. Kada se fino ohmali isjeci ostrim nozem,sto duse stoji sve je ukusnija.
SLATKI DANSKI-VIKINSKI HLJEB
Dok sam bila u Danskoj prije par godina mm amidjinca je pravila ovaj hljeb,nama se jako svidjeo i ja se sjetim neki dan i nazovem ju pa mi rece ovako da se pravi. ja napravila bas je dobar uz solju caja ili b.kafe bas ide za dorucak ili veceru poslije vecere
recept:
1kg brasna
saka(oraha,badema,rozdjica,brusnice,mix suhog voca.......) sta imate i volite
ja sam stavljala anis,malo curukota,malo susana
Na komadice isjeckanu frisku narancu zajedno sa sokom,i limun na komadice.
Ja sam stavila i pekmez od sipa,moze i od jabuka ili neki drugi dvije supene kasike.
Sve to stavite u posudu,pola kesice germe,pola p.p., solja ulja,dvije kasike mardarina.
U soli rastvorite secer sa mlakim mlijekom,pa zakuhate tvrdo hljeb. Razdvoite ga na tri kolaca,napravite oblik i stavite u dugu dublju tepsiju( od strudle).
Tako da nadodje nekih 40min i u vrelu rernu. peci na 200 stepeni dok ne dobije korica boju,staviti foliju i smanjiti na 120 jos nekih 40min da sredina bude pecena.
Hljeb mora biti tezak,bez puno rupica. Kada se fino ohmali isjeci ostrim nozem,sto duse stoji sve je ukusnija.
_____________________________
moje najvece bogatstvo:
F.02.08.2003.
H.25.12.2006
A.10.11.2010.
.....